Başbuğ: Terör saldırılarının artmasını bekliyorduk

Başbuğ: Terör saldırılarının artmasını bekliyorduk

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, son günlerde artan terör saldırıları üzerine bir açıklama yaptı

Son günlerde artan terör saldırıları üzerine açıklama yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Terör saldırılarının artmasını bekliyorduk. Birliklerimiz kendilerini koruyabilecek güçtedir" dedi.


Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ son günlerde yaşanan terör olayları ile ilgili olarak,  Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ başkanlığındaki heyet, Kara Harp Okuluna girişlerinin 50. yıldönümü dolayısıyla 62. Dönem Mezunları Anıtkabiri ziyaret etti. Ziyaretin ardından Orgeneral Başbuğ son günlerde yaşanan terör olaylarını ve şehit haberlerini değerlendirdi. Başbuğ, "Son günlerde özellikle iki gün içinde terör eylemleri sonucunda 6 şehit verdik. 6 vatan evladını kaybettik. Bu açıdan Türk milletine başsağlığı diliyorum. 


Şehit ailelerinin hepsinin acısını paylaşıyorum" dedi. Özellikle geçtiğimiz Nisan ve Mayıs ayları başlarında terör eylemlerinde bir tırmanışın artışın olduğunu gördüklerini belirten Başbuğ, "Son dönemlerdeki terör örgütünün kendi içinde yapmış olduğu değerlendirmelere ve vermiş olduğu talimatlara bakarsak Nisan ve Mayıs ayı itibariyle terör eylemlerinde bir artışın olabileceğini ve tırmanmanın olabileceğini beklemekteydik. Son iki günde verdiğimiz şehit Çukurca'da bir mayın olayı, Cuma akşamı da Tunceli Nazmiye Sarıyayla Karakolu'na yapılan saldırıda verdiğimiz 4 şehit ve dün akşamda Diyarbakır Lice Abalı Karakolu'na yapılan saldırıda verdiğimiz bir şehidimiz var. 


Cuma akşamı Sarıyayla Karakolu'na yapılan saldırı ile ilgili bir iki değerlendirmeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Defalarca söyledik bizim özellikle 3. ordu bölgesinde ve 2. ordu bölgesinde sınır hattı da dahil olmak üzere yurt içinde binden fazla karakolumuz ve bağımsız görev yapan birliğimiz var. Bunları elbette her zaman düşündüğümüz şudur. Bu bini aşkın karakol ve üst bölgesinde görev yapacak birliklerimiz her halükarda kendi kendine yeterli olmak durumundadır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bizim bağımsız karakol ve üst bölgelerinde görev yapan birliklerimiz kendi kendine yeterli herhangi bir saldırı anında bu saldırı ile mücadele edebilecek güçte ve yetenektedir.


Bunu sağlamak mecburiyetindeyiz. Örneğin cuma akşamı meydana gelen saldırı esnasında yine çok zaman olduğu gibi maalesef hava şartları kötüydü. Görüş imkanı yoktu. Bunları hep biliyoruz. Bu nedenle karakolumuz kendi kendine yeterli imkana sahipti. Karakoldaki terörist eylemi aslında bir saldırıdır. Bu saldırı yaklaşık 3 saat sürmüştür. Bu 3 saat saldırı esnasında karakol personelimiz başta karakol komutanı onun emrindeki astsubaylar, uzmanlar, erbaş ve erler omuz omuza çatışmışlardır. Mücadele etmişlerdir orada 4 şehit verdik.


Karakol komutanı astsubayımız, bir uzman çavuşumuz ve iki tane Mehmetçiğimiz şehit oldu. Orda da görüldüğü gibi astsubayımız, uzman çavuşumuz ile erbaş ve erlerimiz omuz omuza çatışmışlar ve mücadele etmişlerdir. O karakol orda niçin var? O karakol orada bölgedeki insanımızın güvenliğini sağlamak, onların savunmasını sağlamak ve o alanları teröristlere boş bırakmamaktadır. Hava şartlarının kötülüğünden dolayı bir tek orada sağlanamayan silahlı helikopterlerin saldırı esnasında kullanılamamasıdır. 


Orada şehit olan 4 askerimiz ve çatışmaya giren 70'e yakın astsubayımız uzmanımız, erbaş ve erimiz kahramanca mücadele etmiş ve görevlerini yerine getirmiştir. Görevlerini yerine getirilmesinde gerekse şehit olmakta vardır. Bu üç saat süren çatışmada teröristlere de zaiyat verdirilmiştir aksini düşünmek söz konusu değildir. Ancak bölgede yapılan aramalarda herhangi bir terörist bulunamadığı için bunları açıklama durumunda değiliz. Bundan herkes emin olsun ki o çatışmada elbette üç saat süren bir çatışmada teröristlerin zaiyat vermemesi mümkün olamaz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler