Başkan Toraman: "Bakanın açıkladığı rakam hayal kırıklığı"

Başkan Toraman: "Bakanın açıkladığı rakam hayal kırıklığı"

CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin dün Kars Şeker Fabrikasının 2022 - 2023 pancar alım kampanyası töreninde açıkladığı pancar alım fiyatının, üreticiyi memnun etmediğini söyledi.

Tacettin DURMUŞ 

Başkan Toraman yaptığı açıklamada Bakan Kirişci’nin 1400 TL olarak açıkladığı taban fiyatın beklendiği gibi 1700-1750 TL olması gerektiğini dile getirdi.

Açıklanan rakamın pancar üreticisini hayal kırıklığına uğrattığını da söyleyen CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman şunları söyledi: “Dün Kars Şeker Fabrikasında hükümetin tarım bakanı pancar alım kampanyası törenine katıldı. Bakan Kirişci yaptığı açıklamada Kars’ta çiftçilerimizin ekmiş olduğu pancarın bu yıl taban fiyatın 1400 TL olarak belirlediklerini söyledi. Tam ekene de 50 TL teşvik belirlemiş olduklarını açıkladılar. Sayın bakanın açıkladığı rakam üreticilerimizi memnun etmediği gibi hayal kırıklığına uğrattı. Beklenen taban fiyat 1700-1750 TL olmalıydı.

Kars merkez, Akyaka, Arpaçay  ilçesi ve köylerimizde pancar ekimi yapan üreticilerimiz, tahıl ürünlerinde olduğu gibi pancar üretiminde de geçen yıl iklimsel kuraklığın nedeniyle  geçtiğimiz yıl masraflarını dahi ödeyemedikleri gibi bu yılda  başta mazot olmak üzere diğer girdileri karşılayamadılar. Üreticilerimiz pancar ektimim yaptığı tarlalarında 1 Ekim itibariyle söküme başlayacak. Kars’a son 2 aydır yağmur yağmadığı için sulama maliyeti üreticilerimizin belini büktü. Başta mazot olmak üzere gübre, ilaç, sulama ve diğer girdi maliyetlerini karşılaşamayarak borçlarını bile ödeyemediler. Şeker pancarı ekimi yapan üreticilerimizin ürününü hükümet alım yapmaya başladı ama şu anda maliyetler çok pahalı. Şeker pancarı şu anda gübre ve mazot girdileri çok pahalı olduğu için oldukça masraflı oldu diye dertli.

Sayın Bakan üreticilerimizi sevindirecek bir taban fiyat açıklaması yapacak ve vatandaşlarımız da bu açıklamadan memnun olacaktı. Ama maalesef taban fiyat kurtarmıyor. Üreticilerimiz ‘pancarımızı su motorlarıyla suluyoruz ve mazot alamıyoruz. Bu nedenle masraflarımız çok fazla oldu’ diyor.

Üreticilerimiz şu anda çok zarardadır. Geçtiğimiz yıl kuralık vardı ve rekolte fiyatı olarak 420 TL verilmişti. Üreticilerin kullandığı mazotun litresi 6.25 TL idi. Zaten hiçbir kârları olmadı. Bu yıl masrafları ile birlikte maliyetleri 8 -10 kat arttı. Paranın da değeri artan kur fiyatları ve dolar karşısında iyice eridi. Her şey katmerleşerek pahalandı. Çiftçimiz ‘aldığımız parayı ancak mazota ve borçlarımıza verdik” diye dertleniyor. ‘Bu yıl da taban fiyatı 1400 TL yaptılar. Ama mazot şu anda 24 TL, Ekim mevsiminde 26 TL’den aldık. Gübre, ilaç ve tohum 8-10 kat arttığı için çok pahalı olduğundan kurtarmıyor’ diye feryat ediyorlar. Sayın Tarım Bakanı'na önerimiz üreticilerimizin mağduriyetlerini giderecek önlemlere yoğunlaşmaları olacaktır.”

ALTILI MASA, KASA SÖYLEMLERİNİN SİZE BİR YARARI OLMAYACAKTIR

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin yaptığı konuşmada Altılı Masa’yı hedef alan sözlerine de tepki gösteren CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman” Altılı masa, kasa söylemlerinin size bir yararı olmayacaktır. Üreticilerimiz de, yurttaşlarımızda yakın tarihimizde kasalarda ne olduğunu iyi biliyor ve 2023 siyasi tercihini de ona göre kullanacaktır. Vatandaşlarımızı yaklaşan bu kara kışta her gün yeni zamlarla daha fazla sıkacağınıza, örneğin daha dün 2 ay önce 13 TL zam yaptığınız tavukta 6 tl yumurtada ise 1 TL adet başına zam yaptıracağınıza, alacağınız rahatlatıcı önlemler paketiyle yurttaşlarımıza nasıl nefes almalarını sağlarız diye kafa yormalısınız.” Dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler