Boğatepeli kadınlar Fransızca öğreniyor

Boğatepeli kadınlar Fransızca öğreniyor

Kars gravyerini, kaşarını ve endemik florasını dünyaya tanıtan Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneğinin Kurucusu İlhan Koçulu ile Zümran Ömür’ün açtığı yol, sınır tanımıyor.

Tacettin DURMUŞ

İlhan Koçulu ile Zümran Ömür’ün girişimleri sonucu dünyaya açılan Boğatepe Köyü, yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğramaya devam ediyor. Yerli ve yabancı televizyon, gazete ve gurmecilerin uğrak noktası olan Doğu Anadolu’nun en ücra noktasında bulunun 2340 rakımlı Boğatepe Köyü’nde yaşayan üretici kadınlar Fransızca öğreniyor.  

Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Zümran Ömür’ün Fransızca öğrenmesi ile daha da ilgi çeken köyde yaşayan kadınlara, gönüllü Fransızca öğretmenleri tarafından Fransızca dil becerisi dersi verildi.

Zümran Ömür’ü bir televizyon programında seyreden İstanbul Fransızca Öğretmenleri Derneği (APFİ) Proje Yöneticisi İstanbul Saint Benoit Fransız Lisesi'nde Fransızca öğretmenliği yapan Dilek Tufekci Kalmaz, Elif Serifoglu, Nuran Sevim ve Leyla Erden ile birlikte, Boğatepe Köyünde yaşayan kadınlara Fransızca dil becerisi dersleri verdi.

38 saatlik kursun ardından Kars’a gelen Dilek Kalmaz ve arkadaşları, İstanbul’da Kars’a gelerek, köydeki eğitimleri tamamladıktan sonra; Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği ve İstanbul Fransızca Öğretmenleri Derneği (APFİ) işbirliği ile gerçekleştirilen Fransızca dil becerisi derslerine katılan kadınlara başarı sertifikalarını verdi.

Düzenlenen sertifika töreni sırasında Fransızca öğretmeni Dilek Kalmaz, oynadığı skeçte, köye gelen bir Fransız turistin, Fransızca öğrenen kadınlar tarafından nasıl karşılanışını ve köyün nasıl tanıtılacağını canlandırdı.

Kalmaz gazetemize yaptığı açıklamada, Zümran Ömür’ü bir televizyon programında gördüğü sırada hayran kaldığını ve böylece hikâyesinin başladığını söyledi. Ömür’ün Kars’ın bir köyünde çok düzgün bir şekilde Fransızca konuşmasından son derece etkilendiğini de söyleyen Kalmaz, 3 arkadaşı ile birlikte köyde üreten kadınlara Fransızca öğretmek için bir proje hazırladıklarını belirtti.

Projenin Türkiye ile Fransa arasında yaşanan politik buzlanmayı da bir nebze olsun erittiklerine inandıklarını da vurgu yapan Fransızca öğretmeni Dilek Kalmaz, “Kars Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneğinin kuruluşu ile yerel potansiyeller üzerinden toplumsal bilinç ve farkındalık yaratan faaliyetlerinin gösterildiği bir televizyon programında Zümran Ömür’ü görmekle başladı hikâyemiz. İstanbul'da düzenlediğimiz meslek edindirme kurslarının ardından Saint Benoit Fransız Lisesi'nde Fransızca öğretmenliği yapan birkaç gönüllü Fransızca öğreteni ile bu programa ‘nasıl ben de bir öğretmen olarak destek olabilirim’ diye yola koyulduk. Nuran Sevim ve Elif Şeferoğlu ile birlikte telefonla Boğatepe Köyünde yaşayan kadınlara Fransızca dil eğitimleri vermeye başladık. Şubat ayında başlayan eğitimlerimiz 38 saat devam etti. Ardından da arkadaşlarımız ile birlikte köye kadar gelerek eğitimlerimizi bizzat dersler vererek tamamladık. 2 adet Fransızca el broşürü de hazırlayarak dağıttık. Bilindiği gibi Türkiye ile Fransa arasında politik anlamda bir süreç yaşandı. Bu projemiz ile açıkçası iki ülke arasındaki bu politik buzlanmayı da biraz olsun eritelim dedik. Fransızca öğrenen kadınlar da böylece dünya barışına ve dostluğuna da yardımcı oldular.” Dedi.

Kalmaz, ayrıca Bisikletliler Derneği Kars temsilciliğinin öğretmenlere köyde kullanmaları bisiklet sağladıkları için ve köydeki bisikletleri de geri dönüşüme kazandırma sözü vererek pedallardan kalbe giden yol açtıkları için Batuhan Caner Kayhan ve Alpay Korkmaz'a da teşekkür etti.

TÜRKİYE’NİN ÜRETİME İHTİYACI VAR

Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği başkan Yardımcısı Zümran Ömür de açıklamasında Türkiye’nin üretime ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek; ”Bu duygu çok güzel bir duygu. Umarım kadınlara örnek oluruz. Belki üretim devam eder. Türkiye’nin üretime çok ihtiyacı var. Atalarımız ‘Üretmeyen toplum yok olmaya mahkûmdur’ der. Bu izde yürüdüğümüz için çok mutluyuz. Bu süreçte belki de bir kadının daha Fransızca öğrenmesine yardımcı oluruz. Belki de İngilizce öğrenmek isteyen bir kadına yarımcı oluruz. Bir dil bir insan’ diyerek yola çıktık. Her kesin yolu açık olsun. Bizler Boğatepe köyünde yaşayan kadınlar, Kars’ta üretilen gravyer ve kaşar ile birlikte diğer peynir çeşitlerini üretiyoruz ve markalaştık. Ürünlerimizi dünyaya tanıtmaya devam ediyoruz.” dedi.   bogatepeli-kadinlar-fransizca-ogreniyor-6.jpgbogatepeli-kadinlar-fransizca-ogreniyor-11-001.jpgbogatepeli-kadinlar-fransizca-ogreniyor-3.jpgbogatepeli-kadinlar-fransizca-ogreniyor-4.jpgbogatepeli-kadinlar-fransizca-ogreniyor-5.jpgbogatepeli-kadinlar-fransizca-ogreniyor-7.jpgbogatepeli-kadinlar-fransizca-ogreniyor-8.jpgbogatepeli-kadinlar-fransizca-ogreniyor-10-001.jpgbogatepeli-kadinlar-fransizca-ogreniyor-11.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler