Bir tırıvırı binlerce canlıyı katlediyor

Bir tırıvırı binlerce canlıyı katlediyor

Kars’ta iç sularda su ürünleri av yasağının 15 Mayıs’ta başlamasına rağmen amatör balıkçıların olta ve tırıvırı ile balık avları devam ediyor.

Tacettin DURMUŞ

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için av yasaklarına uymaları gerektiği yönünde uyarıda bulunmasında karşın, tırıvırı ile balık avı binlerce canlıyı yok etmeye devam ediyor.

Kars Tarım ve Orman Müdürlüğü basın marifetiyle yaptığı yazılı açıklamada vatandaşları sadece uyarmakla yetindi. Oysa ilgili kurumların su altında doğayı katlettiği gerekçesi ile balık tutmak için kullanılan tırıvırı konusunda da vatandaşları uyarmak kalmayıp, satan ve kullananlar üzerinde bir denetim yapması gerekirdi. 

Bakkallarda bile çocukların dahi birkaç liraya edindiği tırıvırı ile küçük derelerde bile balık tutmaya çalışması su altında binlerce canlıyı yok etmeye devam ediyor. Hiçbir kimsenin bu katliama dur dememesi sonucu doğa ve çevre katliamı her geçen gün artıyor. Tırıvırının ince misinadan imal edilmiş olması nedeniyle su içerisindeki taş, kaya ve ağaç parçalarına takılınca kolayca kopabilyor. Yada vatandaş balık tuttuktan sonra tırıvırıyı suya atıp gidiyor. Tırıvırıdan kopan parçalar yıllarca suda kalıp, suda yaşayan yüzlerce canlıyı öldürerek doğal yaşama karşı büyük tehdit oluşturuyor. Bu haliyle tam bir doğa katili olup, aynı zamanda Amatör Balık Avcılığı ruhunu da yok etmektedir. doğayı, çevreyi ve yaban hayatını korumak ve çocuklarımıza yaşanılabilir bir çevre bırakmak için Lütfen tırıvırı satmayın ve kullanmayın diyoruz.”

Ayrıca açıklamada, 18/05/2012 tarih ve 28388 Sayılı Resmi Gazete’de ilan edilen 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’de “ Tırıvırı - paraşüt olarak adlandırılan av aracının üretimi, satışı, istihsal yerleri civarında bulundurulması ve su ürünleri avcılığında kullanılması yasaklanmıştır.” şeklindeki ibare de hatırlatıldı. Söz konusu maddeye aykırı davrananların 8 yüz 57 Lira idari para cezasına çarptırılacağı da vurgulandı.

Önceki ve Sonraki Haberler