Azerbaycan - Nahçıvan - Türkiye koridoru aktif olsun!

Azerbaycan - Nahçıvan - Türkiye koridoru aktif olsun!

Azerbaycan’ın Karabağ topraklarını işgalden kurtarmasının ardından, bölgede tüm dikkatler Azerbaycan - Nahçıvan - Türkiye koridoruna çevrildi.

Tacettin DURMUŞ

Hocalı ve Karabağ şehitleri anısına Haça Dağı’na zirve yapan dağcıları makamında kabul eden Nahçıvan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Mayis Aliyev; Karabağ zaferinin ardından Azerbaycan Nahçıvan ve Türkiye koridorunun, öneminin daha da arttığını söyledi.

Aralarında Karslı dağcıların da bulunduğu heyeti, Bakanlıkta kabul eden Mayis Aliyev, Hocalı Katliamında şehit olan Azerbaycan Türklerini Haça Dağının zirvesinde anan dağcılara teşekkür etti. Haça Dağı tırmanışlarının geleneksel hale geldiğini de belirten Aliyev, Türkiye’de dağcılar ile birlikte her kesimin Azerbaycan Türklerinin Karabağ’da uğradığı katliamı dünyaya duyurduklarını ifade etti.

Anma etkinliğine katılan Gazeteci Tacettin Dumuş’un hatırlatması üzerine açıklamada bulunan Nahçıvan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Mayis Aliyev, Azerbaycan – Nahçıvan – Türkiye koridorunun faal olmasıyla; iki ülke arasında ticaretin ve gidiş - gelişlerin daha da yoğunlaşması için devlet büyüklerinin görüşmeler yaptığını da söyledi. İki ülke arasındaki kardeşlik ve dostluk ilişkilerinin tarihi köklere dayandığını da hatırlatan Aliyev, “Devlet başkanlarımız bu koridorun tam anlamıyla açılması için görüşmeler gerçekleştiriyorlar. Bizlerin de gözlediği odur ki bu yollar da serbest olacak. Bizim ilişkilerimiz daha da gelişecek. Azerbaycan’ın tarihi toprakları olan bölgelerdeki yollar açılacak. Azerbaycan, Nahçıvan ve Türkiye ilişkileri daha da gelişecek ve hayırlı neticeler alınacak.” dedi.

AZERBAYCAN - TÜRKİYE KARDEŞİLİĞİ TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLMAKTADIR

Azerbaycan - Türkiye kardeşliğinin ve birliğinin tüm dünyaya örnek olduğunu da söyleyen Bakan Aliyev; “Hocalı şehitlerini anmak için Nahçıvan’a gelmeniz çok anlamlıdır ve bizim için gurur vericidir. Çünkü biz artık tüm dünyaya hakkımızı Türkiye’nin yardımları ile de duyurmaktayız. Hocalı soykırımı bütün insanlığa karşı işlenmiş bir cinayettir ve tarihte benzeri olmayan bir soykırımdır. Ki bu katliamı Ermeni iştirakçiler gerçekleştirmiştir. Bu katliam tarihte uzun süre anılacaktır. Bu anmalar artık bir gelenek haline gelmiştir. Her yıl Türk dağcılar Hocalı Şehitlerini anmak için Nahçıvan’a gelerek onların anısına Haça Dağına anma tırmanış gerçekleştiriyor ve kardeşliklerini burada da ortaya koyuyorlar. Azerbaycan topraklarının Ermenistan işgalinden azad edilmesi; Türkiye - Azerbaycan kardeşliğinin ne kadar sağlam olduğunu ortaya koydu. Artık Azerbaycan’ın 44 günlük haklı savaşında Türk kardeşlerimiz her zaman yanımızda oldu. Türkiye, Azerbaycan’ın haklı olduğunu ve bunu tüm dünyaya anlatılmasında bizimle beraber mücadele etti. Yaklaşık 30 yıldır işgal altına olan Karabağ topraklarının geri alınmasında iki ülke arasındaki bu birlik ve kardeşlik azimli ve kudretli bir şekilde bunun üstesinden geldi. Neticede Azerbaycan öz topraklarını işgalden azad etti. Bundan sonrada ilişkilerimiz daha da ilerleyecek. İki ülkenin birliği ve kardeşliği tüm dünyaya örnek olmaktadır.” dedi.

