Bakanlığın hibe destekleri

Bakanlığın hibe destekleri

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bakanlığın sağladığı desteklerden şartlara uyan herkesin istifade etmesini istediklerini söyledi.

Bakanlığın hibe destekleri

Kars Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesinin basına tanıtımı nedeniyle Valilik Makam2 Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bakanlığın sağladığı desteklerden şartlara uyan herkesin istifade etmesini istediklerini söyledi.

Vali Günay Özdemir, AK Parti Kars İl Başkanı Ali Şakir Yurdakoş, bakanlık uzmanları ve ilgili daire amirlerinin da katıldığı toplantıda Bakan Eker bir konuşma yaptı. Bakan Eker hayvancılık projeleriyle ilgili de, “Özellikle hayvancılığa ait olmak üzere yürüttüğümüz projeler var. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunu (TKDK) Kars’ta kurduk. Burada 35 uzmanımız, et ve süt üreten işletmeler, besicilik faaliyetleri bulunanlara yatırımlarının bedellerinin yarısından fazlasını biz hibe olarak veriyoruz. 43 projeyle Kars için sözleşme imzalandı. Bu 43 projenin yatırım tutarı 52 trilyonun üzerinde. Bunun yarısından fazlası hibe. TKDK, şu anda Türkiye’nin sadece 42 vilayetinde var, birisi de Kars. Paramız var, Kars’ın yatırımcıları proje getirdikleri takdirde biz sadece 543 değil, 83, 103, 13 neyse, ne kadar bu manada proje gelirse, usulüne uygun hazırlanmış olmak kaydıyla bunların hepsini alabileceğiz. Yani sadece Kars’ta yaşayanlar değil karlı olup da vaktiyle Türkiye’nin batı vilayetlerine göç etmiş olan yatırımcılar, işadamları, müteşebbisler, sanayicileri de davet edip ‘gelin Kars’ta şu yatırımı yapın, Kars’ta böyle bir imkan var. Bu kadar büyük oranda hibe destekleri var. 10 milyonun üzerinde yatırım yapanlara biz, yüzde 50’nin üzerinde hibe veriyoruz. Sadece Kars’ta 52 triyon değerinde parasının yarısını hibe verdiğimiz proje var.” dedi.

Bakan Eker Doğu Anadolu Kalkınma Projesi DAP kapsamında yüzde 40’nın hibe verildiği hayvancılık işletmeleriyle ilgili de, “Burada biraz daha ölçeği büyük olan yani 50 baş ve üzeri yatırım yapanlara sağladığımız imkan. Orada da yüzde 40 hibe desteği veriyoruz. Bununla ilgili olarak da yaklaşık 10 trilyonluk yatırım söz konusu. 3.5 milyon lirası bunun hibe ve 12 proje şu ana kadar imzalandı. Bunlar şu anda devam ediyor, yapımı sürüyor. Birde Bakanlığımızın kendi genel bütçemizden ayrıca bütün Türkiye vilayetlerine verdiğimiz Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi var. Şimdi kırsal var kalkınma var, bunlar aynı şey gibi algılanabilir oysa bunların hepsi ayrı projeler. Burada da 33 tane projeyi biz tamamladık. Bunun yatırım tutarı da 15 milyon TL. Bunun da 7.5 milyon TL’sini biz hibe oluyla destekledik. Bunlar faal ve şu anda çalışıyor. Toplamda Kars ilinde tarım ve hayvancılıkla ilgili şu ana kadar 33’ü bitmiş, 12’si devam etmekte olan 43’ü de yine sözleşmeleri imzalanmış ve devam etmekte olan toplamda 88 tane proje var. Tarım ve hayvancılıkla ilgili. Bunu bizim iyi izlememiz, takip etmemiz gerekiyor ve buradaki yatırımda 100 trilyonun üzerinde. Sadece hibesi bunun yarısından fazla.” şeklinde konuştu.

Bakan Eker, “Biz bu Kars’taki Organize Besi Bölgesinin bunları bir aşama daha ileri götüreceğini düşünüyoruz. Niye? Çünkü artık tek başına ham madde üretilen bir yer olmaktan çıkacak entegre, gıda sanayinin geliştiği bir alana dönüşecek. Burada bunlar yetiştirilecek, burada bunlar ete, süte dönüştürülecek, et ürününe, süt ürününe, gıda sanayine dönüşecek ve yine bizim hükümetimizin Kars için planladığı çalışmalarda başlatılmış olan lojistik merkezinin de imkanlarıyla, bilindiği gibi BTK demiryolu projesi, lojistik merkezi, organize besi bölgesi iç içe olacak. Burada artık üretilip, burada sanayinin gelişip, buranın gelişen ünlerinin başka bölgelere de nihai ürün olarak transfer edilmesi söz konusu.” ifadelerini kullandı.

Kars’taki 28 bin çiftçiye sağlanan imkanları da anlatan Bakan Eker, “Biz bugüne kadar Kars’taki 28 bin çiftçi kardeşimize Bakanlık olarak yaklaşık 600 trilyon lira hibe destek ödemesi yapıldı. Karşılıksız hibe desteklerden bahsediyorum. Unun gerek Tarım ve Kırsal Kalkınma Kooperatifleri alanında da Kars’ta 35 desteğimiz oldu. Bu da yaklaşık 50 milyon TL’yi buldu. Kırsal kalkınma destekleri gerekse ürün, hayvancılık ve pirim destekleri vesaire bunun içinde. Bizden önce Kars ilinde hayvancılığa sadece 470 bin TL destek vardı. Sadece 2013 yılında bizim Kars’a verdiğimiz hayvancılık desteği 24.3 milyon TL. Böldüğünüz zaman 50 kattan daha fazla ediyor. Kayıtlar ortada, arzu eden gider, inceler, bakar. Kars’a kim önem vermiş, kim destek başatmış görürler. Önceden arazi üzerinden DGD verilmiş. Kars’ta bu desteklerden yeteri kadar istifade edememiş. Biz hayvancılık  desteklerini başlatmak suretiyle Kars’a verdiğimiz yaklaşık 600 milyon TL’li desteğin, 200 milyon TL’den fazlasını havancılık desteği olarak ödedik. Yani eğer biz havancılık desteklerini başlatmasaydık, eski sistem devam etse Kars o desteklerden istifade edememiş olacaktı. Kars’ın tarımsal üretim değerinde de ciddi artış var. Gerek hayvan sayısında, hayvan varlığında gerekse üretim değerinde Karslı 28 bin çiftçi 286 milyon TL 2002 yılında toplam tarımsal hasılaya sahip iken, üretirken, 2013 yılında 1.6 milyar TL’ye çıktı. Bu da yaklaşık yüzde 460’lık bir artışa tekabül ediyor. Ve verilen bu desteklerde bir manada karılığını bulmuş ve Kars tarafından da değerlendirilmiştir.” diye konuştu.

Temmuz, Ağustos aylarında yapılacak destekleri de söyleyen Bakan Eker, “Önümüzdeki ay içerisinde gerek hububat prim destekleri, gerekse organik tarım desteği, gerekse tarımsal yayım vesaire gibi destekler nedeniyle toplamda 3 bin 800 çiftçinin faydalanacağı 4.l milyon TL’lik bir ödememiz var. Bu ay içinde onu da Kaslı çiftçimiz alacak.” dedi.

3 yeni projeden de bahseden Bakan Eker, şunları söyledi:

“Bunlardan bir tanesi hayvanların barınaklarıyla ilgili. Ahır ve ağıl yapımıyla ilgili yeni teşvik yüzde 50 hibe veriyoruz. Modern bir ahır yapmak isteyen veya ahırını, ağılını iyileştirmek isteyenlere getirdiğimiz bir destek. Ticari olarak satacağı besi materyalinin kalitesini artırma, etçi yönde et verimini daha iyi noktaya taşımak için yapılacak olan gerek yapay döllenme yani suni tohumlama, gerekse tabi tohumlamayla bunlara da büyük ölçekte destek veriyoruz. Damızlık koç alımı, damızlık boğa alımında yüzde 80 hibe deste veriyoruz. Suni tohumlamada etçi ırklarla yapılan melezlemede de hayvan başına buzağı ve annesine vereceğimiz toplam destekte 500 lira. Bunlarda bizim yeni getirdiğimiz bir destek uygulamasıdır. Özellikle üreticilerimizin buradan çok büyük şekilde istifade etmelerini bekliyoruz. Çünkü son derecede basit, kolay, önemli ve açık destekler. Değeri çok yüksek bir destek. Çünkü hemen ilk batımda, ilk doğumda et değeri yüzde 30 oranında yükselmiş bir buzağı elde etme imkanı var.” diye konuştu.  

Bakan Eker, sürü yöneticilerine getirilen destekler ilgili de şöyle konuştu:

“Sürü yöneticilerine getirilen destekte hem istihdam açısından önemli, hem eğitim açısından önemli hem de bunun hayvancılığa getireceği verimlilikle ilgili getireceği katma değer açısından son derece önemli. Bizim düzenlediğimiz kurslardan eğitim alan sürücü yöneticilerin yani çobanların istihdamı halinde onlarla sözleşme yapan sürü sahiplerine yılda 5 milyar destek ödemesi getiriyoruz. Bu da yine son derece önemli.”

Bakan Eker konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bakın bütün bunların hepsi gerek yatırıp projelerinin yüzde 50 hibe desteği, gerek DAP Projeleri, gerek bakanlığımızın yüzde 50 hibe destekleri, makine ekipman destekleri, gerek tarım ve hayvancılığa dayalı organize sanayi bölgesi gerekse yeni hayata giren hayvancık teşvik uygulamaları bunların hepsi bir paket olarak düşünüldüğünde Kars için, bugünü ve yakın geçmişi de kapsayan ve geleceği doğru Kars’ı çok daha iyi bir noktaya taşıyacak bur tasavvura sahip olduğumuzu, projeler uyguladığımızı göstermesi açısından son derece önemli. Biz bunların hepsinin takipçisiyiz. Milletvekilimiz, sayın valizle birlikte buralarda arkadaşlarımız, bakanlığımızın ilgili birimleri, il tarım müdürümüz, merkezdeki genel müdürlerimiz hep birlikte Kars’ın daha güzel günlere ulaşması, ekonomisinin gelişmesi, refahının artması, istihdamın artması için çaba içindeyiz.” kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler