Baharın Gelmesiyle Koyunlar ve Kuzular Buluştu

Baharın Gelmesiyle Koyunlar ve Kuzular Buluştu

KOYUNLAR YAVRULARINI SESLERİNDEN TANIYIP, EMZİRİYOR

Baharın Gelmesiyle Koyunlar ve Kuzular Buluştu

-KOYUNLAR YAVRULARINI SESLERİNDEN TANIYIP, EMZİRİYOR

Kars’ın Çakmak köyü Çalkavur Mahallesinde meradan gelen koyunların akşam saatlerinde kuzularıyla buluşması renkli görüntülere sahne oldu. Koyunların köye yaklaşmasıyla artan heyecan kuzuların melemesiyle doruk noktaya çıkıyor. Koyunların ahırın önüne gelmesiyle birlikte kapılan açılınca hücum eden kuzular koku ve ses yöntemiyle 300 koyun içinde annelerini arıyor. Annelerine kavuşunca da kana kana süt emip ardından da dinlenmeye çekiliyorlar.

Baharın gelişi her ne kadar da leyleklerin kanat çırpmasıyla bilinse de hayvancılığın bel kemiği olan Kars’ta koyun ve kuzuların buluşmasıyla öne çıkmakta. Dağlarda eriyen karlar ve tabiatın uyanışla otlamak için meraya çıkan koyunların köye dönüş yolculuğu bu bölgelerde heyecanlı bekleyişlere sahne oluyor. Araziden inen koyunlardan süt emmek için ahırda sabırsızlıkla bekleyen kuzuların buluşma anına tanıklık etmek için İstanbul’dan bile gelenler oluyor. Koyunculuğun yaygın olduğu Çakmak köyünün Çalgavur mahallesinde de dün akşam bu heyecan yaşandı. Kuzularını ahırda bırakarak gün boyu merada otlayan koyunlar dönüşe geçer geçmez köyde tam bir kuzu feryadı yaşandı. Ahırda avazları çıktığı kadar meleyerek aç karınlarını doyurmak ve anneleriyle buluşmayı arzulayan kuzular büyük merak uyandırdı. Tam da o saatlerde 7’den 70’e herkes bu ana tanıklık etmek için bekledi. Koyunlar köye girer girmek hızlı adımlarla kuzularıyla bir an önce buluşmak için sabırsızlandılar. 300 koyun, 4 çoban köpeği ve “Kadife” isimli eşek, çoban Yaşar Ataş’ın kontrolünde köye gelerek ahırın önünde beklemeye alındı. Köyde kargalar bacalara kondu, tavuk ve horozlar koyunların sırtlarına bindi. Bahçe kapıları da kapandıktan sonra ahırın kapısı açıldı ve 250 kuzu bir anda dışarı çıktı. Dışarı çıkar çıkmaz annelerini amaya başlayan kuzular koku ve ses metoduyla yaklaşık yarım saatte buluşmayı gerçekleştirdiler. Annelerinden kana kana süt içen kuzular daha sonra tezek yığınları dibinde dinlenmeye çekildiler.

YETİM KUZULARDA DOYURULDU

Kuzular içinde yetim olanlarda vardı. Bunlarda sürü sahipleri ve çoban yardımıyla sütü bol olan koyunlara emzirtildi. Tamamı yarım sat süren bu müthiş buluşmayı izleyen köylüler, köy hayatının en renkli anına tanıklık ettiklerini belirttiler.

Köylülerden Talip Savaş, “Kars’ta esnafım aynı zamanda köyde hayvancılık yapıyorum. Sabah hayvanlarımız dağa çıkar, akşamda gelir. Onları izlemek insana mutluluk, zevk veriyor. Bu tablo insana insanlığını hatırlatıyor, koyunlar heyecanla yavrularını arıyor, emziriyor ama insanlar maalesef ki çocuklarına bu şekilde davranmıyor. Koyun kokudan, sesten çocuğunu tanıyor. Bunu herkesin gelip görmesini isterim. Özellikle büyük şehirde yaşayan insanların gelip şehrini görmesini, bu tabloyla karşılaşmasını isterim.” dedi.

İstanbul’dan köyü gelerek buluşma anını izleyen Ziyettin Durmuş da, “14 yaşımdan beri İstanbul’da oturuyorum. Her sene köyüme geliyorum hem sılayı rahim yapıyoruz hem de köyümüzü ziyaret etmiş oluyoruz. Bu güzellikleri İstanbul’da görmek mümkün değil. Yiyenlerimizi, amcamızı, soyumuzu, sopumuzu ziyarete gelerek geleneğimizi sürdürürüz. Buradaki koyunların yavrularıyla buluşması sahnesi çok anlamlı ve gurur verici bir sahne. Sizlere teşekkür ediyorum bu tabloyu topluma yansıtmaya vesile olduğunuz için.” diye konuştu.

Sürü sahibi Erol Durmuş ise, 250 kuzu, 300 koyununun bulunduğunu belirterek, 2 Sabah erken saatte çoban bu koyunları meraya otlatmaya götürmekte. Gün boyu annelerini bekleyen kuzular ise akşam saatlerinde sabırsızlanmaktalar. Bu buluşma anı akşam olmakta ve herkes bu anı yaşamakla mutlu olmakta. Bizlerde geçimimizi bunlarla sağlıyoruz ve bunlara gözümüz gibi bakıyoruz.” dedi. kha

Önceki ve Sonraki Haberler