Başkan Toraman: “Cumhuriyet biziz ve halkız”

Başkan Toraman: “Cumhuriyet biziz ve halkız”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kars İl Başkanı Taner Toraman, Cumhuriyet’in kuruluşunun 97. yılı münasebetiyle düzenlediği basın toplantısında, tüm Kars halkının bayramını kutladı.

Volkan KARABAĞ

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı yanında bulunan parkta il örgütü ve partililer ile bir araya gelen Başkan Toraman, burada gazetecilere açıklamada bulundu. 

Açıklamasında, ‘Cumhuriyet biziz ve halkız’ diyen CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman, “Osmanlı Devleti 1876 yılına kadar mutlak monarşi, 1876-1878 ve 1908-1918 yılları arasında meşruti monarşi ile yönetilmiştir. 1.Dünya Savaşı'nda yenilgiye uğramasının ardından işgale uğrayan Anadolu'da halkın işgalcilere karşı Mustafa Kemal Paşa önderliğinde verdiği millî mücadele 1923 yılında milli güçlerin zaferi ile sonuçlandı. Bu süreçte "Büyük Millet Meclisi" adıyla 23 Nisan 192' de Ankara'da toplanan halkın temsilcileri 20 Ocak 1921'de Teşkilatı Esasiye Kanunu adlı yasayı kabul ederek egemenliğin Türk Ulusuna ait olduğunu ilan etmiş ve 1 Kasım 1922'de aldığı kararla saltanatı kaldırmıştı. Ülke meclis hükümeti tarafından yönetilmekteydi.27 Ekim 1923 'te İcra Vekilleri Heyeti'nin istifası ve yerine meclisin güvenini kazanacak yeni bir kabinenin kurulamaması üzerine Mustafa Kemal Paşa yönetim biçiminin Cumhuriyet olması için İsmet Paşa ile birlikte bir kanun tasarısı hazırlayarak 29 Ekim 1923'te Meclise sundu. Teşkilatı Esasiye Kanunu'nda yapılan değişikliklerin kabulü ile Cumhuriyet TBMM tarafından ilan edilmiş oldu.” ifadesini kullandı.

Başkan Toraman yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün '"Bilhassa kimsesizlerin kimsesi" olarak nitelendirdiği Cumhuriyetimiz, hakkı, hukuku ve adaleti temel alan bir ruhla kurulmuştur. Bu ruhun temelinde özgür yaşama kararlılığımızı, zincirlemeyecek olan irademizin ifadesi olan Ulusal Kurtuluş Savaşı'mız vardır. " 29 Ekim 1923 'te kurulan Cumhuriyetimizin koruyucusunun ise Atatürk'ün hiçbir ayırıma, ötekileştirmeye tabi tutulmaksızın yetiştirilmesini istediği fikri, vicdanı ve irfanı hür gençlerdir. Bu nedenledir ki Milli Egemenliğimizin olan Cumhuriyetimizin yaşadığı temel problemler, tüm gençlerimizin diğer vatandaşlarımızla birlikte, 'Demokratik laik ve sosyal hukuk devleti' ilkelerine duydukları derin bağlılıklarıyla aşılacaktır."

'Özgürlük ve bağımsızlık karakteri Cumhuriyetimize aşık vatandaşlarımız kalıcı huzura, demokrasi, adalet ve huzur talebiyle ulaşacaktır. Cumhuriyet aydınlanmanın adıdır. 97.yıl önce bugün yakılan bir meşaledir.

Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesi, Nene Hatunların, Sütçü İmamların, Hasan Tahsinlerin sesidir Cumhuriyet. Cumhuriyet laikliktir, din temiz duygular içinde kalbimizde yaşasın diye, kimse kirli siyasete alet etmesin diye kurulmuştur Cumhuriyet. Cumhuriyet bir halkın özlemidir. Artık savaşlardan yorulmuş yoksul ve viran kalmış, ülkesinde yurtta barış, dünyada barıştır Cumhuriyet.

Cumhuriyet emektir, alın terinden akan namusuyla kazançtır, hiç kimseye el açmadan. Bu yüzden yüzlerce fabrika kurulmuştur ülkemizde dört bir yandan. Cumhuriyet bağımsız bir ülkedir, Devrimlerdir, Atatürk'ün gösterdiği yoldan ilerleyen. Cumhuriyet ilimdir, fendir. Bu yüzden Atatürk bir gün söylediklerim bilime aykırı düşerse bilimi seçin der. Cumhuriyet biziz ve halkız.

Bugün 97.yılını kutladığımız Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK ve yol arkadaşlarını minnet ve şükranla anıyorum. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor, gazilerimize de saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Tüm yurttaşlarımızın 29 Ekim Cumhuriyet bayramını sayın genel başkanım ve örgütüm adına kutluyorum. Yaşasın Cumhuriyet.”

baskan-toraman-“cumhuriyet-biziz-ve-halkiz”-(2).jpgbaskan-toraman-“cumhuriyet-biziz-ve-halkiz”-(1).jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler