Başbakan Yıldırım: Kars, Bayrağın, Bağımsızlığın Yanında Yer Aldı

Başbakan Yıldırım: Kars, Bayrağın, Bağımsızlığın Yanında Yer Aldı

Kars'ın her zaman ülkeye, millete, devlete ve bayrağa sahip çıktığını anlatan Yıldırım, "Sizleri gönülden kutluyorum. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören 2007 referandumunda Kars bir destan yazdı. Yüzde 73 'evet' dedi."

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliği halk oylamaması sürecinde partisince Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmaya, ülke topraklarını vatan yapan, Allahuekber Dağı'na yürüyen Sarıkamış şehitlerini ve diğer şehitleri selamlayarak başladı.

Kars'ın kışının başka, yazının, baharının başka bir güzel olduğunu ifade eden Yıldırım, meydandaki coşkunun 16 Nisan'ı, büyük Türkiye'yi müjdelediğini söyledi.

Yıldırım, Türkiye'nin yollarını, ulaşımını, havayolunu, denizciliğini, demiryollarını Kars'ın evladı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a emanet ettiklerini, uzun yıllar yaptığı bu görevi Arslan'ın da en güzel şekilde yerine getirdiğini belirtti.

"KARS, BAYRAĞIN, BAĞIMSIZLIĞIN YANINDA YER ALDI"

Kars'ın her zaman ülkeye, millete, devlete ve bayrağa sahip çıktığını anlatan Yıldırım, "Siz 15 Temmuz'un nöbetçisi, 16 Nisan'ın müjdecisi, evetçisisiniz. Birliğimize, kardeşliğimize hep sahip çıktınız. 6-7 Ekim'de terör örgütünün kışkırtmalarına, çukur siyasetine prim vermedi Kars. 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı demokrasinin, bayrağın, bağımsızlığın yanında yer aldı Kars. Sizleri gönülden kutluyorum. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören 2007 referandumunda Kars bir destan yazdı. Yüzde 73 'evet' dedi. Şimdi cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için bu rekoru kırmaya hazır mı Kars? Yüzde 80'in üzerinde evet oyu vermeye var mısınız?" diye konuştu.

Yıldırım, halk oylamasına 16 gün kaldığını, 16 gün sonra Türkiye'nin yeni bir sisteme geçeceğini dile getirdi.

"DARBE ANAYASASI BU OYLAMA İLE ÇÖPE GİDECEK"

Bu meselenin şahıslar meselesi olmadığının altını çizen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bu mesele Tayyip Erdoğan meselesi, Binali Yıldırım meselesi değil. Bu sistem Erdoğan için değil her doğan için lazım. Mesele memleket meselesidir, Türkiye meselesidir, mesele istiklal, istikbal meselesidir. Hepimiz biliyoruz ki Recep Tayyip Erdoğan'ı tehdit eden ülkeler aslında Türkiye'yi tehdit ediyor. Bunu biliyoruz. Avrupa'nın tavırlarını, FETÖ'cülerin tavırlarını, terör örgütü PKK'nın 'hayır' kampanyalarını görüyorsunuz. 16 Nisan'da ülkemiz için, Recep Tayyip Erdoğan için omuz omuza var mıyız? Terör örgütleri eliyle Türkiye'yi tehdit edenler hayır cephesinde kol kola girdiler. Türkiye'ye tuzak kuranların oyunlarını bozacak mıyız? Güçlü Türkiye, itibarlı Türkiye, istikrarlı Türkiye için evet. Halk oylamasının önemli ortada. Darbe anayasası bu oylama ile çöpe gidecek, sivil anayasa, milletin anayasası gelecek, işte budur bu oylama. Vesayet bitecek, halkın iradesi hakim olacak. Şimdi söz de sizin karar da sizin."

Yıldırım, Kars'ın kararının Türkiye'nin kararı olduğunu söyledi. Yıldırım, Kars'ın da Türkiye'nin de kararının baş göz üstüne olduğunu vurguladı.

Yıldırım, 2002'nin Türkiye için bir milat olduğunu belirtti. 2002 öncesi milletin hizaya sokulmaya çalışıldığını, inanç ve etnik kimliklerin baskılandığını, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun ihmal edildiğini, dayatmalarla krizlerle memleketin uçurumun kenarına geldiğini ifade eden Yıldırım, devletin borç batağına sürüklendiğini, kaynakların IMF'ye oluk oluk aktığını ve ülkenin kendi piyade tüfeğini bile yapamayacak hale geldiğini söyledi.

Türkiye'nin tüm savunma ve silah ihtiyaçlarını bile dışarıdan aldığına işaret eden Yıldırım, milletin çalışıp kazandığını ama sırtından başkalarının geçindiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bu Türkiye'nin, milletin kaderi değildir. Bu düzen böyle devam etmez, etmeyecek" dediğini, milletin de buna inandığını anımsatan Yıldırım, böylece 15 yılda, bir Türkiye'nin 3 Türkiye olduğunu, milli gelirin 230 milyar dolardan 800 milyar doların üzerine çıktığına işaret etti.

"Türkiye'de işler kötü gidiyor, ekonomi bozuluyor" diyenlerin bulunduğunu belirten Yıldırım, 15 Temmuz'a ve küresel krize rağmen Türkiye'nin son çeyrekte yüzde 3 büyüdüğünü kaydetti.

"DÜN ÖCÜ GİBİ GÖRÜNEN KONULAR BUGÜN DOĞAL ÖZGÜRLÜKLER HALİNE GELDİ"

Başbakan Yıldırım, 15 yılda "ayrılık ve gayrılıkları" ortadan kaldırdıklarını, ayrımcılıkları reddettiklerini, 80 milyonu kardeş bildiklerini ifade etti.

Herkesin etnik kimlikleriyle gurur duyması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İster Caferi, ister Sünni, ister Alevi olun, bu sizin onurunuzdur. Ama bir şeyle daha gurur duyun, ay yıldızlı bayrağımız ve Türkiye ile gurur duyun, devletimizle gurur duyun. Bütün kardeşlerimiz, bütün vatandaşlarımız eşittir, başımızın tacıdır. Herkes istediği dilde konuşsun. Anneler çocuklarına ninni söylesin. Bütün saçma sapan yasakları kaldırdık, dün öcü gibi görünen konular, bugün doğal özgürlükler haline geldi. Kimsenin de rahatsızlık duyduğu yok. Artık paralar IMF'ye gitmiyor artık paralar, eğitime, yollara, tarıma, hayvancılığa, kalkınmaya gidiyor."

Yıldırım, Türkiye'nin bugün dünyanın en itibarlı ülkeleri arasında olduğunu vurguladı.

Hayal bile edilemeyen büyük projelerin hizmete sunulduğuna değinen Yıldırım, Marmaray'ı, Avrasya Tüneli'ni, Yavuz Sultan Köprüsü ile Osmangazi Köprüsü'nü yaptıklarını, havayolunu halkın yolu haline getirdiklerini söyledi. Yolların bölünerek hayat ve gönüllerin birleştirildiğini belirten Yıldırım, "Yolları böleriz ama Türkiye'yi böldürtmeyiz." ifadesini kullandı.

Herkesin birbirinin hakkına, hukukuna sahip çıkması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, birlik ve beraberlikten ayrılmayacaklarını vurguladı.

Tüfek bile yapamayan Türkiye'nin 15 yılda savunma sanayinde yerli oranını yüzde 60'a çıkardığına işaret eden Yıldırım, bunun Türkiye'nin savunma sanayi için artık dışarıya paraları göndermeyeceği ve paraların yatırımlar için harcanacağı anlamını taşıdığını bildirdi.

"TÜRKİYE'NİN BÜYÜMESİNİ İSTEMİYORLAR"

Türkiye'nin dünyanın en büyük havalimanını yaptığına dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bu da birilerini rahatsız ediyor. Neden Avrupa 'hayır, hayır, hayır' diye kendini parçalıyor? Çünkü kıskanıyorlar. Türkiye'nin büyümesini istemiyorlar. İstiyorlar ki Türkiye kendi iç işleriyle boğuşsun dursun, gücünü dermanını kaybetsin. Onlar da Türkiye ile istedikleri gibi oynasınlar. Yağma yok. Batılılar, baktılar ki Türkiye ceplerine akan para musluklarını kesti, onlara akış durdu, para memlekette kalıyor, başladılar fitne fesat çıkarmaya, tehditlerle darbelerle millete ayar vermeye. Kars, Türkiye buna boyun eğer mi? Elbette eğmez.

Avrupa'da 'Tayyip Erdoğan diktatör' diye manşet atıyorlar, neden? Çünkü Tayyip Erdoğan ülkesinin kaynaklarının hortumlanmasına izin vermiyor. Dünyanın en büyük havalimanını yapıyor. Dünya pazarlarından ülkesine daha çok kazandırıyor. İşte bunun için 16 Nisan önemli. 16 Nisan'da 'evet' demek, daha güçlü Türkiye'ye, daha hızlı kalkınmaya, ileri demokrasiye, teröre son vermeye, kardeşliğe, birliğe, beraberliğe 'evet' demektir."

Yıldırım, siyasetçinin halkın karşına çıkarken yalan söylememesi, kafa karıştırmaması gerektiğini belirterek, ana muhalefet partisinin geleceğe yönelik güzel hiçbir şey söylemediğini, mevcut sistemin, statükonun devam etmesini istediğini dile getirdi.

Yıldırım, Kars için 15 yıldır güzel hizmetler yaptıklarını, bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Kars'ı güzelleştirmeyi, kalkındırmayı ve zenginleştirmeyi hedeflediklerini belirten Yıldırım, "Şimdi Kars'ı cazibe illeri arasına aldık. Bu ne demektir? Kars'a yatırım yapacaklar ilave teşvik alacak." ifadesini kullandı.

Kars'ın gelişmesi için çalışmalarını hızla sürdürdüklerini dile getiren Yıldırım, "Cazibe Programı ile 23 ilimizde, gelecek 10 yılda toplam 100 milyar liralık yatırım yapılacak ve 400 bin kişi iş aş sahibi olacak. Bundan Kars da nasibini alacak. Kars'ın içinde bulunduğu, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Serhat illerimiz, burada 3,5 milyar liralık yatırım olacak ve 20 bin vatandaşımız burada ilave iş sahibi olacak." diye konuştu.

"KARS'A 500 YATAKLI BÖLGE HASTANESİ YAPIYORUZ"

Yıldırım, Kars'a 15 yılda 13 milyar liralık yatırım yaptıklarını belirtti. Şehre 2 bin 650 toplu konut, bin 130 derslik yaptıklarını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Kafkas Üniversitesine 5 ilave fakülte, 3 meslek yüksekokulu, 17 araştırma uygulama merkezi kazandırdık. Üniversitemizin 2002 yılında sadece 3 bin 300 olan öğrenci sayısı bugün 19 bine çıktı.

250 yataklı Harakani Devlet Hastanesi ile beraber ilçelerimizde 8 hastane yaptık, hizmete aldık. Şimdi Kars'a 500 yataklı bölge hastanesi yapıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Ayrıca Kağızman Devlet Hastanesine 100 yataklı bir ilave blok yaptık."

2002'de 28 kilometre bölünmüş yolu olan Kars'ta şu anda bu rakamın 215 kilometreye ulaştığını bildiren Yıldırım, vatandaşlara hizmet için tüneller yaptıklarını ifade etti.

Yıldırım, "Horasan-Sarıkamış arası bölünmüş yol olarak yapılıyor. Şimdi Sarıkamış-Kağızman-Tuzluca arasını da bölünmüş yol olarak yapmaya karar verdik. 15 yılda tam 187 kilometre bölünmüş yolu yaptık, hizmete aldık." dedi.

Kars Havalimanı'na 2003'te bir yılda 54 bin yolcu gelirken, yenilenerek hizmete sunulan Kars Harakani Havalimanı'na geçen yıl 536 bin yolcu geldiğini bildiren Yıldırım, Selim Barajı ile Kars'ta içme suyu problemine tamamen son vereceklerini dile getirdi.

Şehre yatırım yaparken şehitleri de unutmadıklarını vurgulayan Yıldırım, "Sarıkamış Allahuekber Dağları'nı milli park ilan ettik. Yollarını bölünmüş yol haline getirdik. Şimdi de Sarıkamış Şehitleri Abidesi'ni yapıyoruz. Proje çalışmaları devam ediyor." ifadesini kullandı.

Yarı olimpik yüzme havuzu başta olmak üzere 6 spor tesisini de Kars'a kazandırdıklarını hatırlatan Yıldırım, kenti doğalgazla, temiz yakıtla buluşturduklarını, şehre 14 yılda 900 milyon lira tarım ve hayvancılık desteği sağladıklarını kaydetti.

Kars'a yaptıkları diğer yatırımlara ilişkin de bilgi veren Yıldırım, "Kars'ın beklediği Kars Barajı'nın yapımı tüm hızıyla devam ediyor. Kars Barajı bitince 480 bin dönüm arazi suyla buluşacak, bolluk bereket hayata geçecek. Koçköy Barajı'nın da 4 Nisan'da temelini atıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun." dedi.

"Kars'ı turizm alanında cazibe merkezi yapmak için Kars Kent Projesi'ni başlatıyoruz" ifadesini kullanan Yıldırım, "Erzurum, Erzincan, Kars Kış Turizm Koridoru" proje çalışmalarının da devam ettiğini iletti.

Yıldırım, meydanı dolduran vatandaşlara, "Size bir müjdem var. Kars'ın köylerine sıcak asfalt yol yapmaya karar verdik. Bu sene 250 kilometre yolu sıcak asfalt yapacağız. Bunun için 100 milyon kaynak ayırdık. Hayırlı uğurlu olsun." diye seslendi.

"HAYVANCILIK VE TARIMA DESTEK ARTARAK DEVAM EDECEK"

Bölge için önemli olan modern kesimhanenin temelini 8 Nisan'da atacaklarını bildiren Yıldırım, Kars'ın mera yetiştirici bölgesi olacağını söyledi. Meraların, hayvancılık yapmak isteyenler için uzun süreli kiraya verileceğini belirten Yıldırım, sığırcılıkta hibe ve desteklerin devam edeceğini açıkladı.

Kars'ta en az 500 baş kapasiteli "Düve Üretim Merkezleri" kurulacağını dile getiren Yıldırım, inşaat yatırımlarına, alet edevata yüzde 50 destek verdiklerini söyledi. Kalkınma bölgelerinde hayvancılık yatırımlarını desteklediklerini ifade eden Yıldırım, meraya dayalı hayvancılığın yaygın olduğu bu bölgelerde hayvancılığa yönelik desteklerin daha da arttığını kaydetti.

Yeni yapılacak veya moderne edilecek ahır ve ağıllar için bedelin yüzde 50'sini devletin vereceğini bildiren Yıldırım, "Küçükbaşta 100-200, büyükbaşta 10'dan 50'ye kadar anaç varlığına sahip işletmeleri destekliyoruz." dedi.

Kars'ın bugüne kadar bu desteklerden yararlandığına işaret eden Yıldırım, hayvancılık ve tarıma desteklerin artarak devam edeceğini söyledi.

"KİMSE MERAK ETMESİN, ONLARIN KANDİLİNİ SÖNDÜRECEĞİZ"

"Biz, biriz, beraberiz, birlikte Türkiye'yiz." diyen Yıldırım, çukur siyasetiyle, terör diliyle konuşanların kaybettiğini ve kaybetmeye mahkum olduklarını söyledi. Bin yıllık kardeşliğin bozulmayacağını vurgulayan Yıldırım şöyle devam etti:

"Meşru siyasetin dışına çıkanlar, terör örgütlerinin sultasından kurtulamayanlar, Türkiye'ye sadece ihanet etmiyorlar aynı zamanda analarına da babalarına da memleketlerine de ihanet ediyorlar. Kimse merak etmesin, onların kandilini söndüreceğiz. Kandillerini söndüreceğiz. Biz daha çok kalkınma, daha çok büyüme, daha büyük ekonomi, daha fazla hukuk, özgürlük için daima milletimizin yanında olacağız. Bugüne kadar farklılıklarımızı hep zenginlik gördük. Kürt, Türk, Alevi, Sünni, Caferi bir olduk, beraber olduk, birlikte Türkiye olduk. Kimsenin inancına, yaşam tarzına kem söz söyletmedik. Bundan sonra da söyletmeyeceğiz. Çünkü burası Seyit Hasan Harakani'nin memleketidir. Burada hoşgörü, kardeşlik vardır. Burada kutuplaşma yok, birleşme vardır. Ülkemizin dört bir yanında yaşayan her dinden, her mezhepten, her etnik gruptan kardeşlerimizin dualarıyla birliğimizi koruyarak geleceğe dimdik yürüyoruz. 16 Nisan'dan sonra da hep beraber güzel, aydınlık baharları yaşamaya hazır mısınız, çocuklarımızın daha gelişmiş bir Türkiye özlemini gerçekleştirmeye var mısınız?"

AK Parti, CHP, MHP ve HDP'ye oy vermiş bütün Karslıları 16 Nisan'da Türkiye'nin aydınlık geleceği için "evet" oyu vermeye davet eden Yıldırım, 'evet'le Türkiye'nin kazanacağını, Türkiye düşmanlarının kaybedeceğini vurguladı.

Milletin her şeyin en iyisine layık olduğunu belirten Yıldırım, AK Parti'nin "Haydi, bir daha" isimli seçim şarkısının sözlerini miting alanındaki vatandaşlarla beraber söyledi.

"Tek bayrak, tek devlet, tek vatan, tek millet, kararımız evet." diyen Yıldırım, üç aylarının mübarek olması temennisinde bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın Kars mitingini, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatından (AGİT) seçim gözlemcileri de izledi.

Basın mensuplarına ayrılan tırda yerini alan Uzun Dönemli Seçim Gözlemcileri Robert Hall ve Karin Bergquist mitinge ilişkin notlar aldı, miting alanının fotoğraflarını çekti.

MHP'li Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta da Başbakan Yıldırım'ın konuşması öncesinde kısa bir selamlama konuşması yaptı.

basbakan-yildirim-kars,-bayragin,-bagimsizligin-yaninda-yer-aldi-(3)-001.jpgbasbakan-yildirim-kars,-bayragin,-bagimsizligin-yaninda-yer-aldi-(4)-001.jpgbasbakan-yildirim-kars,-bayragin,-bagimsizligin-yaninda-yer-aldi-(5).jpgbasbakan-yildirim-kars,-bayragin,-bagimsizligin-yaninda-yer-aldi-(1)-001.jpgbasbakan-yildirim-kars,-bayragin,-bagimsizligin-yaninda-yer-aldi-(6).jpgbasbakan-yildirim-kars,-bayragin,-bagimsizligin-yaninda-yer-aldi-(8).jpgbasbakan-yildirim-kars,-bayragin,-bagimsizligin-yaninda-yer-aldi-(9).jpgbasbakan-yildirim-kars,-bayragin,-bagimsizligin-yaninda-yer-aldi-(10).jpgbasbakan-yildirim-kars,-bayragin,-bagimsizligin-yaninda-yer-aldi-(11).jpgbasbakan-yildirim-kars,-bayragin,-bagimsizligin-yaninda-yer-aldi-(12).jpgbasbakan-yildirim-kars,-bayragin,-bagimsizligin-yaninda-yer-aldi-(13).jpgbasbakan-yildirim-kars,-bayragin,-bagimsizligin-yaninda-yer-aldi-(14).jpgbasbakan-yildirim-kars,-bayragin,-bagimsizligin-yaninda-yer-aldi-(7).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler