Belediye Başkan Adaylarına Tavsiyeler!

Belediye Başkan Adaylarına Tavsiyeler!

Gazetemizin Yazarı M. Şamil Kakça'nın "Belediye Başkan Adaylarına Tavsiyeler!" başlıklı köşe yazısı şöyle:

Belediye Başkan Adaylarına Tavsiyeler!

Şûra ve istişare, Nasihat ve öneri, Danışma ve müzakere yöneticinin hata ve yanılma payını azaltır.

Akıllı yönetici işlerini bilirkişilere ve ehli olanlara danışarak, fikir yürüterek, istişare ederek ve bin bilse de bir bilene sorarak yürütür.

Hata payını aza indirenler, başarısını ı artıranlar ve muvaffakiyeti ziyade olan yöneticiler hep aklını başka akıllar ile takviye edenler, danışarak hareket edenlerdir..

Başarılı yönetici ve idarecilere bakın hep arkalarında vizyon sahibi kadrolarla çalışmaları bilgiyi doğru kaynaktan almaları, bilirkişiler ile istişare ederek karar vermeleri, yüz akıl ile düşünüp bin tane göz ile bakmaları neticesi başarı ve muvafakiyet elde ettikleri görülecektir.

Tevazu ve alçak gönüllü yönetimler yöneticiler eskiden Kitaptan, filozoflardan, âlimlerden, ulemadan ve aksakallı insanlardan fikir danışır, onlardan nasihat alırlarmış. Bu güzel hareket onların yönetimde hata payını aza indirirdi.

Bizlerde yaklaşan seçimler arifesinde tarih tekerrür ederek aynı hatalar tekrar etmesin ve yönetime talip olanlar milletin devletin malını sermayesini parasına ve milli değerlerini çar çur ederek zarara uğratarak milletin lanetine ve bedduasına maruz kalmaması için halka tercüman olmak adına belediye başkan adaylarına kardeşçe ve dostça birkaç tavsiyede bulunmak istiyoruz.

1-Belediye yönetimi şeffaf belediye başkanı her kesten dürüst olmalı. Çapulcu ve çetelere prim vermemeli. Talan ve yağmacılara kapıyı kapatmalı. Kendisine emanet edilen parada 80 milyonun hakkı olduğunu bilmeli. Dost ahbap ve yandaşlara milletin malını peşkeş çekmemeli.Halkın içinde halk ile dost olmalı.

2-Belediyeler iş kapısı olmamalı. Belediyeler İŞ KUR DEĞİLDİR. Yerel yönetimlere iller bankasından gelen her kuruş değerlidir. Oy vermenin karşılığı vatandaşı işe almak değildir. Bir belediye nin kadrolu 180 adamı 700 geçici çalışanı olursa personel giderlerinden hizmet için para kalmaz.

3-Belediyeler iş bitirme belgesi olmayanlara doğrudan temin ile iş vererek karşılığı olmayan giderler meydana getirme yeri değildir. Sonra Belediye icralardan başını kaldıramıyor.

4-Belediyelerin ve başkanın birinci görevi alt yapıyı yaptıktan sonra diğer icraatları yapmaktır. Alta yapısı bitmeyen bir şehre istediğiniz kadar üst yapı şaheserleri yapın yarın bozmak parçalamak zorunda kalacaksınız.

5-Yeni Belediye yönetimi , eski yönetimlerin yaptığı gibi şehir içi belediyeciliği yapma hastalığından vazgeçmelidir.. Kars sadece şehir içinden ibaret değildir. Yatırımlar eşit bir şekilde mahallelilere de götürülmelidir. Öyle mahalleler var ki on beş yirmi senedir hizmet sıfır.

6-Belediyelerin birinci önceliği festival ve aş dağıtmak değildir. Birinci önceliği alt yapı su, yol, temizlik ve imardır. Şehrin her metrekaresinden sorumludur. Çünkü Şehirde en önemli sorun yol, su, temizlik ve imardır.

7-Yeni yönetim, sekiz ay güneşin olmadığı bir şehirde güneşimizi çalınan bitişik nizam (binaların iç içe girmesi)  cinayetlerine son vermelidir. Bütün konutlar birbirinin güneşini çalmış ve mahremiyeti öldürmüştür.

8-Belediye imar katliamlarına bir çözüm bulmalıdır. Yüz sene önce Rusların imar ettiği memleketten geriye yüz sene sonra çıkmaz sokakları, caddeleri, yolları olmayan bir memleket kaldı. Yirmi beş sene sonra gelen nesiller bizlere lanet okumasın. Nasıl bir şehir bize bıraktılar diye..

9-Belediyede maalesef ihtisas sahibi elamanlar ve kadrolar yok. Yapılan işler hep eksik gedik bozuk çürük ve baştan savma. Zor değil gönder büyük şehirlere ve Avrupa’ya çağdaş belediyecilik nasıl yapılır öğrensinler.

10-Gelecek yönetim imar katliamına sebep olan imar planına uymayan kaç kat çıkılan binaları yıkmalıdır. Çünkü maalesef birçok bina yolun ortasına yapıldığı için trafiği felç ediyor.

11-Belediyeler sadaka dilenciliği ile hareket etmemelidir yolu şu belediye yapacak şu yolu iktidar yapacak şu işi yandaş parti yapacak olmamalıdır. Yeni kalıcı kaynaklar üretmelidir.

12-Belediyeler Şeffaf Belediyecilik anlayışı ile hareket etmelidir. Kamuoyu belediyenin bütçesini nerelerde kullandığını bilmelidir.

13-Belediye karsı çukurdan, çöpten, çamurdan kurtararak kötü algıyı yıkmalıdır.

14-Belediyeler tüyü bitmemiş yetimlerin hakkını bankamatik işçilere yedirmemledir. Birçok kişinin işe gitmeden maaş aldığı söyleniyor.

15-Belediyeler Kars doğu ekspresi ile gelen turistleri kazıklayan aldatan taksici veya işyerlerine kilit vurmalı kapatmalıdır.

16-Belediyeler şehrin yollarının çukurlara dönmesine sebep olan doğalgaz, inşaat ve su arızalarını her kesin kafasına göre bozmasına artık müsaade etmemelidir.

17-Belediyeler yolları büyük firmalara yaptırmalı. Günü ayı kurtarma yerine kalıcı asfalt atılmasını sağlamalıdır.

18-Belediye her yönden açık ve insanların nefes almasını sağlayacak parklar ve meydanlar yapmalıdır. Bu soğuk memleketin insanı buna çok ihtiyacı var.

19-Belediye başkanı belirli muhtelif zamanlarda tebdili kıyafet mahallelerde dolaşmalı ve yerinde inceleme yapmalıdır.

20-Belediye başkanı muhtarlarla belirli zamanlarda bir araya gelerek mahallenin sorunları ve çözüm yolları için istişare yapmalıdır.

21-Belediye başkanı dönen bütün işlerden haberdar olmalıdır. Vebal ve mesuliyetinin büyüklüğü bilmeli çalınan israf edilen talan edilen ve zarara uğratılan milli gelirin her kuruşundan sorumlu olduğunu bilmelidir.

22-Çevre düzenlemesi ve çöp vergisi ödeyen vatandaşlar bunun karşılığın görmek istiyor.

23-Şehrimizi yeşilin her tonuna boyamak çok mu zor mu acaba? Diğer şehirlerde şehri cennete çeviren ağaçlandırma, peyzaj çalışmaları yaparak şehrin çehresini değiştirip köhnemiş imajını yıkmak Kars a büyük değer katacaktır.

24-Gençlerin ve çocuklarımızı sportif faaliyetlere, doğal oyunlara yönlendirecek mini spor kompleksleri kurarak gençleri zararlı alışkanlıklardan kurtaracak mekânlar tesis etmelidir.

25-Her mahallede çözüm merkezi ve koordinasyon merkezleri kurulmalıdır.

26-Şehirde doğalgaz, su, arıza ve inşaatlar yüzünden bütün şehrin yolları kullanılmaz hale geldi. Paramparça oldu. Yalları izinsiz bozan kazan ve tahrip eden saygısızlara en ağır bir şekilde ceza verilmelidir.

27-Şehrin menfaati yerine mütehatin menfaati esas alındığı için birçok yol müteahhitlere satıldığı için birçok yerde binalar yolların ortasına yapıldı. Bu rezilliğe son verilmelidir.

28-İnşaatlar, otorite boşluğundan, ahbap çavuş ilişkisi ve denetimsizlikten ileri gelen zafiyetler yüzünden şehirde adeta terör estirdiler. Can ve mal güvenliğini hiçe sayacak bir şekilde çalıştılar. Yolları aylarca gasp ettiler. Çevre kirliliği, gürültü ve iş makineleri ile mahalle ve site sakinlerini perişan ettiler.

29-Yirmi milyon İstanbul yirmi dört saat su gelirken maalesef 80 bin nüfuslu şehrimizde sular devamlı gelmiyor. Binalarda ki su depoları olduğu için insanlar suların devamlı geldiğin zannediyor. Bu ayıp artık bitirilmelidir.

30-belediyenin birçok alan ve sahada çalışan personeli temizlik hariç konu mankeni olarak kalıyor. Yıllardır gıda ve diğer denetimler ceza kesilerek değil el sallayarak yapıldığı için günü kurtarmaktan öteye geçmiyor. Fırınlar kasaplar mezbahaneler ve sağlığı tehdit edecek yerler sıkı denetim altına olmalıdır.

31- Belediye dilencilik yerine kendisine yeni kaynaklar bulmalı. Elindeki çöpü enerjiye çevirebilir. Su fabrikası, çöp arıtma tesisleri, et işleme fabrikası, ekmek fabrikası ve tanzim noktaları kurarak tekelleşmeyi kırabilir.

32-belediye acziyet göstermemeli, esnafların kaldırım ve yol işgallerine boyun eğmemeli. Trafik sorunu olan bir memleket de yolları esnafın elinden alıp sürücüye vermelidir.

Bizler önemli gördüğümüz çözülmesini ehemmiyetli gördüğümüz otuz iki maddeyi burada sıraladık: sorunların çözülmesi iç göçü durduracak, şehre bağlılık artacak, insanların stresi azalınca yaşam kalitesi artacak ve insanların yüzü gülecek.

Üretmeyen çalışmayan ve dertlenmeyen yönetimler sorun ve problem üretir. Bu durum borçları artırır karmaşa çıkarır huzursuzluk meydana getirip iç göçü artırır. Her bir seçimde umudumuz Şaban olur. Vesselam.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler