Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi Dünyayı İlgilendiriyor!

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi Dünyayı İlgilendiriyor!

Bakan Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin 3 ülkenin ortak projesi olduğunu ve Dünyanın hizmetine sunulan bir proje olduğunu söyledi.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Azerbaycan Demiryolları Başkanı Cavid Qurbanov, Gürcistan Demiryolları Başkanı Mamuka Bakhtadze ve Kazakistan Demiryolları Başkanı Kanat Alpispayev Kars Tren Garından tarihi yolcuğun başlattı. Daha önce yük taşımacılığının yapıldığı Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi güzergahında ilk kez yolcu taşımacılığı 4 ülkenin bakanlarının katılımıyla gerçekleşti.

Yolculuk sırasında tren içerisinde gazetecilere açıklama yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin 3 ülkenin ortak projesi olduğunu ve Dünyanın hizmetine sunulan bir proje olduğunu söyledi.

Düşünce olarak konuşulan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin sona yaklaştığını dile getiren Bakan Arslan, “Bugün Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinde inşaat boyunca, güzergah boyunca çalışmaları yerinde incelemek görmek, her üç ülke bakanları olarak zaman zaman bir araya geliyoruz, çalışmalar ile ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Özellikle işletme dönemine yaptığımız çalışmaları gözden geçiriyoruz. Bugün Azerbaycan Demiryolu Bakanımız projenin en başından bu yana takip ediyor onu misafir ediyoruz hakeza Gürcistan’dan bakanımızı misafir ediyoruz. Bu üç ülke bakanları olarak projeyi incelerken başından beri bu proje ve orta koridora olan ilgileri nedeniyle bizimle birlikte olan Kazakistan’dan da Demiryolu Bakanımız yine bizimle birlikte. Bugün Kars’ta burada görüşmelerle başlayıp az önce sizinde izlediğiniz gibi projenin safahatıyla ilgili durum ve Azerbaycan’daki gerek demiryolları ile ilgili yapılan çalışmalar gerek bu proje ile ilgili olan bağı nedeniyle arkadaşlar gerekli sunumları yaptılar. Memnuniyetle görüyoruz ki daha önce düşünce olarak konuşulan ancak ülkemizden sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde projeye verdiği önem ve Azerbaycan’da hürmetli Cumhurbaşkanı sayın Aliyev’in bu projeye verdiği önem çerçevesinde Gürcistan Devlet Bakanı da hakeza o zaman bu projenin yapılması ile ilgili irade ortaya koydular.” dedi.

Sürecin Gürcistan’da 7 Şubat 2008 tarihinde imzalan mutabakat zaptı ile resmen başladığını hatırlatan Bakan Arslan, “Başbakanımızın Bakanlığı döneminde bizde değerli Bakanımızla birlikte bürokrat olarak bu işin içerisindeydik o süreç başladı. 7 Şubat 2008 tarihinde Tiflis’te yapılan mutabakat zaptıyla bu projenin yapılabileceğine olan inanç içerisinde süreç başladı.” ifadesini kullandı.

 Zor bir güzergahta çalışmaların sürdüğünü kaydeden Bakan Arslan, “3 ülkenin birlikte çalıştığı proje bu. Memnuniyetle artık ifade ediyoruz ki; bugün sizlerle birlikte ilk yolculuk seyahati yapıyoruz. Daha önce yükler taşındı ama ilk defa yolculuk seyahati yapıyoruz. Sabah Azerbaycan Demiryolları Bakanımız Cavid Qurbanov bir ifade kullandı; ‘bir tarih yazıyoruz’ ve bu tarihe sizlerle beraber şahitlik ediyoruz. Bugün Ahılkelek’e kadar gideceğiz. İnşallah kısa süre içerisinde gerek Türkiye tarafındaki gerek Gürcistan tarafındaki çalışmalar 3 ülkenin işbirliği ile inşallah bitmiş olacak ve biz bu hattı özellikle yük taşımacılı hizmetine sunmuş olacağız.” şeklinde konuştu.

Marmaray’ın Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ile daha anlamlı olduğunu da söyleyen Bakan Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi Türkiye tarafında Kars’a hizmet edecek, Gürcistan tarafında Ahılkelek’e, Tiflis’e hizmet edecek, Azerbaycan’da Bakü’ye hizmet edecek gibi gözüküyor ama bu proje 3 ülkenin ortak Dünyanın hizmetine sunduğu bir projedir ve bu proje emin olun ki en az bizim kadar Kazakistan’ı ilgilendiriyor, en az bizim kadar Çin’i ilgilendiriyor, hakeza Türkmenistan’ı ilgilendiriyor ve Avrupa’nın tamamını ilgilendiriyor. Çünkü başka koridorları düşündüğünüz de çok daha kısa sürede çok daha düşük maliyetlerde yük harekatını sağlayacak projeyi hayata geçiriyoruz. Memnuniyetimiz o dur ki Asya ile Avrupa arasında orta koridorun tamamlayıcısı olan Marmaray’ı çok daha anlamlı hale getirecek olan Demir İpek Yolu Projesini inşallah hizmete sokmanın arifesindeyiz ve biz bu coğrafyadaki kardeşli pekiştirecek, kültürel birlikteliği artıracak, ticareti büyütecek bir projenin bitme aşamasına gelmiş olmasının tanıklığını yaşıyoruz. Bir ulaştırmacı olarak, bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak memnuniyetim demiryollarının Türkiye’de tekrar devlet politikası haline gelmiş olması ve bu konuda gerek sayın Cumhurbaşkanımızın gerek sayın Başbakanımızın bu projelere olan inancı ve desteklerinden dolayı onlara çok çok teşekkür ediyorum ve projeye emek veren herkese teşekkür ediyorum.”

Azerbaycan Demiryolları Başkanı Cavid Qurbanov, Gürcistan Demiryolları Başkanı Mamuka Bakhtadze ve Kazakistan Demiryolları Başkanı Kanat Alpispayev de projenin önemine verdikleri değerleri ve projenin bölge için ne kadar önemli olduklarını dile getirdi.

baku-tiflis-kars-demiryolu-projesi-dunyayi-ilgilendiriyor!-(1).jpgbaku-tiflis-kars-demiryolu-projesi-dunyayi-ilgilendiriyor!-(2).jpgbaku-tiflis-kars-demiryolu-projesi-dunyayi-ilgilendiriyor!-(3).jpgbaku-tiflis-kars-demiryolu-projesi-dunyayi-ilgilendiriyor!-(4).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler