Bilgen: Kars, Türkiye’nin Kalbidir

Bilgen: Kars, Türkiye’nin Kalbidir

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen Bakanlar Kurulunun ithal et politikasının yanlış olduğunu belirterek, “Kars hayvancılık bakımından Türkiye’nin en büyük borsalarından biri ve ülke hayvancılığının da kalbidir.” dedi.

4 Mayıs 2016 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla 31 Aralık 2016 tarihine kadar Tarım İşleri Genel Müdürlüğü  (TİGEM ) ile Et ve Süt Endüstrisi Kurumu  (ESK ) 150 bini damızlık olmak üzere, 550 bin sığır ithal edilmesi konusunu ele alan Bilgen, “Yine aynı Bakanlar Kurulu kararıyla da uzun yıllardır ithal edilmeyen küçükbaş hayvan ithalinin de önü açılmıştır. Belki ilk başta tüketiciyi koruma adına yapılıyor gözükse de, üreticiyi mağdur etmek, orta ve uzun dönemde tüketici lehine  olmadığı denenmiştir. Oysa hem üretici ve hem de tüketiciyi gözeten uzun vadeli tarım politikaları planlanmalıdır. İthal politikası günü kurtarmaktan başka birşey olmadığı gibi, bir kaç büyük firmanın rant elde etmesi dışında, genel olarak üretici ve tüketicinin aleyhinedir.” diye konuştu.

Yanlış politikaların uygulandığını dile getiren Bilgen, “Ülkemiz ve özellikle de ilimiz için büyük önem taşıyan hayvancılık, yanlış  tarım politikalarından kaynaklı bitme noktasına gelmiştir. Kars ilinin  tek geçim kaynağı hayvancılıktır. Hayvan ithal ederek, zaten büyük çoğunluğu bankalara borçlu olan üretici, daha çok zor duruma düşeceği gibi, yerli hayvancılık tamamen bitme noktasına gelecektir. Geçmiş yıllara oranla her  geçen gün  yerli hayvan üreticisi ve besicilerimiz ekonomik anlamda büyük sıkıntılar içine girmiştir.  Et fiyatlarını düşürmek için,  küçük ve büyükbaş hayvan  ithal etmek yerine, yerli üretim ve besiciliği yeteri düzeyde primler ile  teşvik ve sübvanse etmek gerekir. Etin  pahalı olmasının ve hayvancılığın bitme aşamasına gelmesinin başlıca   nedenleri   yem fiyatlarındaki  artış; kara düzen besicilik, üretim girdi maliyetlerinin yüksekliği, zamanında doğru ve etkin aşılamanın olmaması,  mera ve yayla yasakları ile özel güvenlik bölgelerindeki keyfi tutum v.s dir.” şeklinde konuştu.

“Kars hayvancılık bakımından Türkiye’nin en büyük borsalarından biri ve ülke hayvancılığının da  kalbidir.” diyen Bilgen sözlerini şöyle sürdürdü:

“İthal hayvan,  et fiyatlarını düşürmeyeceği gibi,  besici ve hayvan üreticisini iflasa sürükleyecektir. İthal saman, ithal et derken birde  büyük ve küçükbaş  canlı hayvan ithal etmek, Kars ekonomisini felç edecektir. Hükümet  bu ithal politikasından derhal vaz geçmelidir. Aksi taktirde, zaten var olan ekonomik kriz, daha da derinleşerek, geri dönülmez noktaya girecektir. Buradan başta Kars Hayvan Borsası, Kars Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere, bütün besici ve üreticilerimizi ithal hayvanı durdurmak için duyarlı olmaya davet ediyor, saygılarımı sunuyorum.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler