Bilgen’in açıklaması ‘işten çıkarılma” gibi algılandı

Bilgen’in açıklaması ‘işten çıkarılma” gibi algılandı

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in önceki gün gerçekleştirdiği basın toplantısında verimliliği arttırmak amacıyla bazı belediye çalışanlarının yerlerinin değiştirileceği şeklindeki açıklaması şehrin gündemini oluşturdu.

Tacettin DURMUŞ

Belediyenin personel sisteminde çok ciddi bir yapısal sorunlar olduğunu ileri süren Bilgen’in açıklamasının ardından, özelikle bazı belediye personelleri arasında tedirginlik oluştu. Başkan Bilgen’in söz konusu açıklaması ‘işten çıkarılma’ gibi anlaşıldığı gibi, bazı belediye çalışanları ve vatandaşlar basın toplantısına katılan gazetecilere bundan sonra neler olabileceğini sordu.

Şehrin kamuoyunda Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in açıklamasında dile getirdiği ifadelerin ardından, bazı personelin işten çıkartılacağı yeni çalışanların alınacağı şeklinde algı oluşurken, tartışmalar devam ediyor.

Başkan Bilgen’in bu konuda haklı olduğunu savunanların da oldukça fazla olduğunu dile getirilse de, işten çıkartılacak olan işçilerin tazminatlarının hangi kaynakla ödeneceği de tartışılır oldu.

Öte yandan Belediye Başkanı Ayhan Bilgen önceki gün düzenlediği basın toplantısında, şehre hizmet etmenin öncelikleri ve vazgeçilmez hedefleri olduğuna vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

VERİMLİLİK VE ETKİN ÇALIŞMA GİBİ SORUNLARIMIZ VAR

“Bizim personelimizin verimliliği ve etkin çalışması ile ilgili bir sorunumuz var. Bunu da şehirle paylaşmak zorundayız. Çünkü biz çalışanlar belediye başkanları dahil olmak üzere meclis üyelerimiz, müdürlerimiz, başkan yardımcılarımız, tek tek burada çalışan her arkadaşımız sonuçta bu şehir için varız. Bu şehrin vergilerinden alınan parayla maaşlarımızı alıyoruz. Dolayısıyla bu şehre hizmet etmek bizim önceliğimiz ve vazgeçilmezimizdir. Ama ne yazık ki belediyemizin personel sisteminde çok ciddi bir yapısal sorun var. Bunu daha önce defaten paylaştık. Yani biz belediyeyi devraldığımız da personel sayımız nüfusumuza göre olması gerekenin 2 katından fazlaydı. Evet, bir takım çıkışlar oldu, kendisi bırakanlar oldu, disiplinli çalışmadığı için bizim çıkışını yaptıklarımız oldu. Ayrıca mahkemelik olduğumuz personeller var ya da müfettiş soruşturması ile açığa alınan personeller var. Ama hala biz personel sistemimizin yeterince etkin ve verimli olmadığı düşüncesindeyiz.

KAMUOYUNDA TARTIŞMA DOĞURACAĞI İÇİN BAŞTAN PAYLAŞIYORUZ

Bizim için yaz aylarında yol yapmak özellikle park ve bahçeler ile ilgili düzenlemeler yapmak her şeyden daha önemlidir. Birinci önceliğimiz budur. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde muhtemelen bu kamuoyunda tartışma doğuracağı için baştan paylaşıyoruz; bunu müdürlerimiz ile de paylaştık, onlara da ilettik. Onlar da kendi personellerine iletiyorlar. Bizim için öncelikli hizmetler neyse burada genel hizmetlerde çalışan arkadaşlarımız da bu birimlere kaydırılacaklar. Yani park bahçelerde ihtiyaç varsa park bahçelere, yol yapımında ihtiyaç varsa yol yapımına kaydırılacaklar. Bu çalışmalarda yer almak isteyenler işlerine devam edecekler. Ama “hayır, biz bu işlerde çalışmayız, biz masa başında oturmak istiyoruz. Biz genel hizmetlerden işe girmişiz, bu çalışmaları yapamayız” diyen arkadaşlarımız olabilir.  Böyle düşünenler olursa ya kendileri bıraksınlar, ya da biz tazminatların ödemeye hazırız. Bunu göze aldık ve bunun kaynağını da oluşturduk. Yoksa biz işlerini yapmadıkları için biz işten çıkartma yapacağız. Artık mahkemeye giderler, başka yolları denerler bilmiyoruz. Mahkemenin sonucuna göre eğer bir işçi hakları ile ilgili bir sorumluluğumuz, mükellefiyetiniz varsa bunu da gayet tabi yerine getireceğiz.

KİMSENİN EKMEĞİ İLE OYNAMIYORUZ

Yani bunu asla insanların emeği ile çalışma hakkı ile işi ile ekmeği ile uğraşma gibi şehir asla böyle algılamasın ve böyle yorumlamasın. Ama sonuçta biz burada bu işleri yapmak için varız. Bu işler yapılmadıktan sonra bizim maaş almamızın, bu koltukta oturmamızın, burada yüzlerce insanın bulunmasının bir anlamı yok. Dolayısıyla bu anlamda yeni görevlendirmeler, kaydırmalar yapacağız. Şunu da müdürlerimize duyurduğumuz için kamuoyuyla da özellikle paylaşmak istiyoruz.

İLK ÖNCE ARAYA ADAM KOYANLARI İŞTEN ÇIKARACAĞIZ

Lütfen kimse referans yoluyla bu iş planlamamızı, çalışma planlamamızı değiştirmeye zorlamasın. Şunu çok net söylüyoruz; ‘bu şehirde temizlik işleri başta olmak üzere en zor işleri yıllardır yapan çalışanlarımız eğer referans aramıyorsa çok değerlidirler. Onlar torpil arayıp tanıdık araya koyarak “Gelip benim yerimi değiştirin” demiyorsa, karda, kışta, çamurda, tipide temizlik hizmetlerinde çalışıyorsa, masa başında oturan arkadaşlarımız da en az onlarla eşit koşullarda iseler, hukuken, ekonomik olarak aynı pozisyondularda iseler aynı işleri de yapmayı göze almış olmaları lazım. Adaletin gereği, işte eşitliğin gereği budur. Dolayısıyla hani tanıdığı olan burada masa başında oturacak, kimsesi olmayan gariban sokakta çalışacak, taşta çalışacak, yolda çalışacak, temizlikte çalışacak biz böyle bir şeye izin vermeyeceğiz. Onun için şunu da çok net söylüyoruz; referans arayan, tanıdık, torpil arayarak bize yerinin değişikliğini engellemeye dair girişimde bulunanları ilk önce onu işten çıkacağız. Hiç kimsesi olmayan, birini aramayan, gidip çalışıyor olacak. Yani işte aracı koyanlar, partilerden, siyaset dünyasından, şehrin tanınan isimlerinden, büyük ailelerinden torpil bulanlar ‘yerlerinde duracaklar, çalışmadan devam edecekler’ böyle bir şey asla olmayacak. Referans kimden çok gelirse, kim önce referans getirirse işleri yapmayıp çalışmaları engellediği için önce onların çıkışını yapacağız. Öncelikle baştan ilan edelim sonra kimse için sürpriz olmasın, kimse dönüp işte bize yeniden sağlık raporlarıyla başka mazeretlerle gelmesinler. Çünkü sonuçta sağlık durumlarının iyi olduğunu beyan ederek işe girmişlerdir. Eğer bir iş kazası varsa sosyal güvenlik açısından, işçi güvenliği açısından bir şey varsa yapılması gereken, tedavi gerekiyorsa, belediyenin bir sorumluluğu varsa bunu yerine ebetteki getiririz. Ama yani o işi yapmamak için ya torpil bulmak ya sağlık raporu bulmak gibi yöntemlere kimse tenezzül etmezsin. Çünkü ben ile birlikte her kes burada bu işleri yapmak için varız.”

Önceki ve Sonraki Haberler