Birtane'den Bakan Bozdağ'a soru önergesi

Birtane'den Bakan Bozdağ'a soru önergesi

Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından Anayasa'nın 98. ve İç Tüzüğün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi sundu.

Birtane'den Bakan Bozdağ'a soru önergesi

Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından Anayasa’nın 98. ve İç Tüzüğün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi sundu.

90'lı yıllar binlerce Kürdün, devlet tarafından katledildiği yıllardır. Musa ÇİTİL adındaki askeri yetkili de aynı dönemde işlenen cinayetler nedeni ile hakkında 2012'de açılan dava ile yargılanmıştır. 1992-1994 yılları arasında Mardin Derik'te İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yapmış olan Mustafa ÇİTİL, 13 köylünün cinayetinden sorumlu tutuluyor. Musa Çitil'in  gerek bizzat gerekse verdiği talimatlarla bu kişilerin ölümüne sebep olduğu yönünde tanıkların ifadesi bulunuyordu. Bu şahıs aynı zamanda, köylüleri işkenceden geçirmiştir. Tanıkların ifadelerine göre, köylüleri infaz ederek PKK'li ve silahlı olduğu yönünde uyduruk beyanlarla başka bir incelemeye gerek bırakmadığı gibi Kürtlere dönük adeta bir kıyım yaptığı anlaşılıyor. Karakollarda insanlara işkence yapmış ve onlara karşı insanlık dışı yöntemler kullanmıştır.

Musa Çitil, 90'lı yıllarda  Kürtlere karşı işlenen sistematik suçların uygulayıcılarından biridir. Devletin talimatlarına uyması ya da bireysel inisiyatifi ile insanlık  dışı suç işlemesinin cezasız bırakılması, Devletin Kürtlere dönük politikalarında aynı mantığı koruduğunu gösteriyor. Suçu net olarak ortada olmasına rağmen beraat kararı verilmesi bir hukuk skandalıdır.

Ayrıca Musa ÇİTİL ismi  AİHM'nin Türkiye'yi mahkum ettiği iki davada da geçiyor. AİHM'in Türkiye'yi, mahkum ettiği davaların birinde, Musa ÇİTİL, bir kadına tecavüz suçu; diğer davada  ise Özgür Gündem  muhabiri Salih Tekin'e işkence ettiği suçu ile yargılanmıştır.

Bu bağlamda;

1-13 cinayet, işkence, tecavüz ve bir çok insanlık dışı suçlarla yargılanan; AİHM'in aynı içerikteki dosyalarından Türkiye'yi mahkum ettiği Musa ÇİTİL'in beraat etmiş olması sizce de bir hukuk skandalı değil midir? Siz bu ülkede yargının bağımsız ve tarafsız olduğuna inanıyor musunuz?

2-Bu ülkenin Adalet Bakanı olarak, insanlık suçu işlemiş bir askeri yetkili olan Musa ÇİTİL'in beraat etmiş olması karşısında vicdanınız rahat mıdır?  

3-Bu durumda Adaleti sağlamakla yükümlü olduğunuz görevinize uygun olarak beraat kararının bozulması yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?

Önceki ve Sonraki Haberler