Başkan Alibeyoğlu’ndan market hakkında önemli açıklamalar

Başkan Alibeyoğlu’ndan market hakkında önemli açıklamalar

Kars Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, marketler ile ilgili alınan tedbirleri açıkladı.

KARS MANŞET

Başkan Alibeyoğlu’nun yaptığı açıklama şöyle: “Covid-19 virüsle mücadele kapsamında, İçişleri Bakanlığı'nın 24.03.2020 tarihli Ek Genelgesi'nde marketlerle ilgili alınması gereken tedbirlere yer verilmiştir. Alınan tedbirler “Tüm marketler, hizmet alanı büyüklüğüne göre içeride bulunabilecek maksimum müşteri sayısını market girişlerine asarak ilan edecek. İçeride belirlenen sayıda müşteri bulunması için gerekli tedbirleri alacak. Market içinde belirlenen sayıda müşteri var ise içerden müşteri çıkmadan başka müşteri içeriye alınmayacak. Marketler aynı zamanda içeriye girmek için bekleyen müşterilerin en az bir metre mesafe ile beklemeleri gerektiğini sürekli hatırlatacaklar, market girişinde görülecek şekilde bu hususu belirten afiş asılacak.” Şeklindedir. Örneğin marketin müşterilerin hizmetine sunulan alanı 100 metrekare ise aynı anda içeride en fazla 10 müşteri olması gerekecek.

Bu kapsamda üyelerimiz arasında belirtilen tedbirlere hangi işyerlerinin dâhil olduğuna ilişkin tereddüt oluşmuştur. Oluşan tereddüdün giderilmesi için 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi hakkında Kanun hükümlerinin dikkate alınması gerekmektedir. Anılan Kanun'un Tanımlar başlıklı 3’üncü maddesinin 1 inci fıkrasının ç bendi "büyük mağaza" ifadesini "Hangi ad altında olursa olsun, tüketim mallarının kısmen veya tamamen perakende satışının yapıldığı, en az dört yüz metrekare satış alanına sahip işletme" şeklinde tanımlamaktadır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği aracılığı ile İçişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde, 24.03.2020 tarihli Genelge'de bahsi geçen ve önem arz eden kurallar kapsamına, büyük mağaza niteliğine sahip olmayan işletmelerin dâhil olmadığı sonucuna ulaşılmaktadır.

Bu kapsamda alanı 400 metrekareden az olan işletmelerin İçişleri Bakanlığı'nın 24.03.2020 tarihli Ek Genelgesi kapsamında olmadığı anlaşılmaktadır.”

Önceki ve Sonraki Haberler