Bayburt'ta Vurulan Vaşak, Kars'ta Tedavi Ediliyor!

Bayburt'ta Vurulan Vaşak, Kars'ta Tedavi Ediliyor!

​Bayburt’ta bir avcı tarafından tüfekle vurulan Vaşak, Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Yaban Hayatı Koruma, Kurtarma, Rehabilitasyon, Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (Kafkas REHAB) tedavi altına alındı.

Bayburt’ta bir avcı tarafından tüfekle vurulması sonucu 8 saçmanın vücudunun çeşitli yerlerine 1 saçmanın da kafasına isabet ettiği Vaşak, Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Yaban Hayatı Koruma, Kurtarma, Rehabilitasyon, Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (Kafkas REHAB) tedavi altına alındı. İleri tetkik için KAÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde beyin tomografisi çekilen Vaşak, emin ellerde sağlığına kavuşacağı günü bekliyor.

Kafkas REHAB, Bayburt Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nce 20 Ekim tarihinde sevk edilen bir adet Vaşak (Lynx lynx), merkez ekibince kontrol ve tedavi altına alındı. Kafkas REHAB Merkez Müdürü Doç. Dr. Erdoğan Uzlu’nun, Vaşağın yağılan muayenesinde dokuz adet mermi çekirdeğinin (muhtemelen saçma) vücudunun farklı bölgelerine isabet ettiğini, bu çekirdeklerin 8 adetinin yaşamsal tehlike oluşturmadığı ancak bir adet çekirdeğin kafatasının arka bölümünden girerek beyine hasar verdiğinin yapılan radyolojik ve klinik muayeneler sonucu belirlendiği söyledi.

Kafatasındaki çekirdeğin verdiği hasarı değerlendirmek için KAÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Beyin Cerrahisi ve Radyoloji Anabilim dalları ile işbirliği yapılarak Vaşağın Bilgisayar Tomografisi alındı ve sonuçlar konsülte edildi.

Beyin Cerrahisi Anabilim dalı Başkanı ve KAÜ. Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Miktat Kaya, sonuçları ekiple birlikte değerlendirerek kanamanın bulunmamasının Vaşak için bir şans olduğunu, şu an için ameliyatın ikinci seçenek olduğunu bildirdi.

Bu sonuçlar ışığında Doç. Dr. Erdoğan Uzlu ve ekibi Veteriner Fakültesi Cerrahi anabilim dalı ile ortak bir tedavi protokolü düzenleyerek Vaşağın tedavisine başladıklarını ve tedaviden aldıkları sonuçların şu an için ümit verici olduğunu paylaştılar.

Uzlu şunları söyledi:

“Kurulduğu günden beri, Orman Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile örnek bir çalışma oluşturan KAÜ REHAB, bu çalışmalarının devamlılığı, ulusal ve uluslar arası nitelik kazanması için ilgili bakanlık tarafından üniversite içine yaptırılan yeni ve tam donanımlı bir merkezde kısa bir süre sonra kavuşacaktır. Yine bu merkez aracılığı ile Kars ve Kafkas Üniversitesi hizmet alan değil ülke ve bölge geneline Yaban hayatının korunması noktasında hizmet veren tek kuruluş olarak öne çıkmaktadır. Önümüzdeki ay açılışı planlanan bu merkez ülkemizdeki en iyi örneği teşkil ettiği gibi Kafkas Üniversitesinin Kafkasya coğrafyasındaki diğer ülkelerin ilgili bilim adamları ve merkezine de hizmet verecektir. Merkez müdürlüğünce verilen bilgilere göre bu amaçla ilk olarak Tiflis İlia Devlet Üniversitesi, Ekoloji enstitüsü ile akademik işbirliği çalışmalarına başlanmıştır. Bu konuda verdikleri destekten ötürü Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Sami Özcan ile Orman ve Su işleri Bakanı sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun şahsında tüm DKMP Genel Müdürlüğü ekibine teşekkür ederiz.” dedi.

8 adet saçmanın vücudunun çeşitli yerlerine bir adedinin de kafasına isabet ettiği Vaşak, sağlığına kavuşturulduktan sonra doğaya salınacak.




     

 

kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler