Biyo Kaçakçılık Çıldır'da Anlatıldı

Biyo Kaçakçılık Çıldır'da Anlatıldı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Ardahan Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğünce Çıldır Öğretmen Evi Toplandı Salonunda muhtarlar ve kurum müdürlerine Biyokaçakçılıkla ilgili bilgilendirme toplantıları düzenlendi.

Toplantıda müdür ve muhtarlara aktarılan bilgiler şöyle: 

Ülkemizin sahip olduğu biyolojik kaynakların izinsiz olarak yurt dışına çıkartılması, ülkemizin kontrolü ve ortaklığı dışında çeşitli amaçlarla kullanılmasının önlenmesi ve neticesinde ülkemize ait genetik kaynaklardan elde edilebilecek ekonomik, sosyal, bilimsel, teknolojik, tıbbi, ticari ve kültürel potansiyel faydaların ülkemiz menfaatine kullanılmasının sağlanması önem arz etmektedir.

Zengin biyolojik kaynaklara sahip olan ülkemiz bilimin ve teknolojinin ilerlemesiyle gelişmiş ülkeler tarafından bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Doğadan yabani canlıların ve onlara ait parçaların yetkili makamların izni olmadan toplanması ve yurt dışına çıkartılması olarak tanımlanan biyokaçakçılık veya diğer adıyla biyokorsanlık ülkemiz adına tehlike arz eden konuların başında gelmektedir. 

Dolayısıyla ülkemiz biyolojik kaynaklarından elde edilen ekonomik, sosyal, bilimsel, teknolojik ve kültürel faydalardan yeterince yararlanamamaktadır. Ülkemizin sahip olduğu biyolojik kaynakların ülkemizin kontrolü dışında çeşitli amaçlarla kullanılmasının önüne geçilmesi ve ülkemizin sahip olduğu kaynaklardan azami faydanın sağlanması için, biyokaçakçılık konusunda bilgi ve bilinç düzeyinin artırılmasına, yasal ve kurumsal düzenlemelerdeki eksikliklerin giderilmesine ve kurumlar arası eşgüdüm ile kurumsal kapasitenin güçlendirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Önceki ve Sonraki Haberler