Başbakanlık binasına saldırdılar

Başbakanlık binasına saldırdılar

Kosova'nın başkenti Priştine'de Bakan Aleksandar Jablanoviç'in görevden alınmasını isteyen binlerce kişi,

Başbakanlık binasına saldırdılar

Kosova’nın başkenti Priştine’de Bakan Aleksandar Jablanoviç’in görevden alınmasını isteyen binlerce kişi,

Kosova’nın başkenti Priştine’de binlerce kişi, Bakan Aleksandar Jablanoviç’in görevden alınması ve Trepçe madenlerinin devlet idaresine geçmesini protesto etti. Başbakanlık binasına ve polise saldıran gruba güvelik güçleri müdahale etti.

Kosova Topluluklar ve Geri Dönüş Bakanı Aleksandar Jablanoviç’in çocukları katledilen ailelere hakaret etmesi üzerine görevinden alınması için ülke genelinde protestolar başlamıştı. Gösterilerin en büyüğüne ise bugün Priştine ev sahipliği yaptı. On binlerce Kosovalı, Başbakan İsa Mustafa’nın Sırp Bakanı görevden alması ve Trepçe madenlerinin devlet idaresine geçmesi için toplandı.

Muhalefetteki Vetëvendosje Hareketi ve Annelerin Haykırışları Derneği tarafından düzenlenen protesto gösterisine muhalefet partilerinin liderleri ve çok sayıda sivil toplum katıldı.

Göstericiler ellerinde, “Jablanoviç dışarı”, “İsa Sırbistan’ın kölesi”, “Trepçe bizimdir” yazılı pankartlarla Milli Kütüphane’den İskender Bey Meydanı’na kadar yürüdü. Tarihindeki en büyük gösterilerden birine ev sahipliği yapan başkentte hükümet karşıtı sloganlar yükseldi.

20 binden fazla vatandaşın katıldığı protesto gösterisinde konuşan Vetevendosje Hareketi Lideri Albin Kurti, gerçek parlamentonun, gösterinin düzenlediği meydanda olduğunu belirterek, Sırp Bakan Jablanoviç’in görevinden alınması ve Trepçe madenlerinin devlet idaresine geçmesi için eylemcileri oylamaya davet etti. Her iki öneri için el kaldıran göstericilere özgür iradelerini ortaya koyduğu için teşekkür eden Kurti, hükümete 48 saatlik ültimatom verdi.

OLAYLAR ÇIKTI

Olaysız başlayan protesto gösterisinin yapıldığı meydanı terk etmeyen bir grup, başbakanlık binasını taş yağmuruna tuttu. Göstericiler başbakanlık avlusunda bekletilen Kosova polisine de taşla saldırdı.

Başbakanlık binasının camları indi, polis müdahaleye başladı. Polis göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve cop kullandı. Göstericiler bunun üzerine ara sokaklara kaçmaya başladı. Bu arada Rahibe Teresa Bulvarı’nda bulunan bazı kafeteryalar da zarar gördü.

Çıkan olaylar sonucu 19 polis ve gösterilere katılmayan 4 vatandaş yaralandı. Polis 22 göstericiyi gözaltına aldı. Saat 14.00’da başlayan protesto gösterisi, polis müdahalesi ardından saat 17.00 sularında sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler