Başkan Bilgen: “Kars halkı yol mu istiyor yoksa eski borçların ödenmesini mi?”

Başkan Bilgen: “Kars halkı yol mu istiyor yoksa eski borçların ödenmesini mi?”

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, dolmuş ihalesiyle elde edilecek gelirle yol yapılacağını ancak 36 firmanın eski borçlardan haciz koyduğunu ve bu paranın nereye harcanması gerektiğinin kararının Kars halkına düştüğünü söyledi.

Volkan KARABAĞ – Tacettin DURMUŞ

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ve Başkan Yardımcısı Şevin Alaca, kentte görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya geldi.

Kentte devam eden ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi veren Bilgen ve Alaca, 3 kez ertelenen ve geçtiğimiz ay yapılan “Şehir İçi Toplu Taşıma Hattının Kiraya Verilmesi” ihalesinden elde edilen 7 milyon civarında paranın yaklaşık 6 milyonunu yol yapımı için ayırdıklarını ancak geçmiş dönemden alacaklı 36 firmanın bu para üzerine haciz koyma girişimi olduğunu ifade ederek, bu para ile ya yol yapılacağını ya da eski borçların ödeneceği ve bunun kararını da Kars halkını vereceğini söylediler.

“17 AĞUSTOS DEPREMİNDE HAYATINI KAYBEDENLERİ SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUM”

Toplantıda ilk konuşan Alaca, “Belediyemiz ile ilgili bir takım bilgilendirmeleri yapmak için toplanmış bulunmaktayız. Öncelikle bugün 17 Ağustos depreminin yıldönümü ben bu depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızın anısına önünde saygıyla eğiliyorum, onları rahmetle anıyorum. Aslında aradan 21 yıl geçti ama depreme yönelik alınan tedbirler konusunda çok fazla ilerleyemediğimizi yaşadığımız her olayda görüyoruz geçtiğimiz kış aylarında da yine bu tür felaketler atlattık ve orada da ciddi kayıplar, üzüntü verici olaylar yaşadık. Yani şehrimize baktığımızda da imarla ilgili özellikle deprem yönetmeliğinin tolere edilmeksizin sıkı bir şekilde nasıl uygulanması gerektiği tekrar karşımıza çıkıyor. Bununla ilgili biz şehrimizdeki yapılaşmanın hem şehrin tarihi dokusuna hem bu tür felaketlere önleyici nitelikte olabilmesi için birtakım çalışmalarımızı yapıyoruz. Bununla ilgili ilimizde imar planı da Eylül ayında meclisimizde gündeme gelecek. Dolayısı ile en azından biz kendi yerelimizde, kendi şehrimizde bu felaketleri yaşamamak adına ne gerekiyorsa önlemlerin alınması için elzem olan çalışmaları yürütmek istiyoruz.” dedi.

“KARS’A 24 SAAT KESİNTİSİZ SU VERMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Alaca Kars’a 24 saat kesintisiz su vermek için çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, “Öncelikle şehrimizde yaşamış olduğumuz su şebekemizle ilgili bir takım sıkıntılar var, maalesef şehrimize 24 saat kesintisiz su veremiyoruz. Kesinti uygulamak zorunda kalıyoruz. Bunun birçok nedeni olabiliyor. Şehirden şebekeden kaynaklanan birtakım kaçakların olması ya da işte şebekenin bugüne kadar yapılması gereken bakım, onarım, iyileştirilmesi için gerekli çalışmaların yapılmamasından kaynaklı bir çok sorunlarımız var. Bunu zaten alanında uzman arkadaşlarımız tespitini yapıyorlar. Biz de en azından kendi döneminde neler yapılabilir? bunun üzerinde çalışıyoruz. Bununla ilgili Su Kanalizasyon Müdürlüğümüz bir çalışma yapıyor. İçme suyunun yüzde seksenini sağlayan Kars İçme Suyu Arıtma Şebekesi ile Şehir İçme Suyu Şebekesi bağlantısı bugüne kadar yapılmamış, bu eksiklikten dolayı da ana su depo ve şebeke bakımlarında da bir takım zaman zaman aksaklıklar meydana geliyor. Bu aksaklıkların giderilmesi için de Kars Merkez İçme Suyu Arıtma Tesisinin Şebeke Hattı ile 1 metreküplük şehir çıkış borusu hat bağlantısı yapılarak bölgenin genel olarak yaşanan bu hatla ilgili sıkıntısı en azından şu an için giderilmiştir. Yine bundan böyle depo ve tesislerimizin periyodik bakımları aksatılmadan yapılarak bu tür sorunların önüne geçirmek adına hızlı bir şekilde ilerleyeceğiz.” diye konuştu.

KARSLI HAYIRSEVER İŞADAMI SEZGİN BARAN KORMAZ AYNALI KÖŞK’E EL ATTI

Aynalı Köşk’ün tadilatının sürdüğünü ve tiyatro salonu olarak Kars halkına hizmet vereceğini dile getiren Alaca, “Geçtiğimiz aylarda Aynalı Köşk’ü, Kültür ve Sanat Merkezi olarak açılışını yaptık, ancak Aynalı Köşk yüz yılı aşkın bir süredir var olmasına rağmen çok fazla tahribata uğramış, özellikle geçtiğimiz seçim öncesinde de icra yoluyla usulsüz bir şekilde satışı yapılmıştı. Buna biz gerekli itirazlarımızı yaptık, şu an mahkeme süreci devam ediyor. Ancak Aynalı Köşk Kars’ın aslında var olduğu günlerden itibaren adını hep duyurmuş ve bu halkın yeridir, dolayısıyla Aynalı Köşk’ün yine Kars adına gösterileri sunulacağı bir yer olarak devam etmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Aynalı Köşk ile ilgili biz belediye olarak bir takım tadilat çalışmaları sürdürüyoruz, ancak şehrimizde bir tiyatro salonumuz yok. Aynalı Köşk’ün bu salonunu tiyatro salonu olarak hizmete açmak istiyoruz. Onun için şehrimizin işadamlarından Sayın Sezgin Baran Korkmaz, bu konuda bize destek çıkıyor, bunu sizlerin vasıtasıyla da kendisine teşekkür etmek istiyoruz. Salonumuzun tadilat ve restorasyon çalışmaları devam ediyor, sanırım 1 aylık bir süre içerisinde çalışmalarımız bitecek ve Aynalı Köşk perdesini güzel bir tiyatro oyunuyla ya da farklı güzel bir görsel oyunla açmış olacağız, bunun da duyurusunu en yakın zamanda Kars halkına yapacağız.” şeklinde konuştu.

“PANDEMİ İLE İLGİLİ BELEDİYE OLARAK TEDBİRLERİMİZİ ALIYORUZ”

“Pandemi ile mücadelemiz devam ediyor” diyen Alaca açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bütün ülke genelinde olduğu gibi şehrimizde de son günlerde özellikle vaka sayılarında bir takım artışlar tespit edildi. Çünkü yaz aylarının başlamasıyla birlikte özellikle dışarıda yaşayan Karslı hemşerilerimiz memleketlerine, köylerine gelmek istiyorlar. Dolayısıyla bu yoğun trafik vaka sayısının şehrimizde de artmasına, birtakım köylerde ya da ilçelerde karantina tedbirlerin uygulanmasına sebebiyet verdi. Ama biz belediye olarak bununla ilgili ne gerekiyorsa her türlü önlemleri alıyoruz, halkımıza da bu konuda tekrar yine bir çağrı yapmak istiyorum; özellikle hem kendilerini korumak adına hem de hastalığın yayılımını düşürmek adına gerekli tedbirleri uymalarını özellikle rica ediyoruz.”

“PARKI OLMAYAN MAHALLELERE PARK YAPIYORUZ”

Mevcut parklarda iyileştirme, parkı olmayan mahallelere de park yapımı için çalışmalara başladıklarını anımsatan Alaca, “Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz parklarla ilgili çalışmalarını yürütüyor, aslında Kars’ın yeşil bir kent olması doğa dostu bir kent olması yine bizim çok önemsediğimiz konulardan bir tanesi. Bunun için bazı mahallelerimizde parklar yoktu, yoğun talepler geliyor, özellikle çocukların rahat bir şekilde oynayabilmesi için uygun alanlar yok. Buna yönelikte Subatan, Paşaçayır ve Alparslan mahallelerinde parklarımızı yeniden yapıyoruz, olmayan mahallelerde yeni farklar yapıyoruz ve bu parkların isimlendirilmesi konusunda da aslında halkımıza bir çağrı yaptık, mahallemizdeki olan parkın ismini kendimiz verelim istedik. Bu konudaki önerileri de bekliyoruz.” dedi.

“DOĞU EKSPRESİ VE TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ SEFERLERİNE BAŞLAMALI”

Kars’ın turizm potansiyeline yönelik açıklama da yapan Alaca, “Çünkü biliyoruz aslında Kars’ta son yıllarda özellikle turizm konusunda ciddi bir patlama yaşadık. Bu hem Kars’ın kalkınması esnafımızın kalkınması adına hem de Kars’ımızdaki memleketimizdeki güzelliklerin görünür olması adına çok önemliydi. Fakat pandemi süreci ile beraber yaklaşık olarak 5 aydır tren seferleri durduruldu. Aslında birçok yere turlar devam ediyor, ama Kars’ta yönelik Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresinin başlamaması bizim turizme yönelik ciddi bir aksaklık yaşatıyor. Ben buradan yetkililere de seslenmek istiyorum; tren seferlerinin tekrar başlatılması hem Kars halkının hem de Kars’ı görmek isteyen birçok insanın arzusudur. Çünkü Doğu Ekspresine bilet çok zor bulunuyor, insanlar aylar ve bir yıl öncesinden rezervasyonlarını yaptırıyorlar, hem bu yapılmış olan rezervasyonlar bekliyor hem de yeni rezervasyonların önünün de açılması adına gerekli olan pandemi kurallarının, tedbirlerinin alınması şartıyla tabi ki tren seferlerinin tekrar başlatılmasını istiyoruz. Kars’ta özellikle kış turizmi çok ön plana geçmiş durumda hem yeni sezon öncesi bu da yine şehrimizde bir canlılık getirecektir. Pandemi ile yaklaşık bir kaç aydır uğraşıyoruz ancak görünen o ki özellikle vaka sayılarındaki artış ve tekrar ikinci bir dalga tahmini beklentisi bu hastalıkla bir süre daha mücadele edeceğimizi gösteriyor. Ancak biz bir takım tedbirler alacağız fakat hayatta devam ediyor. Dolayısıyla bu hastalıkla mücadele ederken de hayatımızı da idame ettirmek zorundayız, yaşam olağan akışıyla devam edecek çünkü. Bunu da dolayısıyla gerekli tedbirler ile beraber biz de tekrar turizme başlayarak vatandaşımızın Kars’a gelişi ile beraber tekrar canlandırmak istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Yenişehir Mahallesinde yol yapımına başladıklarını ve startını verdiklerini ifade eden Alaca, “Gönül istiyor ki Kars’ın bütün yollarını yapalım, imkanlar dahilinde çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

DEDİKODULAR ÇIKTI AMA GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL!

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ise, Kars Belediyesine ait İstasyon Mahallesinde İtfaiye, Temizlik İşleri ve ek bina olarak kullanılan tarihi binanın taşınması ile ilgili açıklama yaparak, “İki tarihi ve eski binamız sizin de haklı katkı ve uyarılarınızla gündeme geliyor, bazen ulusal basına da taşınıyor. Birincisi eski binaların kullanımı ile ilgili. Bunlardan birisi bizim belediye olarak kullandığımız belediyenin hem destek hizmetlerinin çalıştığı hem temizlik hem de itfaiye birimlerinin bulunduğu binamızdır. Biz bu binamızdaki birimleri yani belediyeye ait başka binalara taşıma, eğer yoksa bir şekilde bina yapımı, geçici binalar yapımı ya da işte gerekirse kiralama yoluna gitme ve oradaki tarihi binayı, amacına uygun kullanımın yolunu açmak istiyoruz. Bu konuda hedefimiz tarihi binaları böyle temizlik işleri gibi teknik işler gibi destek gibi itfaiye gibi işlerde kullanmak değil, daha tarihi dokuya uygun amaçlarla kullanmaktır. Orası bir biçimde kültürel amaçları da olan, şehrin ekonomisine de katkı sunabilecek bir pozisyona getirilebilir, sonuçta bizim temizlik işlerimiz, itfaiye ya da diğer çalışmalarımız destek hizmetlerimiz başka binalarda yapılabilir ama öyle bir tarihi binayı daha amacına uygun kullanmalıyız bunun arayışı içindeyiz. Yani bu bir satma, özele devretme arayışı asla değil, tam tersine yine kamu yararı ile şehir için amacına uygun kullanma arayışıdır. “Şehirde belediye binası satılığa çıkarılacak, otele devredilecek” gibi galiba öyle şeyler de konuşuyormuş, arayışımız o bina ile ilgilidir ve asla bir devir ya da satış değil, amacına uygun kullanma, tarihi dokusuna uygun kullanma çabasıdır. Bir diğer konu ise Gaz Ambarı ile ilgili konudur. Biliyorsunuz tabyalardan birisi, burası da uzun süre belediyenin kullandığı ama şimdi bakımsız bir pozisyona düşmüş durumda. Koruma Kuruluyla gerekli yazışmaları yapacağız, süreci işleteceğiz Kültür Müdürlüğü ile bir biçimde sürecin gerektirdiği işlemleri yapıp orayı da bir yöresel ürünlerin satıldığı bir yer veya yöresel ürünler ile ilgili sergilerin olabileceği bir ortama çevirmek istiyoruz. Orası bir mahzen gibi, son derece içi soğuk, serin ve içi son derece geniş, 7 dönümlük bir arsa var, kapalı alanda oldukça iyi. Yani Gaz Ambarı ile ilgili de orayı da yeniden yani hayata geçirmek korumak, kullanmak konusunda da bir çalışma, bir hazırlık içine gireceğiz.” diye konuştu.

“KARS HALKI YOL MU İSTİYOR YOKSA ESKİ BORÇLARIN ÖDENMESİNİ Mİ?”

Kars halkına çağrı yapan Başkan Bilgen, yol yapımı ile ilgili yaşadıkları sıkıntılarını da anlatarak, “Yani biz biliyorsunuz çok sancılı, zor ama diğer şehirlerle kıyaslandığında daha hızlı biçimde toplu taşıma ihalemizi tamamladık. Birçok şehir bunu yıllar boyunca yapamıyor çok daha ağır, gergin süreçler yaşanıyor, biz de zor başardık 3 kez yapmak zorunda kaldık ama sonuçta süreç bizim açımızdan tamamlandı. Şimdi minibüsçülerin kooperatifleri, iki kooperatif ortaklığı ile ihale alındı, onlar kendi ihalelerine çıkacaklar, yani havuz sistemine geçiş, kartlı sisteme geçişle ilgili. Bizde duraklar, yol yapımları, billboardlar gibi çalışmaları yani bununla bağlantılı diğer çalışmalarımızı yapacağız. Haklı olarak tabi hem şehrimizin geneli hem de minibüsçü esnafımız yollardan rahatsızlar, şikayetçiler. Biz de yani yol yapımı ile ilgili bütçemizi aslında minibüs ihalesinden elde edeceğimiz gelire göre planladık, rakamlar birbirine yakın rakamlar. Minibüslerden bize taksitli olarak 7 milyon civarında bir gelir olacak, biz de bunun 6 milyon civarında kısmını ihaleye çıktığımız yol yapımında kullanacağız. Tabi kendimizde ayrıca asfalt çalışmaları yapıyoruz, yol yapım çalışmalarını yapmaya devam edeceğiz. Ama ne yazık ki daha minibüsçülerle sözleşmeyi bile imzalamadan, ihalenin biliyorsunuz süresi var, bekleme süresi, itiraz süresi onu bile yapmadan şehrimizde 36 firma tam da plakamız kadar arkadaşlar ben bunu özellikle söylüyorum, 36 firma alacakları ile ilgili, henüz tahakkuk etmemiş alacaklarla ilgili minibüsçülerin bizi ödeyecekleri paraların üzerine haciz, ihbarlar ve müzekkereleri gönderdiler. Bunu ben şehrin takdirine sunuyorum. Zaten bu dosyaların bir kısmı soruşturmada olan, incelemede olan dosyalar. Yargı nasıl karar verir bilmiyoruz, önümüzdeki günlerde göreceğiz, müfettiş raporları ortada, bu işleri bir kısmı ile ilgili çok açık Sayıştay raporları, mülkiye müfettişi raporları çok açık. Dolayısıyla burada bir oldu bitti, bir baskı ve hani bunu bir kasıtla yorumlamak istemiyorum ama sonuçta bizim bu şehrin yola ihtiyacı olduğu konusundaki kanaatimiz bizim kişisel kanaatimiz değil, bu bir tercih değil. Bu bir mecburiyet. Bu şehrin yola ihtiyacı var, yol yapmak için de başka bir kaynağımız yok. Dolayısıyla bu minibüsçülerden elde edeceğimiz gelirin yine şehre geri dönmesi konusu tamamen Kars halkının takdiridir ve tercihidir. Eğer Karslılar diyorsa ki “hayır siz eski borçları ödeyin, bu alacakları temizleyin. Yol yapmayın” diyorlarsa biz buna da varız. Sonuçta bu bizim babamızın parası değil, kendi cebimizden çıkacak bir şey değil. Ama şehir eğer yol istiyorsa, bu acilse ve geçmişteki alacaklarında bir kısmı haklı alacak olmakla birlikte bir kısmı usulsüz İhale Kanununa aykırı, aciliyet olmadığı halde 21/b den davet usulü ile yapılmış ihaleler, henüz kesin kabulleri yapılmadığı halde hak edişi yapılmış, faturası kesilmiş işlerse bu bize göre asla bu firmalara verilmeyip şehre harcanması gereken bir kaynaktır. Bunu tartışmak, bunu değerlendirmek, bu kararı vermek Kars altına aittir. Ben bunu sizin huzurunuzda kamuoyu ile paylaşmak istiyorum.” ifadesini kullandı.

“PERSONELİ UYARIYORUM; YER DEĞİŞİKLİĞİYLE İLGİLİ REFANS GETİREN İLK KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARTACAĞIM”

Başkan Bilgen yol yapımında yaşadıkları mali boyutun yanı sıra personelin referans bulmak için bazı çabalara da girdiğini anımsatarak, “Bizim personelimizin verimliliği ve etkin çalışması ile ilgili bir sorunumuz var. Bunu da şehirle paylaşmak zorundayız. Çünkü biz çalışanlar belediye başkanları dahil olmak üzere meclis üyelerimiz, müdürlerimiz, başkan yardımcılarımız, tek tek burada çalışan her arkadaşımız sonuçta bu şehir için varız. Bu şehrin vergilerinden alınan parayla maaşlarımızı alıyoruz. Dolayısıyla bu şehre hizmet etme konusu da bizim için elbette önceliktir, vazgeçilmezdir. Ama ne yazık ki şehrimizin, belediyemizin personel sisteminde çok ciddi bir yapısal sorun var. Bunu daha önce defaten sizinle paylaştık, yani biz devraldığımız da personel sayımız nüfusumuza göre olması gerekenin 2 katından fazlaydı. Evet, bir takım çıkışlar oldu, kendisi bırakanlar oldu, disiplinli çalışmadığı için bizim çıkış yaptıklarımız oldu, mahkemelik olduğumuz personeller var ya da işte müfettiş soruşturması ile açığa alınan personeller var ama hala biz personel sistemimizin yeterince etkin ve verimli olmadığı düşüncesindeyiz. Bizim için yaz aylarında yol yapmak özellikle park ve bahçeler ile ilgili düzenlemeler yapmak her şeyden daha önemli. Birinci önceliğimiz bu. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde muhtemelen bu kamuoyunda tartışma doğuracağı için baştan paylaşıyoruz; bunu müdürlerimiz ile paylaştık, onlara da ilettik onlar da kendi personellerine iletiyorlar. Bizim için öncelikli hizmetler neyse burada genel hizmetlerde çalışan arkadaşlarımız da bu birimlere kaydırılacaklar. Yani park bahçelerde ihtiyaç varsa park bahçelere, yol yapımında ihtiyaç varsa yol yapımına kaydırılacaklar. Bu çalışmalarda yer almak isteyenler işlerine devam edecekler ama “hayır, biz bu işlerde çalışmayız, biz masa başında oturmak istiyoruz, biz yani evet genel hizmetlerden işe girmişiz ama bu çalışmaları yapamayız” diyen arkadaşlarımız ister kendileri bıraksınlar, biz tazminatların ödemeye hazırız, bunu göze aldık, bunun kaynağını oluşturduk, yoksa biz işlerini yapmadıkları için biz işten çıkartma yapacağız, onlar artık mahkemeye giderler, başka yolları denerler bilmiyoruz, mahkemenin sonucuna göre eğer bir işçi hakları ile ilgili bir sorumluluğumuz, mükellefiyetiniz varsa bunu da gayet tabi yerine getireceğiz. Yani bunu asla insanların emeği ile çalışma hakkı ile işi ile ekmeği ile uğraşma gibi şehir asla böyle algılamasın, böyle yorumlamasın ama sonuçta biz burada bu işleri yapmak için varız. Bu işler yapılmadıktan sonra bizim maaş almamızın burada oturmamızın burada yüzlerce insanın bulunmasının bir anlamı yok. Dolayısıyla bu anlamda yeni görevlendirmeler, kaydırmalar yapacağız. Şunu da müdürlerimize duyurduğumuz için kamuoyuyla da özellikle paylaşmak istiyoruz. Lütfen kimse referans yoluyla bu iş planlamamızı, çalışma planlamamızı değiştirmeye zorlamasın. Şunu çok net söylüyoruz; bu şehirde temizlik işleri başta olmak üzere en zor işleri yıllardır yapan çalışanlarımız eğer referans aramıyorsa, torpil, tanıdık arayıp “Gelip benim yerimi değiştirin” demiyorsa karda, kışta, çamurda, tipide temizlik hizmetlerinde çalışıyorsa burada masa başında oturan arkadaşlarımız da en az onlarla eşit koşullarda iseler, hukuken, ekonomik olarak aynı pozisyondalarsa aynı işleri yapmayı göze almış olmaları lazım. Adaletin gereği, işte eşitliğin gereği budur. Dolayısıyla hani tanıdığı olan burada masa başında oturacak, kimsesi olmayan gariban sokakta çalışacak, taşta çalışacak, yolda çalışacak, temizlikte çalışacak biz böyle bir şey izin vermeyeceğiz. Onun için şunu da çok net söylüyoruz; referans arayan, tanıdık, torpil arayarak bize yerinin değişikliğini engellemeye dair girişimde bulunanları önce işten çıkacağız. Hiç kimsesi olmayan, aramayan, gidip çalışıyor olacak, yani işte aracı koyanlar, işte partilerden, siyaset dünyasından, şehrin tanınan isimlerinden, büyük ailelerinden torpil bulanlar yerlerinde duracaklar, çalışmadan devam edecekler, böyle bir şey asla olmayacak. Referans kimden çok gelirse, kim önce referans getirirse işleri yapmayıp çalışmaları engellediği için önce onların çıkışını yapacağız. Öncelikle baştan ilan edelim sonra kimse için sürpriz olmasın, kimse dönüp işte bize yeniden sağlık raporlarıyla başka mazeretlerle gelmesinler. Çünkü sonuçta burada çalışırken, sağlık durumlarının iyi olduğunu beyan ederek işe girmişler. Eğer bir iş kazası varsa Sosyal Güvenlik açısından, işçi güvenliği açısından bir şey varsa yapılması gereken, tedavi gerekiyorsa, Belediyenin bir sorumluluğu varsa bunu yerine getiririz ama yani o işi yapmamak için ya torpil bulmak ya sağlık raporu bulmak gibi yöntemlere kimse tenezzül etmezsin çünkü biz burada bu işleri yapmak için varız.” dedi.

Düzenlenen toplantıda daha sonra Bilgen ve Alaca basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

baskan-bilgen-“kars-halki-yol-mu-istiyor-yoksa-eski-borclarin-odenmesini-mi”-(3).jpgbaskan-bilgen-“kars-halki-yol-mu-istiyor-yoksa-eski-borclarin-odenmesini-mi”-(1).jpgbaskan-bilgen-“kars-halki-yol-mu-istiyor-yoksa-eski-borclarin-odenmesini-mi”-(4).jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler