Bu Şehrin Sahibi Yok Mu?

Bu Şehrin Sahibi Yok Mu?

Kars Çayı üzerindeki tüp geçit ve köprüler, yetkililerin ivedi ilgisini bekliyor.

Tacettin DURMUŞ / KARS

Geçmiş yıllarda yayaların geçmek için kullandıkları köprüde sıkça kazaların meydana gelmesi nedeniyle dönemin Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu’nun özel girişimleriyle yapılarak halkın hizmetine sokulan tüp geçit, şimdilerde adeta harabeye dönmüş durumda çürüyor.

İçerisinden günde yüzlerce vatandaşın geçtiği tüp geçidin dış kaplamaları kırılmış, alt zemin demirleri kaynak bölgelerinden kopmuş hatta giriş ve çıkışlarında da örümceklerin ağ tutması da kameralarımızın objektifine takılanlar görüntüler arasında yer aldı.

Köprüde yıllardır tek bir defa dahi olsa bakım yapılmadığını söyleyen vatandaşlar, “Özellikle gece geç saatlerde iş yerimizden evlerimize giderken bu tüp geçidi kullanmıyoruz. Elektrikleri yok, karanlık olduğundan dolayı korkuyoruz. Tüp geçidin bakımsızlığı nedeniyle içerisinden geçildiğinde zeminden çıkan ve yankılanan ses ise insanları korkutuyor. Madde bağımlısı çocuklar da bölgede sıkça varlık gösteriyor. Ayrıca sokak köpeklerinin sayısı da her geçen gün artıyor. Köpekler özellikle şehir merkezinde olduğu gibi burada en az 10’lu guruplar halinde geziyor.” dediler.

DİĞER İKİ TÜP GEÇİT İSE SÜS GEÇİT

Öte yandan Kara Yolları Bölge Müdürlüğü tarafından binlerce lira sarf edilerek Ali Gaffar Okkan Bulvarı ve Yeni Erzurum Yolu üzerinde Harakani Devlet Hastanesi önünde yapılan köprüler de adeta üst geçit değil de süs geçit olarak kullanılıyor. Şehrin trafik akışının en önemli iki yerinde yapılan üst geçitleri hiçbir vatandaş kullanmıyor. Bu nedenle her iki köprüye harcanan maliyetin diğer köprüler için harcanması gerektiği de akılları karıştırırken, yetkililerin bu duruma bir an önce çözüm bulması gerekiyor.

BU ŞEHRİN SAHİBİ YOK MU?

Öte yandan Kars çayı üzerinde bulunan bazı köprülerin de bakımsızlık ve bazı vatandaşların duyarsızlığı nedeniyle, şehre yakışmayan görüntüler sergiliyor. Özellikle Kars Kalesi eteklerinde çay üzerinde bulunun köprünün korkuluklarındaki ışıklandırma lambaları duyarsız vatandaşlar tarafından yıllar öncesi kırılmasından bugüne kadar aynı şekilde durması da ilimizi ziyarete gelen yerli ve yabancı ziyaretçileri olumsuz etkiliyor. Kars Kalesi eteklerinde bulunan Demir Köprü, Evliya Cami, 12 Havariler Kilisesi, restorasyonu adeta yılan hikayesine dönen Beylerbeyi Sarayı, Kale Yolu, Osmanlı evleri olmak üzere, kültürel miras, tarihi kalıntıların çevresinin bakımsızlığı ve yok olmaya yüz tutması şehri ziyaret eden yerli ve yabancı ziyaretçilere ‘Bu şehrin sahibi yok mu?’ diye isyan ettiriyor. Şehir merkezinden ve yakınından Kars Kalesine bakan taraflarda da oluşun iğrenç görüntü kirliği de adeta bu doyumsuz güzelliği seyretmek ve görüntülemek isteyenleri de hayal kırıklığına uğratıyor.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler