Baltayla Odun Kırmağa Son

Baltayla Odun Kırmağa Son

Kars'ın Kağızman ilçesinde odun ve kömür satışı yapan bir esnaf, vatandaşa kışın satılacak odunları elektrikli baltayla kırarak hazırlıyor.

Baltayla Odun Kırmağa Son

Kars’ın Kağızman ilçesinde odun ve kömür satışı yapan bir esnaf, vatandaşa kışın satılacak odunları elektrikli baltayla kırarak hazırlıyor.

İlçede odun ve kömür satışı yapan esnaflardan Cundi Karaşal, “Bu odun kırma makinesi yıllardan beri aklımdaydı. Baltayla odun kırmak için işçi tutuyorduk. 70 lira yevmiye alıyordu. O da ancak akşama kadar 1,5 ton odun kırıyordu. Bu hem zaman açısından hem de parasal yönden bizlere ağır geliyordu. Bu sorunu çözmek için uzun zamandır kafamda tasarladığım bir makineydi. Bu makine ise bir günde 3 ton odun kırıyor. Bu makinede dinamo, hidrolik sistem ve piston var. Hidrolik sisteme gelen yağ, pistonları hareket ettiriyor ve 80-100 ton arası basınçla istenilen ebattaki kütükleri parçalıyor. Sobalık şekilde hazırlıyor. Artık odunları daha kolay ve kısa sürede kırıp müşterilerimizin evlerine götürebiliyoruz. Makinenin odun kırdığını gören vatandaşlarda merakla izliyorlar bundan sonra artık baltaya son.” şeklinde konuştu.

İşçilerden Yavuz Yalçın da “Bu makine bir işçinin baltayla 6-7 günde yaptığı işi 1 günde yapıyor. Baltayla odun kırmaya son verdik.” dedi. kha


Önceki ve Sonraki Haberler