Başbakan Kars'ta Barışı Sağladı

Başbakan Kars'ta Barışı Sağladı

Kars'ın Susuz İlçesi'nde yayla meselesi yüzünden Büyük ve Küçük Çatak köyleri arasında 30 yıldır süren Kan davası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimleri ve Susuz Kaymakamı Vedat Yılmaz'ın gayret ve çabalarıyla barışla noktalandı.

Başbakan Kars'ta Barışı Sağladı

-BÜYÜK VE KÜÇÜK ÇATAK KÖYLÜLERİNİN 30 YILLIK KAN DAVASI MUTLU SONLANDI

Kars’ın Susuz İlçesi’nde yayla meselesi yüzünden Büyük ve Küçük Çatak köyleri arasında 30 yıldır süren Kan davası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleri ve Susuz Kaymakamı Vedat Yılmaz’ın gayret ve çabalarıyla barışla noktalandı.

Susuz ilçesinin Büyük ve Küçük Çatak köylüleri arasında 30 yıldır süren yayla davası son 10 yıl içinde yaralanmalar ve ölümlerle de sonuçlanınca kanayan bir yara haline geldi. Olayların Ardahan’a da taşması üzerine devreye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan girdi. Başbakan Erdoğan, bir koordinatör görevlendirerek Susuz’a gönderdi. Koordinatör iki köy arasından uzun süre görüşmeler yaptı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı da sık sık bilgilendirdi.

Susuz Kaymakamı Vedat Yılmaz da köylülerin barışmaları için çok uğraştı. Köyleri tek tek ziyaret edip, vatandaşlarla görüştü ve kan davasının barışla sonuçlanması için gecesini gündüzüne kattı. Köyüler arasında sağlanan barış Susuz Kazım Karabekir Anadolu Öğretmen Lisesi Yemekhanesi’ndeki verilen barış yemeği ile taçlandırıldı.

Vali Eyüp Tepe, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Kars Jandarma Komutanı Kd. Alb. Osman Uçar, Kars Emniyet Müdür vekili Hayri Özcan, Kars İl Müftüsü Mehmet Genç, Susuz Belediye Başkanı Ali Yeğin, İl Genel Meclis Üyeleri Mehmet Uray, Mehmet Çakas, AK Parti Susuz İlçe Başkanı Ayhan Bulut, daire amirleri, okul müdürleri, çevre köylerin muhtarları, Büyük Çatak ve Küçük Çatak köyü halkı ile vatandaşlar katıldı. Kazım Karabekir Camii İmam Hatibi Mustafa Mehmet Tamer, Kur’an-ı kerim tilaveti okudu ardından da konuşmalara geçildi.

DOSTLUK VE KARDEŞLİĞİN OLDUĞU YERDE HUZUR VARDIR

Susuz ilçe müftüsü Murat Çalı, küskünlük ve düşmanlığın islamda yeri olmadığını “Dostluk ve kardeşliğin olduğu yerde huzur vardır. Aksi takdirde birlik ve beraberlikten bahsetmemiz mümkün değildir” sözleriyle özetledi. İlçe Müftüsü Murat Çalı, “Bizleri dinde ve insanlıkta kardeş kılan yüce Rabbimiz, Ali İmran Suresinin 103. ayeti kerimesinde ‘Topluca Allah’ın hükmüne sarılın, bölünüp, parçalanmayın’ buyurmuştur. Kardeşlikte ve barışta bizlere örnek teşkil eden Hz. Muhammed Mustafa (sav) ise bir hadisi şeriflerinde ‘Ey Mü’minler birbirinize buğz etmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin ey Allah’ın kulları, kardeş olun kardeş.’ buyurmuştur. Kur’an-ı Kerim’de, ayeti kerimelerde dostluğa, kardeşliğe, birlik ve beraberliğe bir çok atıflarda bulunulur. Dostluğun ve kardeşliğin temin edilmesi lazım. Kardeşliği zedeleyecek, dostluğa gölge düşürecek, kin, nefret, haset, düşmanlık gibi kalbi hastalıkların ortadan kaldırılması lazım. Bunu ortadan kaldırmak birlik ve beraberliği tesis etmek hem dini bir vazifemizdir, hem ferdi hem de sosyal bir vazifemizdir. Dostluk ve kardeşliğin olduğu yerde huzur vardır. Aksi takdirde birlik ve beraberlikten bahsetmemiz mümkün değildir. Hatta Mehmet Akif’in ifadesiyle, “Girmedikçe tefrika bir millete, düşman giremez. ... “Sen ben desin efrad aradan vahdeti kaldır / Milletler için kıyamet işte o zamandır” O sebeple geçmişteki tatsızlıkları, üzücü hadiseleri, yaşanan olayları bir kenara bırakarak, bir araya gelen büyük Çatak ve Küçük Çatak köylü kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Kardeşlik ve dostluk konusundaki atmış oldukları bu adımları takdir ediyorum. Allah yollarını açık eylesin, işlerini asan kılsın. Bir ömür boyu dostluk ve kardeşliği kendilerinde daim eylesin. Bu programın yapılmasında emeği geçen herkese, başta Kaymakamımız Sayın Vedat Yılmaz Bey’e, köy muhtarlarına, kanaat önderlerine teşekkür ediyorum. Allah yar ve yardımcınız olsun.” dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

Susuz Kaymakamı Vedat Yılmaz törende yaptığı konuşmada kardeşliğin, birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaptı. Başbakan Erdoğan’a da teşekkür eden Kaymakam Yılmaz, “Sayın Valimiz Eyüp Tepe’nin bu barış yemeğine teşrifleri bizleri ziyadesiyle şereflendirmiş ve mutluluğumuza mutluluk katmıştır. Sayın Kars ve Ardahan Belediye başkanlarım, Sayın İl Jandarma Alay Komutanım, Sayın İl Genel Meclis Başkanım, sayın İl Özel İdaresi Genel Sekreterim, Sayın İl Müftüm ve diğer davetlilerimize aramızda bulunmalarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Bugün iki kardeş köyün acılarını dindirmek ve onların barışına sevincine ortak olmak için bu çatı altındayız. Bir kişinin herkes, herkesin de bir kişi olduğu gündür bugün. Birbirine hasret kalan gözlerin muhabbetle, sevgiyle dağlandığı bir gündür bugün. Sarılın, kucaklaşın, genç ölümlerle değişmesin mevsimler. Ve hep aynı toprağa aynı ağıtı söylemesin analar. Biz ekmeğimizi, aşımızı, bur avuç suyumuzu beraberce paylaşan, düğününde halay çeken, cenazesinde kederiyle ağlan kardeşleriz. Kardeşler birbirini sevmeli. Birbirini sevmeyenler bizden değildir bilmeli. Bu toprakların mayasında kardeşlik vardır, birlik vardır. Beraberlik vardır. Usul, erkan, edep vardır. Küs kalmak, düşman olmak, doğduğumuz ve doyduğumuz bu toprakların töresinde var mıdır? Dinimiz İslamın, Kitabı Mukaddes Kur’an’ın hangi kelamında geçer; kavga, kan davası ve düşmanlık? Evet biz şimdi buradayız, yıllardır süren bu acıyı dindirmek için geleceğe umutla, huzurla her iki köyün bakabilmeleri için onların yanındayız. Kardeşçe bir arada yaşama çağrısına ses veren bu kalabalık, şahit olsun ki bu iki köy bu an bu saat barış için kucaklaşan bedenlerini ölümlere değil, sevinçlere ayırmıştır. Bizleri de buna davet etmekle şereflendirmişlerdir. Var olsunlar, sağ olsunlar. Bu barış, bu barış süreci bundan yaklaşık 8 sene önce yaşanan bir üzüntünün sonucunda gerçekleştirilmiştir. Tabi bunda emeği geçenler vardır ama en büyük emeği geçen Sayın Başbakan’dır. Kendisi iki köyümüzün barışması noktasında devreye girerek, iki köyümüzün bu acısını dindirmek için müdahalede bulunmuştur, çeşitli görüşmeler yapmıştır. Ancak bunun bir nihayete ermesi bugün gerçekleşmektedir. Ben bu barışa katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca, bu barışı sağlama imkanı verdikleri için beni bir Kaymakam olarak değil de, kendi çocukları gibi bağırlarına basarak bu mutlu güne erişmeyi sağladıkları için Büyük ve Küçük Çatak köylülerine huzurlarınızda teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum; barışınız daim olsun.” diye konuştu.

BİRLİKTE YAŞAMANIN SORUMLULUKLARI

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ise, “Sayın Valimizin talimatları, susuz Kaymakamımızın da büyük çaba ve destekleri, Büyük Çatak ve Küçük Çatak köylülerimizin de sağduyulu iradeleriyle öylesine bir barış ortamı oluşmuştur. Bu anlam içerisinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yalnız bir konunun altını çizmek istiyorum; İnsanoğlu dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın, sosyal ve beşer bir varlık oluşu nedeniyle yalnız başına yaşamadığını da her zaman düşünebilmelidir. Siz köyde yaşayabilirsiniz, mahallede yaşayabilirsiniz, şehre yaşayabilirsiniz ama unutmayınız ki sizin eşiniz, dostunuz, akrabanız, kardeşleriniz var. Yani her hangi bir olumsuzlukta onların da üzüldüklerini unutmamamız lazım. Bu anlam içerisinde bir takım olumsuzluklar olduğunda geriye dönüp bakmak lazım. Bizim huzur ve güvenimiz bozuksa, bizim sıkıntılarımız varsa muhakkak komşularımızda üzülüyordur, dostlarımızda üzülüyordur, kardeşlerde, arkadaşlarda üzülüyordur. Onun için bunları da dikkate alarak zaman zaman olumsuz gelişen olayları bir kez daha düşünüp sonra karar vermek lazım. Dünyanın neresinde olursa olsun büyük devletler bile kavga ederken barışla ve hukukla sonuca gitmeye çalışıyorlar. Bu anlam içerisinde başta Sayın Başbakanımıza, Sayın Valimize, kaymakamımıza, özellikle de Büyük ve Küçük Çatak köylülerine teşekkür ediyorum. Bahattin Özbulutlu kardeşimize de bu köylere sık sık gidip gelerek çaba sarf ettiği için teşekkür ediyorum. Barışımızın kalıcı olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

BU BARIŞ ORTAMI, BARIŞ ATMOSFERİ HER ZAMAN BİZİMLE OLSUN

Kars Valisi Eyüp Tepe ise husumet ve kan davalarının bu topraklardan silinmesi gerektiğini belirtti. Vali Tepe, şunları söyledi:

“Bugün, yıllardan beri devam eden ve doğrusu bize yakışmayan bir husumetin nihayete ermesi dolayısıyla bir aradayız. Bu güzel atmosferde sizlerle beraber olmak, sizin mutluluğunuza ortak olmak ve sizlerle beraber bu yemeği yemek benim için büyük bir mutluluk. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum ki, muhakkak bu barışın tesis edilmesinde emeği geçen başka kaymakam bey olmak üzere değerli arkadaşlarımız vardır. Ancak burada en fazla alkışı hak eden, en fazla tebriği hak eden iki köy halkımızdır. Çünkü onlarda böyle bir irade olmamış olsa, barış arzusu olmamış olsa, yeniden kardeşliğin tesisi, duygusu ve arzusu olmamış olsa hiçbir emek fayda etmez. Bütün gayretler zayi olabilirdi. O nedenle başka her iki köyümüz olmak üzere bu konuda gayreti olan, emeği olan herkese Kars Valisi olarak teşekkür etmek istiyorum. Bize yakışmayan, inancımıza yakışmayan husumet, bu topraklardan daima uzak kalsın. Bu barış ortamı, barış atmosferi her zaman bizimle olsun. Bütün gönlümüz, arzumuz, isteğimiz bu yöndedir. Ümit ederiz ki sizlerle beraber bu atmosferi paylaşırken ilimizde, ilçemizde, ülkemizde halen mevcut olan bütün husumetler, bütün kavgalar nihayete ersin. Buradan sizlerle beraber Kars Valisi olarak en büyük temennim bu yöndedir. Bugün bu ikinci toplantımız. Birincisini de Kars merkezde yapmıştık o nedenle benim için ayrı bir mutluluk. Bir günde iki barış yemeğine iştirak etmek gerçekten bir vali için mutlulukların en büyüğüdür. Bu manada hepinizi tebrik ediyorum. İnşallah bu barış daim olsun, hayırlı olsun diyorum.”

BARIŞ DUASI

Konuşmaların ardından İl Müftüsü Mehmet Genç barış duası yaptı. Programa katılan her iki köy vatandaşları, muhtarları, protokol üyeleri duaya hep bir ağızdan “Amin” diyerek iyi dileklerini yüreklerinden dillerine yansıttılar ardından da barış ve kardeşlik yemeğine geçildi.  Yemeğin ardından da küsler el sıkıştı, dargınlar barıştı ve kan davası her iki tarafın birbiriyle kucaklaşmasıyla sona ererek yeni umutlara ve kardeşliğe bıraktı.

14 BİN DÖNÜMLÜK BİR ARAZİNİN BULUNDUĞU YAYLA DAVASI

Küçük Çatak Köyü Muhtarı Ekrem Mintaş, “Bizimle Büyük Çatak’ın bu barışını sağlanması için emeği geçen sayın valimize, kaymakamımıza, belediye başkanımıza, alay komutanımıza, il müftümüze ve bütün emeği geçenlere teşekkürü bir borç biliyoruz, mutluluk ve sağlıklar diliyoruz. 7 yıldır bizim bu olaylar devam ediyordu, 7 sene sonra ise bugün herkes özgürlüğüne ve mutluluğuna kavuştu. İnşallah bundan sonra da her hangi bir sıkıntımız olmayacaktır kanaatindeyim. 14 bin dönümlük bir arazinin bulunduğu yayla davasıydı. Son olarak bir kişi hayatını kaybetti bir kişi de kolundan sakatlanmıştı ve yaralılar olmuştu.” dedi.

BU BARIŞ İNŞALLAH SONSUZA DEVAM EDER

Küçük Çatak Köyü eski Muhtarı Ertan Gültekin de, “Bu yayla davası 50-60 yıldır devam ediyordu. Son 10 içinde de daha da şiddetlendi. Tabi bu yaşananlara yazık günah demek lazım. Neticede can kayıpları oldu. Başta sayın başbakanımız bu konuda duyarlı davrandı. Koordinatörü Bahattin bey’e de ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Başbakanımız koordinatörü görevlendirdi. O da geldi iki köyün arasında bu çalışmayı yaptı. Netice itibariyle bir vesile oldu. Biz alsında bu barışta bizzat kendisini de burada görmek istiyorduk. Koordinatör Bahattin Özbulutlu gelecekti ama bir aksilik olmuş ve gelemedi. Kendisine huzurunuzda çok çok teşekkür ediyorum. Bu barış konusunda kaymakamımıza çok çok teşekkür ediyoruz. Bayağı zorlandı, çalıştı, çabaladı, bizlerde kendisine yardımcı olduk. Sonuçta bu barış sağlandı ve inşallah sonsuza kadar böyle devam eder.” diye konuştu.

kha

Önceki ve Sonraki Haberler