ACAR, “HOCALI KATLİAMINI UNUTMADIK VE UNUTTURMAYACAĞIZ”

Iğdır Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı Ziya Zakir Acar da Hocalı Katliamını unutmadıklarını ve unutturmayacaklarına dikkat çekerek; “Bizler bir millet iki devletimiz. Farkımız yoktur. Bizler 30 yıl önce Hocalı’da büyük bir soykırım yaşadık. Hocalı’yı unutmadık ve unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu vesile ile Nahçıvan’a geldik. Azerbaycan ve Türk Bayraklarımızı ve pankartımızı Haça Dağının zirvesinde açtık. Karabağ zaferi de bizim için son derece önemlidir. Her zaman yanınızdayız.” Dedi.

KOZAN ”KARABAĞ AZERBAYCAN’DIR’

Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Başkanı ünlü dağcı Orhan Kozan da; ”Kış şartlarında zor bir tırmanış olmasına rağmen dönmeyi düşünmedik. Şu ana kadar 4 kez Haça Dağına tırmanış gerçekleştirdik. Ama bu tırmanışta aynı zamanda Karabağ zaferini de kutladık. Zirvede ‘Karabağ Azerbaycan’dır’ sloganı da attık. Bu mutlulukla bu anmayı birleştirdik. Bizleri burada ağırladığınız için çok teşekkür ederiz.” Dedi.

DURMUŞ; “AZERBAYCAN – NAHÇIVAN – TÜRKİYE KORİDORU AÇILSIN!

Gazeteci dağcı Tacettin Durmuş da ziyaret sırasında yapılan değerlendirmede; Karabağ zaferinin ardından Azerbaycan – Nahçıvan – Türkiye koridorunun daha aktif hale gelmesinin beklendiğini hatırlattı

Kafkasya’da artık savaş istemediklerine vurgu yapan Durmuş, “Azerbaycan’ın 29 yıl önce Ermeniler tarafından işgal edilen topraklarının işgalden azad edilmesi bizleri mutlu etmiştir. Bu tırmanışta hem hüznü hem de sevinci birlikte yaşadık. Karslılar ve Iğdırlılar, Azerbaycan’a kimlikle ve vizesiz geçişin sevincini yaşıyor. Azerbaycan – Nahçıvan - Türkiye koridorunun bir an önce en aktif hale gelmesi bekleniyor. Artık gidiş gelişler artsın ve ticaret gelişsin. Zaten devlet büyüklerimizin bu yönde görüşmeleri oluyor. Türkiye ile Azerbaycan halkları artık uzaktaki yakın olması. Bugünkü anma tırmanışımız çok zorlu geçse de çok mutlu olduk. Ben de hem bir gazeteci hem de bir dağcı olarak Nahçıvan’ın ve Haça Dağının basın yolu ile tanıtımını yapmanın mutluluğunun yaşamaktayım. Buraların tanıtımını yapmak için bundan sonra da elimizden geleni yapacağız” dedi

-azerbaycan---nahcivan---turkiye-koridoru-aktif-olsun!-(9).jpg-azerbaycan---nahcivan---turkiye-koridoru-aktif-olsun!-(5).jpg-azerbaycan---nahcivan---turkiye-koridoru-aktif-olsun!-(6).jpg-azerbaycan---nahcivan---turkiye-koridoru-aktif-olsun!-(8).jpg-azerbaycan---nahcivan---turkiye-koridoru-aktif-olsun!-(1).jpg-azerbaycan---nahcivan---turkiye-koridoru-aktif-olsun!-(7).jpg-azerbaycan---nahcivan---turkiye-koridoru-aktif-olsun!-(4).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler