Balaban Kuşuna Karslı Eli!

Balaban Kuşuna Karslı Eli!

Yaz mevsiminde yaptıkları göç sebebiyle yorgun düşen Küçük Balaban kuşu duyarlı Karslı vatandaşlar tarafından koruma altına alındıktan sonra yetkililere teslim edildi.

Şirin Uluçay isimli esnaf evinin bahçesinde yorgun düşen ve uçamayan Küçük Balaban olarak bilinen kuşu yakalayarak Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim etti. Göç yolunda yorgun düştüğü sanılan Balaban kuşunun sağlık kontrolleri ve yeniden doğaya salıverilmek üzere Kars Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavi edilmek üzere yetkililerce götürüldü.

Milli Parklar Şube Müdürlüğü görevlisi Fatih Kanli, “Balaban kuşu duyarlı bir vatandaşımız tarafından yaralı olarak bulunmuş. Biz de bunu Kafkas Üniversitesi Rehabilitasyon Merkezine sağlığına kavuşması için götüreceğiz. Bu bölgede bulunan kuşlardan biri olan balaban kuşunu rehabilitasyonda sağlığına kavuştuktan sonra doğaya tekrar salacağız.” dedi

Balaban kuşunu bulan esnaf Şirin Uluçay ise “Kuşu evin bahçesinde gördüm ve yanına yaklaştım. Böyle halsizdi, bende yakalayıp işyerime getirdim ve sizleri tanıdığım için size haber verdim. Şuan Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri geldi kuşu alıp Kafkas Üniversitesi Rehabilitasyon Merkezine götürdüler. İnşallah orda iyileştirilip tekrar doğaya salıverilir.” diye konuştu.

KÜÇÜK BALABAN KUŞU

Küçük Balaban kuşun kendi özelliği boynu uzaması Bu çok küçük balıkçıl, 27-36 cmbüyüklüğünde, 40-58 cm kanat açıklığında ve 60-150 gr ağırlığında olup Ixobrychus’un diğer türleri içinde dünyadaki en küçük balıkçılların biridir. Uzunca gagaları ve kahverengimsi sarı alt parçaları vardır. Erkeğin arkası ve tacı siyahtır ve kanatlar her kanattaki büyük beyaz bir yamayla siyahtır. Dişinin, daha kahverengi bir arkası ve kahverengimsi sarı-kahverengi bir kanat yaması vardır. Küçük balabanın habitatı saz yataklarıdır. Fundalık, sazlık platformlarda yuva yaparlar ve yuvalarına 4-8 yumurta koyarlar. Saz yataklarında gizlenebildikleri için zor görülürler. Böcek, balık ve amfibilerle beslenirler.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler