Birtane’den önerge...

Birtane’den önerge...

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması itmesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi sundu.

Birtane’den önerge...

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması itmesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi sundu.

Türkiye’de polis karakollarının çoğunun kapısında  "Polis kanun adamıdır. Ona her zaman saygı gösterilmeli ve itaat edilmelidir “sözünün yazılı olduğu büyük tabelalar bulunmaktadır.  Polislerin görevi, temel olarak kendisine verilen yetkiler çerçevesinde bulunduğu bölgede toplumsal güvenliği sağlamaktır. Vatandaşlara, polislere itaat etmeyi dayatan bu söz, toplum içerisinde de tepki toplamaktadır. Polislerin halkın üzerinde bir güce ve kudrete sahip olduğunu, polislerin kanun adamı olduğunu anlatan bu söz, demokratik ülkelerdeki, polis tanımı ile çelişmektedir.

Kaldı ki Türkiye, kolluk kuvvetlerinin en çok suça karıştığı ülkeler arasındadır. Polislerin yasaları hiçe sayarak karıştığı sayısız suç ve onlarca infaz olayı vardır. Türkiye’de her yıl yüzlerce polis görevi kötüye kullanma, işkence, gözaltında taciz-tecavüz, cürüm, infaz, kaçakçılık, rüşvet vb. suçları işlemektedirler. Darp, sokak ortasında işkence ve vatandaşların haklarını kısıtlayarak onlara onur kırıcı muamelede bulunmak durumları ise sık sık karşılaştığımız olağan bir hal almıştır. Polislerin karışığı suçlar çok fazla olmasına karşın hakkında yasal işlem yapılan polis sayısı ise yok denecek kadar azdır. 

Daha 20 Mayıs günü, İstanbul Fatih’te EROL POLAN adındaki bir vatandaş, polislerin saldırısına maruz kalmış, onlarca polis, onunla birlikte mahalle esnafını sokak ortasında darp etmiştir. Yine 2 Şubat’ta bir operasyon sonucu İstanbul Kadıköy’de gözaltına alınan Yaşar Alkan, gözaltı aracında polis amiri tarafından kaskla darp edilmiştir. Yıldıray Kaya ve Rıza Çilingir adındaki iki inşaat işçisi de Bursa’da, kimlik sorgulama esnasında, polisler tarafından dakikalarca darp edilmiş, sonra gözaltında işkenceye maruz kalmışlardır. Benzer örnekler binleri bulmaktadır. Baran TURSUN, Cem AYGÜN gibi onlarca vatandaş ise polisler tarafından açıkça katledilmştir.

Polislerin karakollarda kadınlar başta olmak üzere, vatandaşlara karşı ahlak dışı üst arama yöntemleri kullandıkları, küfür ve hakaretlerde bulundukları sık sık karşılaşılan bir durumdur.

Asıl polislerin topluma karşı saygılı olması gerekmektedir. Polisleri kutsayan, onları halkın üzerinde bir güç olarak gösteren tüm yaklaşım ve tutumlardan vazgeçilmelidir. Ankara Dikmen Polis Karakolu başta olmak üzere, bu sözün tabela şeklinde asılı bulundurulduğu bütün karakollardan sökülmesi gerekmektedir. 

Bu bağlamda;

1-Siz "Polis kanun adamıdır. Ona her zaman saygı gösterilmeli ve itaat edilmelidir” sözünü onaylıyor musunuz? 

2-Asıl polislerin halka ve kanunlara saygı duyması gerektiği kabul edilerek, emniyet birimleri binalarında bulunan söz konusu ve benzer içerikteki yazı ve tabelaların sökülmesi sağlanacak mıdır?

3-Türkiye’de hemen hemen her gün polislerin bir suça karıştığını, vatandaşlara karşı saygısız davranışlarda bulunduklarını, sokak ortasında darp ve infaz olayları yaşandığını görmekteyiz. Buna karşın hakkında yasal işlem yapılan polis sayısının yok denecek kadar az olmasının sebebi nedir? Söz konusu olaylar sizin verdiğiniz yetkiler çerçevesinde mi gerçekleşiyor?

4-Görüntülerde EROL POLAN’ı onlarca polis darp ettiği görülüyor ancak İstanbul Valisi sadece bir polisin açığa alındığını duyurmuş bulunmaktadır. Hangi polisi açığa alınmıştır? EROL POLAN’ı ve esnafı darp eden diğer polisler görevlerini mi yapmıştır? Ayrıca söz konusu polisin gerçekten açığa alındığından kamuoyu nasıl emin olacaktır?

5-Son 5 yıl içinde kaç polis hakkında görevi kötüye kullanma, işkence-kötü muamele ve suça karışma hallerinden dolayı soruşturma açılmıştır? Aynı yıllar için kaç polis ceza almıştır? Ceza türleri nedir?

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler