BDP’nin “Kara Perşembesi”

BDP’nin “Kara Perşembesi”

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Kars İl Örgütü, 2 Ocak 2011 tarihine kadar ilan ettiği “Kara Perşembe” toplantılarına bugün Digor İlçesi'nde devam etti

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Kars İl Örgütü, 2 Ocak 2011 tarihine kadar ilan ettiği “Kara Perşembe” toplantılarına bugün Digor İlçesi’nde devam etti.
 
BDP Kars İl Örgütü, Digor İlçe Merkezi’nde yaptığı basın açıklamasında; Türkiye’nin çeşitli illerinde olduğu gibi Kars merkezde ve ilçelerinde de KCK operasyonları kapsamında tutuklanan belediye başkanları ve partili arkadaşlarının mahkemelerde yaptıkları Kürtçe savunmalarının tutanaklara “Kürtçe” olarak kaydedilmemesini ve” Kürtçe’nin bilinmeyen bir dil” olarak kabul edilmesini protesto ettiler.
 
Kars merkez, Kağızman ve Digorlu İlçelerinden gelen BDP’liler, alkışlar eşliğinde bir araya geldikleri alanda yaptıkları açıklamada uygulamaları kınadılar.
 
BDP Kars İl Örgütü adına basın açıklaması yapan Digor BDP İlçe Başkanı Ahmet Kurtulan, şunları söyledi:
“29 Mart yerel seçimlerinden sonra partimiz BDP yönelik linç kampanyası yeni bir aşamaya gelmiştir. Önce siyasi linç olarak başlayan süreç şimdi yargısal ve kültürel linçe dönüşmüştür. Şuan sadece ilimizde bile il başkanı ilçe başkanlarımız il ve ilçe yöneticilerimizle tüm belediye başkanlarımız il genel meclis üyelerimiz belediye meclis üyelerimiz ve birçok üyemiz ile ilgili birden fazla dava açılmış bazıları karara bağlanmış bazıları ise karar aşamasındadır. Ama istisnasız tüm davalar ceza ile sonuçlandırılmaktadır. Diyarbakır 6. ağır ceza mahkemesinin Kürtçe savunmayı reddetmesi, Kürt siyasetçilerine karşı geliştirdiği siyasi soykırım saldırılarını, açtığı düzmece mahkemeyle sürdürmek istemesi anlamına gelmektedir, Mahkeme bir halkın siyasetçilerinin kendi anadili olan Kürtçe ile savunma yapmasına bile izin vermeyerek, kendi kendilerini inkâr etmelerini dayatmış, bununla da yetinilmemiş, Kürt siyasetçilerin kendi dilleriyle savunma yapma yönündeki onurlu tavır karşısında, Mezopotamya'nın ve dünyanın en köklü ve eski dillerinden birisi olan Kürt diline hakaret etmiştir.”
 
Açıklama şöyle devam etti:
“Siyasetçilerin anadillerinde savunma yapmaları kabul edilmemiş ve mahkeme heyeti Kürtçe’yi “bilinmeyen bir dil” olarak mahkeme tutanaklarına geçmiştir. Bu gerçek AKP hükümetinin Kürt kimliği ve dili üzerindeki inkar politikasının zihniyetidir. Kürtçe, Hint Avrupa dil grubunda yer alıp 4 ayrı lehçesi vardır. Buna rağmen mahkeme heyeti, Kürtçe’yi tanınmayan bir dil olarak kabul etmek yerine gidip Kürtçe üzerine araştırma yapabilir. Başbakan Sayın Erdoğan, Almanya’da yaptığı konuşmasında, asimilasyon insanlık suçudur, demişti. 75 Kürt milletvekilim var ve Kürt sorunu benim sorunumdur, diyor. Ama en büyük insanlık suçu şu an Kürt dili üzerinde yapılıyor. Dilimiz sahipsiz değildir ve onurumuzdur. Biz Kürtler yüzyıllardır bu topraklar üzerinde yaşıyor ve bu dili konuşuyoruz. Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde seçilmiş siyasetçilerimiz üzerine atılan suçlamaları kabul etmiyoruz. Seçilmiş Kürt siyasetçilerimize destek oluyoruz, onların onurlu direnişini selamlıyoruz. Hiç kimse onların yalnız olduğun düşünmesin. Kürt halkı onların onurlu duruşlarının arkasındadır. Bizler Serhad’ın yüreği Digor’dan BDP Kars il örgütü olarak sonuna kadar arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz.”
 
Basın açıklamasına; BDP Kars Merkez İlçe Başkanı Ensar Barış da katıldı.
(BA-BA-S) KARS/DİGOR (KHA)

Önceki ve Sonraki Haberler