Başkan Karaçanta, Özel Kalem Dergisi’nde Kars’ı Anlattı

Başkan Karaçanta, Özel Kalem Dergisi’nde Kars’ı Anlattı

TÜRKİYE’NİN ‘KADIN DOSTU KENTLERİ’NDEN BİRİ KARS

'KARSLI KADIN GÜÇLÜ KADIN'

Kars Belediyesi, Kentsel Hizmetlerde Toplumsal Cinsiyet  Eşitliği  içeren bütün çalışmaların pozitif ayrımcılıkla yürütüldüğü kentlerden biri. Kentte,Kars Belediye Meclisinin kararı doğrultusunda Özel Kalem Müdürlüğü’ne bağlı Kadın Çalışmaları Birimi kuruldu. Birim,Birleşmiş Milletler ‘Kadın ve Kız çocuklarının İnsan Haklarının  Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı’nı izlemek, işbirliği yapmak ve desteklemek amacı ile çalışıyor. Eşitlik Komisyonu ve Kadın Çalışmaları Birimi iki ayda bir toplanıyor. Bu toplantılar aylık faaliyetler görüşülüyor ve sonuçlar değerlendiriliyor. Kars Belediye Başkanı Murtaza  Karaçanta, bu çalışmaların en etkili şekilde ilerlemesi için bütün süreçlerle doğrudan ilgileniyor.

KARS’TA KADINLAR İÇİN YİNE KADINLAR GÖREV BAŞINDA

Kars Belediyesi, kadın çalışmalarına her yıl belli bir bütçe ayrılması ,bu bütçenin kadın vatandaşlara yönelik eğitim, sosyal projeler ve istihdam alanlarında kullanılması doğrultusunda başka kentlere de örnek olacak türden bir performans ortaya koyuyor.

Belediye Meclisinde iki seçilmiş Kadın Meclis Üyesi ve Kadın Erkek Eşitlik Komisyonu mevcut. Eşitlik Komisyonu,Başkan Kadın Üye olmak üzere üç kişiden oluşuyor diğer üyelerinden biri de kadın. Ayrıca Belediye’de bir yetkili,iki müdür,dört şef kadın personel üst düzey yetki ile çalışıyor. 2015-2016 TYP kapsamında ,79 alımın 53’ü kadın.

KADIN GÜÇLENMESİ KARS’IN BÜYÜK HEDEFİ

Kadınları güçlü bir  ülke,pek çok toplumsal sorununu  çözme konusunda daha  girişkendir ve daha kısa surede çok daha verimli sonuçta elde edebilir.Kars Belediyesi de bu bakımdan önde gelen kentler arasında. Kadınlar için etkili çözümler üretme konusunda çalışmalarına doğru bir yön verebilmek üzere kentteki kadınların görüşlerini alındığı anketlerde kadın vatandaşların ortak talebi : Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta’yı mahallelerinde görmek oldu. Mahalle ziyaretleri sırasında Belediye Başkanı ,Başkan Yardımcıları, Eşitlik Komisyon Başkanı ve ilgili müdürler evinden ya da mahallesinden çıkmayan kadın vatandaşa birebir ulaşmış oluyor ve sorunları birinci ağızdan yani kadınların kendilerinden dinleyip ilgili birimlerce çözüm üretilmesine hız kazandırmış oluyor. Kadınlar tarafından kurulan , kadınlar tarafından yöneltilen ,kadınlara fayda amacı taşıyan STK’lar da Kars Beledisyesi tarafından özellikle destekleniyor ve talepte bulunanlara hem mekan hem de lojistik destek sağlanıyor.

KADININ GÜÇLENMESİ İÇİN EĞİTİMİN GÜCÜNDEN YARARLANIYOR

Bilgi ışığın ta kendisidir ve kadının güçlenmesi için her şeyden çok bu ışığa ihtiyaç vardır. Kars Belediyesi , bu görüşten yola çıkarak kentteki kadınlara pek çok eğitim ,bilinçlendirme etkinliği ve destek faaliyeti gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalar kapsamında : Başkan Yardımcılarının  ve personelinin katılımıyla Kars Kent Konseyi  Kadın Meclisi ortaklığında Toplumsal Cinsiyet Eğitici sunumu gerçekleştirildi.  Belli periyotlarda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği  eğitimlerine  Meclis üyeleri bir Birim Müdürleri  dahil edildi.

Stratejik Planda taahhüt edildiği üzere altı aylık periyotlarda kadın vatandaşlara Uygulamalı Girişimcilik  Eğitimi veriliyor.  Bu eğitimler arasında Sağlık ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimleri de düzenleniyor.

‘SICAK YUVA TOK KARIN’

Kars Belediyesi 2015-2019 Stratejik  Planı’nda taahhüt ettiği üzere Evde Yaşlı Bakım hizmetlerini de kendi kaynakları ile sürdürüyor.Üç kadın ,üç erkek çalışanla  ve ‘ Sıcak Yuva tok Karın’ sloganı ile gerçekleştirilen evli yaşlı bakım projesi kapsamında hizmet götürülen 35 vatandaşın 23’ü de yaşlı vatandaşlar oldu.

KADINLAR NE İSTER

Kars Belediyesi , Kadın Dostu Kentlerden biri olmanın ularlını eksiksiz yerine getirebilmek ve imzaladığı taahhütnamenin sadece kağıt üzerinde olmadığını içtenlikle göstermek üzere kentte kadınlara yönelik anketler düzenliyor ve farklı dönemlerde yapılan anketlerin sonuçları arasındaki farkları değerlendiriyor.

Belediye seçimlerinin hemen ardından Mayıs ayının  2014’te kadın vatandaşlara yönelik anket çalışmasında farklı mahallelerden 850 kadına ulaşıldı.Kadın Çalışmaları Birimi ,Kart’ta Mayıs 2014’te gerçekleştirdiği anketi , bu yıl Mayıs ayında tekrar yapılacak ve neler istendi,neler gerçekleştirildi,neler yapmalıyız sorularının yanıtları arayacak.

Kadın Çalışma Birimine ,2015 yılında iletilen toplam 10.497 dilekçeden 1.198’i kadın vatandaşlardan geldi. Birim’e gelen dilekçeler de kadın vatandaşların istek ve şikayetlerinin sağlıklı tespiti için ayrıca değerlendiriliyor.

BAŞKANIN MESAJI

Kadın olmak zordur. Doğu’da kadın olmak ayrıca zordur. Doğu’da yaşayan kadın,yaşam mücadelesinde ağır ekonomik şartlarla mücadele etmek zorunda kalırken,soğuk iklim şartlarında çocuklarının ve bütün ailesinin yaşamını kolaylaştırmaya çalışır. Ayrıca Doğu’daki kadın sosyal baskı altındadır.  

Kars Belediye Başkanı olarak ‘güçlü kadın güçlü aile demektir,mutlu kadın sağlıklı ve özgüvenli çocukların garantisidir’ düşüncesinden  hareketle Karslı kadın vatandaşlarımızın yaşamında olumlu farklar yaratmak amacıyla yapılan her çalışmanın arkasındayım. Toplumun gelişmesinde kadının ekonomik açıdan bağımsız ve güçlü olması ,en çok önemsediğim etken. Bunun yanı sıra kentsel hizmetlerinin kadının günlük yaşantısını kolaylaştırılmaya odaklandığı bir ‘Kadın Dostu  Kent’ olma hedefiyle yürüdüğümüz bu yolda, hizmetlerimizde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği önceliğimizdir. Stratejik  planımız da bu doğrultuda hazırlanmıştır. Kars Belediyesi’nin önceliği kadınların, engellilerin, yaşlıların ve çocukların bu şehirde yaşamının kolaylaştırılmasıdır.’

baskan-karacanta,-ozel-kalem-dergisi’nde-kars’i-anlatti-(4).jpgbaskan-karacanta,-ozel-kalem-dergisi’nde-kars’i-anlatti-(1).jpgbaskan-karacanta,-ozel-kalem-dergisi’nde-kars’i-anlatti-(2).jpgbaskan-karacanta,-ozel-kalem-dergisi’nde-kars’i-anlatti-(3).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler