Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Çalıştayı yapıldı

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Çalıştayı yapıldı

Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, YHT Garı Ankara Otel'de düzenlenen "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Çalıştayı"na katılarak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinin önemine değindi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, "Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ı kapsayan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projemiz ile Orta Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayarak iki kıta arasında ticari potansiyelin artmasına katkı sunuyoruz" dedi. 

Coşkunyürek, şehitlere rahmet, ailelerine sabır dileyerek sözlerine başladı. Sermaye hareketleri, bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücünün küresel dolaşım kabiliyetinin, tarihin hiçbir döneminde görülmeyen bir ivme kazandığını ifade eden Coşkunyürek, bu ivmenin kazanılmasında ulaştırma alt yapısındaki gelişmelerin önemli bir etkene sahip olduğunu belirtti. Ulaştırma alt yapısının gelişmesiyle birlikte teknolojik gelişmelerin getirdiği erişim alt yapısındaki büyümenin, dünyanın her noktasının her insan için eşit yakınlıkta bir konum arz etmesine neden olduğunu da aktaran Coşkunyürek, "Bu yakınlığın bir kazanıma dönüşmesi ise ancak tüm tarafların yararına olan sürdürülebilir bir ilişki ile mümkün görülüyor. Artık modern dünyanın başlıca özelliği çok uluslu üretim ve uluslararası ticaret hacminin çok büyük boyutlara ulaşmasıdır. Böyle bir düzende bizler sadece demiryolu sektörünün geleceği için değil, ülkelerimizin ekonomik ve sosyokültürel geleceği için de bir araya gelmiş bulunuyoruz. Ülkelerimiz için vazgeçilmez olan ekonomik iş birliklerinin tesisi ve ticari faaliyetlerin gelişmesi için gerekli olan; hızlı güvenilir ve konforlu bir ulaşım alt yapısı. Ve ülkelerimizin bu alt yapıların tamamlayıcıları olması. Bunlardan daha önemlisi ise, ülkelerimizin tarihten gelen kardeşlik bağları ile birbirlerine bağlı olması. Sadece fiziki coğrafyada değil, gönül coğrafyasında da bizler birbirimize bağlıyız" şeklinde konuştu. 

"İki kıta arasında ticari potansiyeli arttırıyoruz"

Çin'in ekonomik İpek Yolu Kuşağı, 21 yüzyıl deniz üzerinden İpek Yolu Programına ve Orta Asya ve Hazar bölgesi ülkelerinin sosyoekonomik birlikteliklerine büyük önem atfettiklerini vurgulayan Coşkunyürek, "Bu koridor sadece ekonomik değil, halklar arasında sosyal ve kültürel etkileşimi de sağlayacak niteliktedir. Coğrafi konumumuz gereği de tüm ticaret ağının kesişim alanında bulunan ülkemizde bir bir hayata geçirdiğimiz projelerle bu koridoru Avrupa'ya bağlıyoruz" dedi. 

Projenin önemine değinen Coşkunyürek, "Çin'in İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21. yüzyıl deniz üzerinden İpek Yolu Programı, ulaştırma ağının genişletilmesini amaçlayan projeler olmasının yanı sıra, Orta Asya ve Hazar bölgesi ülkelerinin ekonomik gelişimine katkı sağlayacak önemli projelerdendir. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ı kapsayan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projemiz ile Orta Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayarak iki kıta arasında ticari potansiyelin artmasına katkı sunuyoruz. Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan ve ülkelerimizin de üzerinde bulunduğu Orta Koridor, bölgede ulaştırma faaliyetlerini canlandıracak, ekonomiye ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak bir ulaştırma güzergahıdır. Güzergah üzerinde karşılaşılan sorunların giderilmesi Orta Koridor'un tercih edilen bir rota haline gelmesi için önemli bir gerekliliktir. Orta Koridor'un en önemli parçalarından biri olan Hazar geçişlerinin etkinliğini olumsuz yönde etkileyen idari ve teknik engelleri bertaraf etmek, bu konuda temel amaçlardan biri olmalıdır. Bu noktada, hem Türkmenistan'a hem de Azerbaycan'a Hazar geçiş ücretleriyle ilgili yaptıkları indirimlerden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Dileğim, ülkelerimiz arasındaki bu iş birliğinin bölgemize örnek olması ve artarak ve çok boyutlu şekilde sürdürülmesidir" diye konuştu.

Programda ayrıca EKO Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Irakli Koplatadze, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey ve çok sayıda davetli de yer aldı. 

baku-tiflis-kars-demiryolu-calistayi-yapildi-(1).jpgbaku-tiflis-kars-demiryolu-calistayi-yapildi-(2).jpgbaku-tiflis-kars-demiryolu-calistayi-yapildi-(3).jpgbaku-tiflis-kars-demiryolu-calistayi-yapildi-(4).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler