Bilgen, Ülke ve Yerel Gündemi Memleketi Kars'ta Değerlendirdi

Bilgen, Ülke ve Yerel Gündemi Memleketi Kars'ta Değerlendirdi

​HDP SÖZCÜSÜ AYHAN BİLGEN: ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU’NUN YURT DIŞINDA OLMASI CİDDİ BİR TALİHSİZLİKTİR

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, memleketi Kars ‘ta ülke ve yerel gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi.  

HDP İl Başkanlığında gazetecilere açıklamada bulunan Bilgen, Ülke gündeminde yaşanan çok can yakıcı sorunlar olmasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun yurt dışında olmasının ciddi bir talihsizlik olduğunu söyledi.

Türkiye’nin siyasi krizin arifesindeyken Erdoğan ve Davutoğlu’nun yurt dışı gündemine odaklanmış olmasının kaygı verici bir durum olduğunu da söyleyen Bilgen, benzer durumun 12 Eylül arifesinde yaşandığına dikkat çekti.

O dönem olduğu gibi kahvehane taramalarının sistematik biçimde yeniden İstanbul’un farklı semtlerde yaşandığını da açıklamasında belirten Bilgen: “Bu durum,  aslında tıpkı 12 Eylül öncesinde nasıl bu kaostan, bu krizden, bu sivilleri hedef alan saldırılardan kurtulmak için ‘asker yönetime el koysun’ duygusunu güçlendirmek için bu beklentiyi, bu algıyı inşa etmek için kullanıldıysa, muhtemelen önümüzdeki dönemde de, Türkiye’nin kaostan, krizden çıkmasının yolunun ancak Başkanlık Sisteminden geçtiği algısını geliştirmek için kullanılacaktır. Bu tip durumları, bu tip aslında bütün sivilleri, bütün toplumu tehdit eden riski bir an önce görmek ve bunun karşısında siyasal sorumluluk geliştirmek gerekiyor.” Dedi.  

“ÇOCUKLAR ÖLMESİN’ SÖYLEMLERİ, ARTIK TEHDİT OLMAYA BAŞLADI

Bilgen, Amedspor’lu futbolcuların Bursaspor maçında ‘Çocuklar Ölmesin, Maça da Gidebilsinler’ şeklinde sözleri nedeniyle, futbol kulübüne Fenerbahçe maçını seyircisiz oynama cezası verilmesini de eleştirdi. HDP Sözcüsü Bilgen: Türkiye ‘Çocuklar Ölmesin, Maça da Gidebilsinler’ dediler diye bir spor kulübünün sanki suç işlemiş gibi baskıya maruz kaldığı, cezalandırıldığı, seyircisiz maç oynamaya yönlendirildiği bir ortamda bütün bunları konuşuyor. Yani bir ülkede ‘Çocuklar Ölmesin’ cümlesi de tehdit olmaya başlamışsa, bu söz siyasal iktidarı rahatsız eden, korkutan bir cümle haline gelmişse o ülkede gerçekten kaygı duyulacak, endişe edilecek ciddi bir tehlike var demektir.”diye konuştu.

ANKARA ÜNİVERSİTESİNDE, 70 AKADEMİSYEN DÜŞÜNCESİNİ AÇIKLADI DİYE SORUŞTURMAYA TABİ TUTULDU

Dün Ankara Üniversitesinde 70 akademisyen için araştırma ve soruşturma başlatılmasını da eleştiren Bilgen: “Birçok üniversitede benzeri yaşandığı gibi dün de Ankara Üniversitesi’nde 70 imzacı akademisyen ile ilgili araştırma ve soruşturma başlatıldı. Daha önce bunun kötü örneklerini Türkiye yaşadı. 1960 öncesinde Demokrat Parti’de üniversitelerle, muhalefetle çok ciddi bir gerilime girmişti ve o dönemde de Türkiye’nin en eski üniversitelerinden birisi olan Mülkiye’yi Konya’ya sürmek gibi, Konya’ya göndermek gibi arayışlar başlamıştı siyasal iktidarda. Bugün belki üniversiteleri sürmek, başka bir şehre taşımak gibi planlar yapılmıyor ama bir üniversitede 70 akademisyen düşüncesini açıkladı diye soruşturmaya tabi tutuluyorsa, yargılamaya, işinden edilmeye yönelik bir tehdit ile karşı karşıya bırakılıyorsa bu ciddi bir biçimde endişe edilecek bir durumdur.

HDP’Yİ KAPATMAYA YÖNELİK MALZEMELER ÜRETİLİYOR

“Partimize yönelik Genel Kurul sonrasında kullanılan dil ve geliştirilen söylemlerin bazı medya organlarının doğrudan siyasal bir çalışmayı imkânsızlaştıracak haberler yapması da, özellikle kapatma davasına malzeme üretmek açısında dikkat çekicidir.” İfadelerini de kullanan Bilgen: “Türkiye’de şimdiye kadar sadece bizim bileşenimiz olan, bizim geleneğimizdeki partiler açısından değil, geçmişte milli görüş geleneğinden gelen partiler ile ilgili de kapatma davaları açılırken bazı gazetelere bir takım yerlerden servisler yapılır, iddialar, iftiralara ortaya konulur. Sonra bu haberler delil olarak gösterilip dosyaya konulur ve kapatma davasına malzeme yapılırdı. Bugünde genel kongre sonrasında parti meclisimizin oluşu dolayısıyla geçmişte de siyaset yapmış ama yargılanmış bir takım arkadaşlarımız haber yapılarak ön plana çıkartılarak, hedef gösterilerek ‘KCK, HDP’ye El Koydu’, ‘HDP Yönetimi KCK’nin Kontrolüne Geçti’ gibi ifadeler aynı vurgularla farklı siyasi çizgisi birbirine taban tabana ters gazetelerde manşet yapılıyor.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler