Bilgen: “Aynalı Köşk, kamu yararına kullanılan bir bina olacak”

Bilgen: “Aynalı Köşk, kamu yararına kullanılan bir bina olacak”

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, 126 yıllık tarihi Aynalı Köşkün, artık kamu yararına kullanılan bir bina olacağını söyledi.

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, önceki dönem Belediye Başkanlığı döneminde borç karşılığı satışa çıkartılan ve üzerine Kars 1. İcra Dairesi tarafından haciz konulan 126 yıllık tarihi Aynalı Köşkün, artık kamu yararına kullanılan bir bina olacağını açıkladı.

Tarihi Köşkün Kars Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi olarak yıllar sonra “ANİ Taşın Şiiri” sergisine mekan olmakla bu işlevini sürdürmeye başladığını belirten Bilgen, bundan sonrada Kars’ın her türden ve çok renkli kültürünün sergileneceği, çeşitli etkinliklerin icra edildiği bir bina olacağını söyledi.

Belediye tarafından yeniden sahip çıkılarak, Kars Belediyesi Kültür Müdürlüğü Sergi ve Sanat Merkezi olarak yeniden halkın hizmetine açılan Aynalı Köşk’ün harabe olmaktan ve haraç mezat satılmaktan kurtarıldığını da belirten Başkan Bilgen, tarihi köşk ile ilgili olarak hukuki mücadeleleri sonunda kadar sürdüreceklerini söyledi.

Aynalı Köşk’ün TURSAB’a olan tahsisini iptal ettiklerini de belirten Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, “Aynalı Köşkün durumunun hem bilirkişiye yeniden sevki ve hem de yerel mahkemede çözülmesi ile ilgili sürece itirazlarını yaptık. Ama ne yazık ki yerel mahkemede karar olumlu çıkmadı. Ama bizim sonradan dosyada yaptığımız incelemelerde tespit ettiğimize göre bu bina tarihi bina ve satışında koruma kurulunun izni alınmamış. Hatta görüşünün alınması gerekiyor. Dosyada böyle bir görüş alma işlemi yok. Koruma Kurulundan da bilgi aldık ve bu görüş alınmadığı için Erzurum'da Bölge İstinaf Mahkemesine itirazımızı yaptık ve dosyaya ekledik. TURSAB’a tahsis edilmiş. Ama TURSAB daha sonra başka bir tarafa yani üçüncü bir tarafın kullanımına vermiş. Bu da sözleşmeye aykırıdır. Çünkü tahsisinde izin olmadan belediyeden habersiz üçüncü taraflara verilemez. Dolayısıyla hem TÜRSAB’a olan tahsisi iptal ettik hem de Erzurum İstinaf Mahkemesine itirazımızı yaptı. Burası artık kamu yararına kullanılan bir bina olacak. Belediyemiz bünyesinde Kars Belediyesi bünyesinde Kültür Müdürlüğü kurduk. Belediye meclisinden de geçti ve Valiliğimiz tarafından onaylandı. Dolayısıyla da Kültür ve Sanat Merkezi olarak Aynalı Köşkte faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. İstinaf Mahkemesinde de hukuka uygun tarihi koruma iradesinin çıkacağına inanıyoruz. Bu konuda hukuki yolları sonuna kadar takip edeceğiz. Sonuçta burası şehre ait bir yerdir. Kaldı ki hukukun bu kadar açık ihlalinin söz konusu olamayacağını düşünüyoruz. Yani bir şekil eksikliği değildir bu durum. Yani Koruma Kurulu kararı olmadan bir satışın gerçekleşmesi esastan bir eksikliktir. Dolayısıyla yani bu hukuksuzluk bizim açımızdan daha yüksek mercilere de taşınabilecek durumdur.” Dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler