Belediye Başkanı Faruk Köksoy Afyonkarahisar'da Biyogaz Tesisini Yerinde İnceledi

Belediye Başkanı Faruk Köksoy Afyonkarahisar'da Biyogaz Tesisini Yerinde İnceledi

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy tarafından Ardahan’da yapılması planlanan biyogaz tesislerinin bir örneği olan Afyon Karahisar Belediyesi’nin yapmış olduğu tesisler, yerinde inceledi.

Belediye mücavir alanı içerisinde merkez mahallelerinde toplam 623 adet hayvancılık işletmesi ve bu işletmelerde 7 bin 500 büyükbaş hayvan bulunduğu şehir içerisinde yer alan bu işletmelerde oluşan hayvan gübrelerinin büyük bir çevre kirliliğine neden olduğu belirten Belediye Başkanı Faruk Köksoy, “Belediyemiz tarafından Hayvan gübrelerinden biyogaz elde edilmesi amacı ile biyogaz tesisinin kurulması planlanmış olup bu kapsamda 2013 yılında fizibilite çalışması yaptırılmıştır. Ardahan merkez ve 10 km çapta Ardahan merkez köylerinde yer alan hayvan gübrelerinin toplanarak biyogaz ve nihai ürün olarak da organik gübre ve kompost elde edilmesi planlanmış ve bu işin fizibilitesi yaptırılmıştır” dedi.

Başkan Köksoy’un ilk aşamadaki ziyaret kapsamında, özel bir firmanın yapmış olduğu tavuk gübrelerinden biyogaz elde edilen bir tesis incelendi. Bu tesis şuanda tamamlanma noktasındadır. Tamamlandığında yaklaşık 8 MW elektrik elde edilecektir. Geri dönüşümden elde edilen gübrelerle de organik gübre üretimi yapılarak piyasaya satışa sunulacağı bilgisi alındı.

Akabinde Afyon Belediyesi’nin hali hazırda yapmış olduğu ve çalıştırdığı katı atık bertaraf tesisi ziyaret edildi. Katı atık tesisinin ön ayrıştırma üniteleri yerinde incelendi ve brifingler alındı. Yapılan incelemeler neticesinde tesisin şuan mevcut durumu itibariyle 4 MW elektrik üretimi yapabildiği tespit edildi. Elektrik üretimi 2015 yılı düşünüldüğünde 4 milyon TL gelir elde edildi gözlenmiştir. Bu tesiste Afyon Belediyesi’ nin, ilçelerinin ve tüm köylerinin ilçe bazlı toplanma merkezlerinde toplanarak özel araçlarla sevkiyatının yapılıp bu tesise getirildiği yetkililerden bilgi olarak alındı. Şuan hali hazırda bütün çöp ayrıştırılmasının yapılması yönüyle, tesisin çok kapsamlı, çok faydalı ve çok verimli bir tesis olduğu gözlemlendi.

Yine Afyon sınırları içerisinde 6 ayrı tavuk üretim çiftliğinin bir araya gelerek kurmuş oldukları tavuk gübresinden biyogaz elde edilen ve bu biyogaz ile 4 MW elektrik enerjisi üretilen özel sektörün yapmış olduğu diğer bir biyogaz tesisi de yerinde incelendi.

Tesis Müdürlerince ve Teknik personelce verilen brifing ve bu tesisinin ilimizde kurulmasıyla yaşanabilecek sorunlar ve bu sorunların çözümü noktasında fikir alış verişinde sağladı. Tesiste yapılan inceleme neticesinde tesisin 4 MW’lık tam kapasitede elektrik üretimi yaptığı belirtildi. Elektrik üretiminden sonra geriye kalan ürün ile organik gübre üretimi yapılarak bununda satışa sunulacağı bilgisi alınmıştır.

Ziyaret kapsamında Belediye Başkanı Faruk Köksoy ve Belediye Jeoloji Yük.Müh Yakup Aksel’e eşlik eden Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birlik Müdürü Mehmet Durak, Belediyeler Birliği Çevre Mühendisi Dilek Kaya, heyete eşlik eden tüm personele ve Ardahan heyetine misafirperverliğinden dolayı Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a teşekkür etti.

Önceki ve Sonraki Haberler