Bir Zamanlar Kars’ın Lokomotifi ...! Şimdi Sadece Beton Yığını!

Bir Zamanlar Kars’ın Lokomotifi ...! Şimdi Sadece Beton Yığını!

SARIKAMIŞ AYAKKABI FABRİKASI TAMAMEN TALAN EDİLDİ!

Yapımına 1976 yılında başlanan, 1982 yılında deneme üretimleri gerçekleştirilen, 1993 yılında işletmeye alınan, 35 memur, 295 işçi olmak üzere toplam 330 kişinin istihdam edildiği ve özelleştirilerek kapatılan Sarıkamış Ayakkabı Fabrikası tamamen talan edildi. 

Kars’ın en öneli istihdam alanlarından birisi olan Sarıkamış Ayakkabı Fabrikası’nın bugün sadece duvarları kalmış. Bünyesinde bulunan camiye kadar yıkılıp talan edilen ayakkabı fabrikasının son durumu içler acısı.

Kars İlinin en önemli yatırımlarından olan Sarıkamış Ayakkabı Fabrikası’nın yatırımın finansmanının yüzde 39 dış kredi, yüzde 24’i ise iç kredi kullanılmış geri kalan yüzde 37'lik kısım Sümerbank'ın öz kaynaklarınca karşılanmıştı. Fabrika’nın kuruluş amacı ise askeri bot ve muhtelif resmi ayakkabı üretimi yapmaktı. Toplam 59 bin 428 metrekarelik kuruluş alanının 4 bin 356 metrekarelik bölümü üretim alanı olarak kullanılıyordu. Karslıların bir dönem önemli istihdam alanlarından bir tanesi olan Sarıkamış Ayakkabı Fabrikası dönemin gerek siyasileri ve gerekse bürokratlarının ilgisizliğinden dolayı önce özelleştirme kapsamına alınmış, ardından da zarar ettiği gerekçesiyle kapatılmıştı. Kapatıldıktan sonra kendi kaderine terk edilen fabrikanın geçen süre içerisinde önce kapı, pencereleri ardından da çatısı sökülmek suretiyle kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından adeta talan edilerek sadece dört duvarları kaldı.

Eski Sarıkamış yolu üzerinde bulunan Ayakkabı Fabrikası’nın kapatılması ilçe halkının da tepkilerine neden oluyor. Ekmek kapılarının kapatıldıktan sonra talan edildiğini ifade eden Sarıkamışlılar, “Önce 300 kişinin ek yediği fabrikamızı kapattılar. Fabrikanın kapanmasıyla birlikte fabrika çalışanlarının çoğu göç ederek büyük şehirlere gitti. Sonra fabrika binası talan edildi. Oysa bugün 4 duvarı kalan fabrika başka türlü de değerlendirilebilirdi” dediler.

Sarıkamış Ayakkabı Fabrikası’nda 35 memur, 295 işçi olmak üzere toplam 330 kişi istihdam ediyordu. Fabrikanın tam kapasiteyle çalışılması durumunda ise işçi sayısı 617 kişiyi buluyordu. Fabrika 2004-2005 yıllarında özelleştirme kapsamına alınarak daha sonra ‘zarar’ ettiği gerekçesiyle kapatılmıştı.

Sarıkamış Ayakkabı Fabrikası’nın bugün sadece 4 duvarı kalmış, talan edilen fabrikayı özellikle yazın sarhoşlar mekan olarak kullanıyor.

sarikamis-ayakkabi-fabrikasinin-sadece-duvarlari-kaldi!-(1).jpgsarikamis-ayakkabi-fabrikasinin-sadece-duvarlari-kaldi!-(2).jpgsarikamis-ayakkabi-fabrikasinin-sadece-duvarlari-kaldi!-(3).jpgsarikamis-ayakkabi-fabrikasinin-sadece-duvarlari-kaldi!-(4).jpg

iha

Önceki ve Sonraki Haberler