Bir İlk Daha!

Bir İlk Daha!

Kars'ta böbreğinde iki taş bulunan 51 yaşındaki Melih Kural, bölgede ilk defa uygulanan “Mikro-perkütan Nefrolitotomi” yöntemiyle taşların kırılarak alınması sonucu tekrar sağlığına kavuştu.

Bir İlk Daha!

Böbrek sancısı ağrısı çekenlerin hizmetler ayağına geliyor

Kars’ta böbreğinde iki taş bulunan 51 yaşındaki Melih Kural, bölgede ilk defa uygulanan “Mikro-perkütan Nefrolitotomi” yöntemiyle taşların kırılarak alınması sonucu tekrar sağlığına kavuştu.

Merkeze bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nde oturan 3 çocuk babası Kural, böbreklerinde bulunan 11 ve12 milimetre çapındaki taşların ağrı yapması üzerine Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne başvurdu. Burada Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Bağcıoğlu ve ekibi tarafından ameliyat edilen Kural, başarılı bir operasyonunun ardından kısa sürede sağlığına kavuştu.

1,5 aydır ağrılarının bulunduğunu belirten Kural, Kars Devlet Hastanesi’nde kendisine böbreklerinde taş olduğunun söylendiğini belirtti. Taşları iki kez kırdırmaya çalıştığını ancak kırılmadığını ifade eden Kural, “Sonra buraya başvurdum. Ameliyatımı oldum. Çıktıktan sonra ne bir ağrı hissettim ne de ameliyatla ilgili bir sorun. Aynı gün gezmeye başladım. Hiçbir sorunum yok. Sanki hiç ameliyat olmamış gibiyim” dedi.

Kars’ta kendisine bu imkanın sunulmaması halinde İstanbul ya da Ankara’ya gitmek zorunda kalacağına vurgu yapan Kural, şunları söyledi:

“Allah razı olsun. İstanbul veya Ankara’ya gitseydim işlerim aksayacaktı. Ticaret adamıyım. Benim burada 3 gün kalmam bile sıkıntı. Bir de oraya gittiğimi düşünün en az 1 ay kalacağım. Masraf önemli değil. Benim orada bir ay kalmam iş sistemimi bozacak. Adam gidip İstanbul’da ameliyat oluyor, 15-20 gün kalıyor. İşleri aksıyor ama şükürler olsun çıkıp işime bakacağım. Bundan iyi bir şey mi var. Mükemmel bir şey. Allah devletten razı olsun. Devletin size verdiği en büyük imkan. Hocaların burada olması çok önemli. Hoca bulsan bile Erzurum’a sevk ederdi. Allah’a şükür hem türlü tedavi ve imkanı yapıyorlar. Ağrısız, acısız, sıkıntısız...”

“AMELİYAT BÖLGEDE İLK OLMA ÖZELLİĞİNİ TAŞIYOR”

Yrd. Doç. Dr. Bağcıoğlu da Kural’ın hastanede yapılan tektitlerinde sol böbreğinde 12 milimetreçapında böbrek taşı tespit ettiklerini belirterek, daha önce şok dalgalarıyla taş kırma tedavisi yapıldığını söyledi. Taş kırma tedavisinde başarılı olunamadığını anımsatan Bağcıoğlu, hastaya bölgede ilk kez uygulanan, “Mikro-perkütan Nefrolitotomi”ye uygun bir hasta olduğuna karar verdiklerini ifade ederek şöyle konuştu:

“Hastaya bu ameliyatı planladık. Bu ameliyat taş cerrahisinde yeni bir sistem. Çok öncelerde hastalara daha çok böbrek tayı nedeniyle açık ameliyatlar yapıyorduk. Bu ameliyatlar esnasında yaklaşık 15-20 santimetrelik bir kesiden kasları keserek, böbreğe ulaşıyor ve böbrek içerisindeki taşları çıkarıyorduk. Burada hastaların yaklaşık 1 haftalık yatış süresi oluyordu. Kanaması oluyordu ve enfeksiyon kapma ihtimalleri çok yüksekti. Bu teknik yeni. Yaklaşık 1,5 milimetrelik bir delik ve iğne içerisinde hem kamera, su gideri ve lazer olan bir teknik. Geçtiğimiz her tabakayı görerek gidiyoruz ve taşa ulaşıyoruz. Taşa ulaştığımızda lazeri kullanarak taşları milimetrik hale, toz haline getiriyoruz. Taş almadan dışarı çıkıyoruz. herhangi bir yara izi görünmüyor. Hasta, milimetrik taşları çok da ağrı çekmeden rahatça düşürüyor ve taştan kurtuluyor. Bunlar yeni düzenlemeler. Şu anda KAÜ’de bu sistem aktif olarak çalışıyor. İlk olarak Melih beyi ameliyat ettik. Ameliyat 25-40 dakika arasında değişiyor. Ameliyat bölgede ilk olma özelliğini taşıyor.”

Bağcıoğlu ayrıca, “Mikroperk ameliyatının Kars’ta ilk kez yapılmasında emeği geçen hastane yönetimine, Üroloji Ana Bilimdalı’nın tüm doktorları ve hemşirelerine, anestezi ve ameliyat ekibine teşekkür ederiz.” dedi. kha

Önceki ve Sonraki Haberler