Bakan Elvan ve Arslan, Kars’ta Yatırımcılarla Buluştu

Bakan Elvan ve Arslan, Kars’ta Yatırımcılarla Buluştu

Kars'ta Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Cazibe Merkezleri Programı Tanıtım Toplantısı” için geldikleri Kars'ta yatırımcılar ile bir araya geldiler.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Kars Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenen “Cazibe Merkezleri Programı Tanıtım Toplantısı”nda açılış konuşması yapan Kars Valisi Rahmi Doğan, Kars’ta yatırım yapmak isteyen her bir müteşebbisin öncelikli muhatabının kendisi olduğunu söyledi.  Kars’ta 1975 yılında kurulan organize sanayi bölgesinde 100 adet parsel olduğunu ve 54 fabrikanın şu anda faaliyet gösterdiğini söyleyen Vali Doğan, bölgede yatırım yapan müteşebbis ve işadamların ol belirtti. Hali hazırda da OSB’de 18 adet boş parselin olduğunu da söyleyen Vali Doğan gerekirse ilave olarak eğer parseller dolarsa ikinci bir organize sanayi bölgesi için yer ve alt yapı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Besi ve organize sanayi bölgesi çalışmalarının da devam ettiğini söyleyen Kars Valisi Rahmi Doğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yine ilimizin en önemli geçim kaynaklarından biri olan tarım ve hayvancılık açısından da besi ve organize sanayi bölgesinin alt yapı çalışmaları da devam ediyor. Ben bu kapsamda Kars’a yatırım için gelen işadamlarımıza muhatap olarak kendimi gösterdim. Her kim Kars’a yatırım için yapmak istiyorsa direk il valisi olarak benimle muhatap olup tüm yatırımları onlarla birlikte takip edeceğimi ifade ediyorum.”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise, “Biz doğrusu bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan bununla ilgili çalışmaları ve bu çalışmaların amaçlarını ortaya koyduğunda bölge adına ziyadesiyle memnun olmuştuk.” dedi.

Cazibe Merkezleri Programının açıklandığı ilk günden bu yana önemli adımların atıldığını belirten Bakan Arslan, “Amaç şu; özellikle bizim bölgemizin ülkemizin geri kalan yerleri ile arasındaki kalkınmışlık farkının giderilmesi, bölgede yatırım yapılması, bölgede istihdamın, sanayinin geliştirilmesi ve insanımızı yerinde ikamenin ne kadar önemli olduğunu bir rapor ile vurgulamış, Bakanlar Kurulunda sunmuş ve bu konuda Sayın Başbakanımızın başta olmak üzere hükümetteki diğer kabine üye arkadaşlarımızın desteğini memnuniyetle müşahede etmiştik. Dolayısıyla Sayın Başbakanımızın bunu açıklamalarından Diyarbakır’da özellikle kamuoyuyla paylaşmalarından bu yana Kalkınma Bakanlığımız bu konuda çok önemli adımlar attı. Gerek Sayın Bakanımızın başkanlığında Valilerimiz, Belediye Başkanlarımız, STK temsilcilerimizle Ankara’da bir toplantı yapmıştık. Akabinde burada Valilikte, diğer illerimizde yine bu konu ile ilgili istişarelerde bulunduk, beklentilerimizi ortaya koyduk ve iş olgunlaştı. İşin sahibi olarak Sayın Bakanımız çok daha doyurucu, çok daha önemli bilgiler verecek, onu biliyorum ama ben sadece şunu söylemek isterim; Sayın Başbakanımızın ifadesi ‘Evet geçmişte de teşvikler verildi, ancak teşviklerin sürekli olması ve üretim aşamasında da desteklerin devam etmesi, bu sürecin sağlıklı bir şekilde denetlenmesi, uygulanması ve hayata geçmesinin önemli olduğunu’ vurgulamışlardı. Yine bir ifade daha; ‘Bu sürecin başarıya erişmesi, amacın hasıl olması için süreç içerisinde her ne katkı verilmesi gerekiyorsa, her ne değişiklik yapılması gerekiyorsa, biz hükümet olarak buna hazırız’ demişlerdi, bizde aynı ifadeyi tekrarlıyoruz.” diye konuştu.

Cazibe Merkezi Programından Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı illerinin ziyadesiyle yararlanmasını istediğini de dile getiren Bakan Arslan, “Dolayısıyla istiyoruz ki bu boyutta, bu büyüklükte bir uygulamanın başarılı olması bölgemizde istihdamın sağlanması, bölgemizde yerinde insanlarımızın ikamesinin öneminin de bilincinde olarak yatırımların yapılması ve buradan üretilecek ürünlerin de pazarlanabilmesi sadece ülkemiz içerisinde değil, bulunduğumuz coğrafyada bize yakın ülkeler var. Oraları da Pazar olarak belleyerek, oraları da hedef alarak inşallah biz kalkınmamızı sağlamış olacağız. Dolayısıyla Kars merkezli olmak üzere Ardahan, Iğdır, Ağrı’nın da içinde olduğu SERKA bölgesi diyelim. SERKA bölgesinin bundan ziyadesiyle yararlanmasını istiyoruz. Bu tek taraflı olmayacak. Hükümet istediği desteği versin, Kalkınma Bakanlığımız istediği çalışmayı yapsın eğer biz Karslı işadamları olarak veya Kars’a yatırım yapmak isteyen işadamları olarak gerekli desteği vermezsek bundan sağlıklı bir şekilde yararlanmaz, uygulamazsak bu kadar akamete uğrar.” dedi.

Bu proje kapsamında herkesin adeta sekretarya gibi çalıştığını da belirten Bakan Arslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla bu kadar önemli bir çalışmanın, bu kadar önemli bir fırsatın akamete uğramaması için sizden istirhamım her ne sorunuz olursa olsun, her ne sorununuz olursa olsun Valilerimiz yerelde bu işin sekretaryası olarak çalışacaklar bu konuda hiçbir his yok. Bizler milletvekillerimizle birlikte her ilin milletvekili ile birlikte bu konuda destek vermek adına adeta bu işin bir sekretaryası gibi koşturmaya hazır olduğumuzu ve Ankara’da hükümet nezdinde de Sayın Bakanımızla birlikte bu projenin başarısı için koşturmaya hazır olduğumuzu özellikle bir kere daha vurgulamak istiyorum ve diyorum ki; bu önemli bir fırsattır, bu fırsattan illerimiz adına, insanlarımız adına, bölgemiz adına yararlanmamız lazım. Bunun için de hep beraber hem elimizi taşın altına koyup hem de istenen sonuçları almamız lazım diyorum ve bu konunun unutulmaması gerektiğini, bunun çok önemsenmesi gerektiğini bir kere daha vurguluyorum. Teknik olarak bu işin hamisi ve bu iş konusunda gerçekten devlet planlama teşkilatındaki tecrübesinden kaynaklı Sayın Bakanımızın öngörüleri çok iyi, ortaya koydukları hedefler çok iyi ve uygulama konusundaki tecrübelerde bizim için önemli. İnşallah o tecrübelerle biz değerli Bakanımızı dinleyelim ve bu toplantının da umduğumuz gibi bereketli, ilimiz istihdamına yararlı katkılar sağlayacağına hiç şüphem yok. Bu anlamda da başarılar diliyorum.” 

Bakan Elvan ise Cazibe Merkezi Programının tanıtımı hakkında Karslı yatırımcılara bilgi vererek, "Orta Asya ile Kafkaslar'a açılan kapı konumundaki Kars'ın Türkiye'nin en önemli kavşak noktalarından biridir. Yatırım kapsamında Kars yüksek potansiyele sahiptir. Ancak, Kars, çok yüksek potansiyeli olsada bugüne kadar bu potansiyeli yeterince değerlendiremediğimiz bir ilimizdir. Aslında AK Parti hükümetleriyle yerel ve bölgesel kalkınma alanında çok önemli değişimler yaşandı, çok önemli gelişimler sağlandı. 2002 dönemi öncesine bakarsak yerel ve bölgesel kalkınma alanında hemen hemen ciddi bir faaliyetinin olmadığını görüyoruz ama AK Parti hükümetleriyle kalkınma ajanslarımızı, bölge kalkınma idarelerimizi kurduk yine SODES, KÖYDES gibi çok önemli programları hayata geçirdik. Özellikle Doğu'daki en temel sorunlardan bir tanesi nitelikli insan altyapının olmaması. İkincisi ise kurumlarımızın kapasitelerinin yeterince geliştirilememesiydi. İşte Kalkınma Ajansımız başta olmak üzere yerel düzeyde inşa etmiş olduğumuz kurumlarımız yine merkezi düzeyde Kalkınma Bakanlığında yapılmış olan ve yapılandırma içerisinde olan yeni birimler bölgesel ve yerel kalkınmaya yönelik önemli faaliyetlerde bulundular. İnsan kaynaklarımızın geliştirilmesi, proje üretilmesi ve bu projelerin hayata geçirilmesi sivil toplum kuruluşlarımızın daha da güçlendirilmesi adına çok önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Başbakanımız Binali Yıldırım bizlere şöyle bir talimat verdi; 'kamu yatırımları, altyapı itibarıyla bölgede önemli gelişmeler sağlandı ama halen eksikliklerimiz var. Artık Doğu ile Batı arasındaki gelişmişlik farkını tamamıyla ortadan kaldıracak bir yaklaşımı ortaya koymalıyız' dedi. Aslında Doğu ile Batı arasındaki gelişmişlik farkını önemli derecede azalttık ama henüz istenilen düzeyde değil. Gelişmişlik farkları ciddi ölçütte azalttık, yeterli mi yeterli değil. Artık 'bu bölge geri kalmıştır' ifadesini bizim ajandamızdan bizim defterden çıkartmak istiyoruz. Buranın potansiyeli var mı var, yüksek bir rekabet gücüne sahip olabilir mi evet olabilir. Peki eksikliklerimize baktığımızda... Şu anda eksikliğimiz üçüncü sanayi altyapısının oluşamaması, üretim yapımı ihracatı kaldırabilecek altyapının daha da güçlendirilmesi." dedi. 

"Geçmişte teşvik tedbirleri alındı mı alındı bu tedbirleri ortaya koyduk mu koyduk." ifadesini kullanan Bakan Elvan,  "Cazibe Merkezileri projesiyle yatırımın başında danışmanlık ve fizibilite aşamasında, arsa temini, bina yapımı, yatırım için kredi tahsisi gibi bütün süreçlerde yatırımcının yanındayız. Kars büyük bir potansiyele sahip, ciddi bir altyapısı var. Kars sanayide önemli bir noktaya gelecek. Kars terör ile anılacak bir il değil. Tarihe baktığımızda medeniyetler beşiği olan Kars kalkınmışlığıyla Kars'tır. Kars sanayisiyle, tarımıyla hayvancılığıyla ön plana çıkacak bir il olacak." ifadesini kullandı.

Bakan Elvan konuşması sırasında salonda buunan yatırımcılara da seslenerek, "Aranızda yatırımcı var mı? Var olan elini kaldırsın? " sorusunu yönelmesinin ardından yatırım yapmak isteyen bazı Karslı işadamları ellerini kaldırdı. Bakan Elvan ellerini kaldıran yatırımcılar arasından Karslı işadamı Yakup Demir'i kürsüye yanına çağırdı. Bakan Elvan Karslı işadamı Demir'e örneklerle Cazibe Merkezi Programını anlattı. Bakan Elvan konuşmasının ardından Karslı işadamı Demir'in elini tutarak, "Biz her zaman hemşerilerimizin yanında olacağız." dedi.

Konuşmaların ardından soru-cevap kısmı ise basına kapalı olarak devam etti.

bakan-elvan-ve-arslan,-kars’ta-yatirimcilarla-bulustu-(1).jpgbakan-elvan-ve-arslan,-kars’ta-yatirimcilarla-bulustu-(9).jpgbakan-elvan-ve-arslan,-kars’ta-yatirimcilarla-bulustu-(10).jpgbakan-elvan-ve-arslan,-kars’ta-yatirimcilarla-bulustu-(2).jpgbakan-elvan-ve-arslan,-kars’ta-yatirimcilarla-bulustu-(3).jpgbakan-elvan-ve-arslan,-kars’ta-yatirimcilarla-bulustu-(4).jpgbakan-elvan-ve-arslan,-kars’ta-yatirimcilarla-bulustu-(6).jpgbakan-elvan-ve-arslan,-kars’ta-yatirimcilarla-bulustu-(7).jpgbakan-elvan-ve-arslan,-kars’ta-yatirimcilarla-bulustu-(8).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler