Bilgen: Şekerimizin Tadı Kaçmasın

Bilgen: Şekerimizin Tadı Kaçmasın

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, “Şeker Fabrikasının kapatılmasıyla şekerimizin tadı kaçacak”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Kars’ın bacası tüten tek devlet işletmesi şeker fabrikası olmasına karşın kapatılması bakımından akıbetinin henüz net olarak açıklanmamış olduğunu hatırlattı.

Bilgen fabrika ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, 1993 yılında kurulan ve kurulduğu günden bu zamana kadar Kars ekonomisine hem üretim açısından hem de istihdam açısından büyük getiri sağladığını söyledi.

Ancak iktidarların özelleştirme ve taşeronlaşma politikaları kapsamında fabrikanın çalışıp çalışmayacağı veya kapanıp kapanmayacağının, sürekli olarak Kars’ın gündemini meşgul ettiğini de belirten Milletvekili Bilgen, Hükümet yetkililerinin fabrikanın geleceği hakkında seçimden seçime çelişkili ve dolaylı açıklamalar yaparak oyalama taktiği uyguladıkları ileri sürdü.

Geçtiğimiz yıl Karslı çiftçilerin ürettiği şeker pancarının Erzurum Şeker Fabrikasına gönderilmesi nedeniyle fabrikanın uykuya yatırıldığını da açıklamasında belirten HDP Kars Milletvekili Bilgen yaptığı açıklamada şu ifadeleri kulandı.

“Fabrikanın işçileri ise geçici görevle başka fabrikalarda çalıştırılarak aile bütünlükleri bozulmuştur. Bundan dolayı fabrikada çalışan işçi kardeşlerimizin ruh sağlıkları giderek bozulmakta ve kara kara düşünmektedirler. Kars şeker fabrikası rantabl şekilde çalışır ise başta Akyaka ve Arpaçay olmak üzere diğer çiftçi kardeşlerimiz seve seve şeker pancarı ekip, hem kendi ekonomilerine hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Ancak akıbeti belli olmayan bir fabrikaya bel bağlayamayan çiftçi bu sefer kârlılık ve verimlilik oranı düşük ürünlere yönelmiştir. Bu yıl şeker fabrikasının onurlu işçileri fabrika çalışsın diye adeta üretim seferberliği ilan ederek, hepsi Arpaçay ve Akyaka'daki çiftçi kardeşlerimizle beraber ve onları da üretime teşvik ederek gece-gündüz, çal çamur demeden tarlada çalışmışlardır.

Sırf üretim olsun, şeker fabrikası çalışsın diye şeker fabrikasının bütün işçileri maaşlarından kısarak her biri 200 TL toplayarak, çiftçilere yardım etmiştir. Dünyanın hiç bir yerinde görülmemiş bu takdire şayan tutum ve davranışlarından ötürü Kars şeker fabrikasının işçilerinin her birini ayrı ayrı tebrik ediyor, onlara şükranlarımı sunuyorum.

Geçen yıl 12 bin olan üretim kapasitesini kendi çabalarıyla 32 bine çıkaran çiftçi ve işçilerimiz bilsinler ki, Kars ta şeker pancarı yetiştiği müddetçe biz bu şeker fabrikasını kapattırmayacağız. Fabrikamız, alın terimizdir, alın-terimize sahip çıkacak ve sonsuzda dek Kars halkının ekonomisine katkı olsun diye mücadele edeceğiz. Herkes bundan sonra bilsin ki artık karsın kaderi Erzurum'un elinde olmayacak. Karslı hemşerilerimize sesleniyoruz. HDP ister iktidarda ister muhalefette olsun bundan böyle Kars ekonomisi ne Erzurum'a nede başka bir şehre taşınamayacaktır. Artık Karsı Erzurum'a muhtaç eden siyasetçilerin devri tükendi. Şimdi sıra karsı bir bölge şehri yaparak hak ettiği sıraya getirme zamanıdır.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler