Bakan Karaismailoğlu Kars Lojistik Merkezinde açıklamalarda bulundu

Bakan Karaismailoğlu Kars Lojistik Merkezinde açıklamalarda bulundu

Bir dizi ziyaret ve açılış için Kars’a gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kars Lojistik Merkezinde incelemede bulunarak basın açıklaması yaptı.

Volkan KARABAĞ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve beraberindeki 65. Hükümet Ulaştırma Bakanı, Ak Parti MKYK Üyesi, Kars Milletvekili Ahmet Arslan ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı, Kars Milletvekili Prof.Dr. Yunus Kılıç, Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ve  AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın ile yetkililer Kars Lojistik Merkezinde devam eden çalışmaları yerinde inceledi.

İnceleme sonrası basın açıklaması yapan Bakan Karaismailoğlu, “Bulunduğumuz Kars Lojistik Merkezinde çalışmalar kısa süre içerisinde  bitecek ve burayı hizmete alacağız. Malumlarınız ülkemizin her bir noktasında karada, havada,  denizde, raylı sistemlerde, uzayda pek çok çalışmamız var, çok büyük işler yapıyoruz, inşallah ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi iyi olan ülkeler arasına yerleştirmek ve ülkemizi lojistik süper güç yapmak için 3 binin üzerindeki ülke genelindeki şantiyemizde 4 yüz bine yakın arkadaşımız ile birlikte büyük bir özveri ve çabayla gayret sarf ediyoruz. Malumlarınız Mart ayından beri dünya büyük bir salgınla karşı karşıya ama  biz bütün tedbirlerimizi aldık, şantiyelerimizi yeniden dizayn ettik ve büyük bir özveriyle, bütün arkadaşlarımızla birlikte memleketimizin her noktasında çalışıyoruz. Son 18 yılda ülkemizdeki bölünmüş yol ağını 6 bin kilometrelerden 28 bin kilometrelere çıkardık, dünyanın en kaliteli, en güvenli yollarına sahip bir Türkiye var artık önümüzde. 28 bin kilometreye çıkan bölünmüş yollarımızla trafiğimizin yüzde 80’ine hizmet ediyoruz. Bu bölünmüş yollarla birlikte ülke genelinde taşıt hareketliliği yüzde 169 artmasına rağmen trafik kazalarında ve özellikle ölümlü kazalarda yüzde 80’lere varan düşmeler olmuştur. Yaptığımız yolların kalitesi güvenli, bizim için vatandaşımızın hizmet kalitesi çok önemli, yine demiryollarında çok büyük atılımlar içerisindeyiz. Ülkemiz hızlı trenlerle daha yeni tanıştı, inşallah bunu artırarak devam edeceğiz. Yine bir taraftan sanayi alanlarında, limanlara demiryolu bağlamak için, iltisak hatları yapmak için canla başla çalışıyoruz. Bir taraftan imalatlar devam ediyor, bir taraftan projeler devam ediyor. Yine denizde de ihracat kapasitelerimizi artırmak için liman yatırımlarımız devam ediyor. Uzayda da uydularımızı bir bir fırlatarak uzayda da hem gücümüzü hem de varlığımızı bütün dünyaya ispat ettiriyoruz.” dedi.

Ülkemizin doğuya açılan kapısı, serhat şehri gazi Kars’ta bulunmaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade eden Bakan Karaismailoğlu, “Anadolu’nun Kafkasya’ya açılan kapısı Kars, eşsiz doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle en güzel şehirlerimizden. Gören herkesi hayran bırakan, kentimizin simgesi haline gelmiş Sarıkamış ve Çıldır Gölü’nün, kış turizmine elverişli doğasıyla dünya çapında turistik bir potansiyele sahibiz. Gürcistan, Ermenistan ve Nahcivan Özerk Cumhuriyeti gibi komşu ülkelere açılan beş adet sınır kapısı bulunan Kars, bölgemizde uluslararası ticaret açısından son derece önemli bir nokta. Bu nedenle kentimizin ulaşım ağını güçlendirecek, Kars’ı ve kıymetli Karslıları hak ettiği geleceğe taşıyacak her bir projenin büyük değer teşkil ettiğinin farkındayız. Bu inanç ve gaye ile ülkemizin her bir şehrinde olduğu gibi burada da yılmadan, yorulmadan çalışmaya devam ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Bakan Karaismailoğlu son 18 yılda Kars’ın ulaşım ve iletişim altyapısına 5 milyar 746 milyon liranın üzerinde yatırım yaptıklarını, 2003’teki 22 kilometrelik bölünmüş yolu uzunluğunu yaklaşık 11 kat artırarak 258 kilometreye çıkardıklarını ve 1993-2020 arasında Kars’a sadece 68 milyon liralık yatırım yapıldığını anımsatarak, “Biz 3 milyar 27 milyon lira yatırım yaptık. Karayollarında olduğu kadar demiryolu ulaşımının gelişmesi içinde birçok proje hayata geçiriyoruz. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattını hizmete sunduk. Mevcut Divriği-Kars hattının elektrikli ve sinyalli hale getirilmesini de planladık ve çok yakın zamanda ihalesine çıkmayı hedefliyoruz. Yaptığımız atılımlar sayesinde bugün, Kars il sınırları içerisinde tam 258 kilometrelik demiryolu ağı bulunmaktadır.” diye konuştu.

Dünyanın en büyük ve en güçlü ticari koridorlarının, tedarik rotalarının artık Anadolu coğrafyasından geçtiğini vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, “Topraklarımız Yeni İpek Yolu’nu Avrupa’ya bağlayan bir köprü. Bu nedenle, ülkemizi baştan başa geçen kesintisiz demiryollarımız ve karayollarımız, çok büyük önem taşıyor. Ulaştırma ve altyapıda yapacağımız stratejik yatırımlar bizi gelecekte bölgemizde lojistiğin lideri hatta süper gücü haline getirecek. Vatanın her karış toprağı dünya ile bağlanacak, yollarımız, köprülerimiz, hava alanlarımız, limanlarımız lojistikte bölgesel bir lider olan ülkemizi dünya ölçeğinde daha da ileriye taşıyacak. Bu nedenledir ki, entegre bir stratejik planlama ile ülkemizin ulaştırma ihtiyaçlarını bir bir karşılıyor, dev projeler hayata geçiriyoruz. Kars ilimizde de coğrafi avantajlarımızı kullanarak yapabileceğimiz, Kars’ı lojistik büyümemizde bir kilometre taşı haline getirmemizi sağlayacak plan ve projelerimiz var. Bugün incelemede bulunduğumuz Kars Lojistik Merkezi Projemiz de bunlardan biridir. 221.8 milyon proje bedelli merkezimizin yapım çalışmalarında sona geldik. Yakın zamanda açılışını yapacağımız, bu merkezimiz, Türkiye Lojistik Sektörüne 412 bin ton taşıma kapasitesi sağlayacaktır. Aynı zamanda, ülkemize 400 bin metrekare Lojistik alan kazandırılmıştır. Kars Lojistik Merkezi’nin içine 16 kilometrelik demiryolu, 5.5 kilometrelik iltisak hattı yapılmıştır. Merkezin hizmete girmesiyle birlikte, ciddi istihdam imkânı oluşacaktır.” şeklinde konuştu.

Kıtaların buluşma noktasında yer alan ülkemiz içi , bölgesel yük taşımacılığındaki ticari potansiyelimizi gerçekleştirmek ve önümüze çıkan tarihi fırsatları değerlendirmenin büyük önem arz ettiğini kaydeden Bakan Karaismailoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Demiryollarımıza yaptığımız yatırımlardan biri olan demiryolu lojistik merkezlerimiz de bu yüzden son derece zaruridir. Şu ana kadar ülke genelinde planladığımız 25 lojistik merkezden 11’ini işletmeye aldık. 25 adet lojistik merkezinin tamamının hizmete açılmasıyla da toplam 35,6 milyon ton ilave taşıma kapasitesi elde edilecek ve 12,8 milyon metrekare konteyner stoklama ve elleçleme sahası ülkemize kazandırılacaktır. Lojistik koridor oluşturma yaklaşımı ile uluslararası bağlantılarımızı güçlendiriyor, demiryolunun rekabet gücünü artırmak için lojistik merkezler ve yeni iltisak hatları yapıyoruz. Önemli lojistik merkezlerimize, demiryollarına, havalimanlarına ve sınır kapılarımıza hızlı ve güvenli ulaşımı sağlayacak 20 bin 715 kilometrelik lojistik karayolu ağımızda da bölünmüş yol yapımı çalışmalarımız hızla devam ediyor.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak sadece yolcu taşımacılığında değil yük taşımacılığında da demiryolunun kullanımını artıracak bir vizyonla hareket ettiklerini belirten Bakan Karaismailoğlu, “İnşallah, Ulaşım Master Planı çalışmaları doğrultusunda, karasal yük taşımacılığında demiryolu payını, ilk etapta yüzde 5’ten, yüzde 10’a çıkaracağız. Bu vizyonun ne kadar doğru olduğunu dünyayı sarsan pandemi döneminde gördük, yaşadık. Salgına rağmen, demiryolları ile yurt içi yük taşımalarında gerileme olmadı. Temassız taşımacılık avantajından dolayı, uluslararası taşımalarda önemli artışlar öngörüyoruz. Özellikle uluslararası taşımalarımızdan; Bakü-Tiflis-Kars hattında yapılan taşımalarda yüzde 116, İran hattında yapılan taşımalarda yüzde 63 ve Avrupa hattındaki taşımalarda yüzde 15 artış bekliyoruz.” dedi.

Bakan Karaismailoğlu ve beraberindekiler daha sonra Kars Lojistik Merkezinde hatıra fotoğrafı çektirdiler.

bakan-karaismailoglu-kars-lojistik-merkezinde-aciklamalarda-bulundu-(1)-001.jpgbakan-karaismailoglu-kars-lojistik-merkezinde-aciklamalarda-bulundu-(2)-001.jpgbakan-karaismailoglu-kars-lojistik-merkezinde-aciklamalarda-bulundu-(4)-001.jpgbakan-karaismailoglu-kars-lojistik-merkezinde-aciklamalarda-bulundu-(3)-001.jpgbakan-karaismailoglu-kars-lojistik-merkezinde-aciklamalarda-bulundu-(5).jpgbakan-karaismailoglu-kars-lojistik-merkezinde-aciklamalarda-bulundu-(6).jpgbakan-karaismailoglu-kars-lojistik-merkezinde-aciklamalarda-bulundu-(7).jpgbakan-karaismailoglu-kars-lojistik-merkezinde-aciklamalarda-bulundu-(8).jpgbakan-karaismailoglu-kars-lojistik-merkezinde-aciklamalarda-bulundu-(9).jpgbakan-karaismailoglu-kars-lojistik-merkezinde-aciklamalarda-bulundu-(10).jpgbakan-karaismailoglu-kars-lojistik-merkezinde-aciklamalarda-bulundu-(11)-001.jpgbakan-karaismailoglu-kars-lojistik-merkezinde-aciklamalarda-bulundu-(12)-001.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler