Bu Sistem Kars’tan Türkiye’ye Yayılacak!

Bu Sistem Kars’tan Türkiye’ye Yayılacak!

‘Huzurlu Okul Huzurlu Toplum Projesi Otomasyon Sistemi’nin tanıtım toplantısı ve hizmet binasının faaliyete girdi.

Kars Valiliği koordinasyonunda, Milli eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen SODES ve Serhat Kalkınma Ajansı tarafından TRA2/DFD/0028 referans nolu Doğrudan Faaliyet Programı kapsamında finanse edilen ‘Huzurlu Okul Huzurlu Toplum Projesi Otomasyon Sistemi’nin tanıtım toplantısı ve hizmet binasının açılışı gerçekleştirildi.

Fakibey Caddesi İl Emniyet Müdürlüğü karşısında eski AFAD İl Müdürlüğü binasında projeyle hayata geçirilen Huzurlu Okul Huzurlu Toplum Projesi hizmet binasının açılışı Kars Valisi Günay Özdemir öncülüğünde proje paydaşları tarafından gerçekleştirildi.

11 paydaşı bulunan projenin tanıtım toplantısı ve sistem eğitimleri tamamlanması ardından, açılış sonrası sistemin kullanılışı ve faydalarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Proje Koordinatörü Ali Kasım Bulut tarafından sistemin kullanılışı ve sağlayacağı faydalara dair bilgiler, sunumla katılımcılara aktarıldı.

Kafkas Üniversitesi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Mahalli İdareler Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Sağlık İl Müdürlüğü, Jandarma, Adalet Bakanlığı, Kars Belediyesi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Ardahan Iğdır Serhatlar Birliği Federasyonu, Kars Ticaret ve Sanayi Odası ve Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA)’nın paydaşlığını yaptığı 11 paydaşın yetkililerinin katıldığı projede sosyal ve eğitsel alanda çocukların tespit edilen sorunlarının ilgili kurumlara aktarımı için oluşturulan bir iletişim mekanizmasıyla tüm paydaşların çözüm çalışmalarına katılımı ve takibi gerçekleştirilecek.

Sistemin işleyişine ilişkin sunum yapan Proje Koordinatörü Ali Kasım Bulut, sistem sayesinde çocuklarla birebir ilgilenen öğretmenlerin ve rehber öğretmenlerinin tedbirleri ve yaklaşımıyla tespit edilen sonuçlar, çözüm yönetmeliğine göre ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına intikal ettirileceğini belirtti. Sistemin eğitim seminerlerinin tamamlandığına dikkat çeken Bulut, paydaşlarla yaptığı sunumda sistemin gelecekte Türkiye genelinde kullanılabileceğinin altını çizdi.

SİSTEM KARS’TAN TÜRKİYE’YE YAYILACAK!

Bu projede Kars’ın pilot il olduğunu hatırlatan Kars Valisi Günay Özdemir ise, projenin neden Kars’ta başlatıldığını şu cümlelerle özetledi; “Kars’ın nüfusunun %40,3’ü 20 yaş altı gençlerden oluşmaktadır. Bu oran Türkiye (yaklaşık %33) ortalamasının belirgin şekilde üzerindedir. Dolayısıyla ilde çocuklara yönelik ve çocuklar üzerinden yapılacak çalışmalar il nüfusunun çok büyük bir kısmını doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir. Buradan edinilecek tecrübe ve bilgi birikimi ile çalışmanın tüm illere yaygınlaştırılabileceğini değerlendirmekteyiz.”

SİSTEMLE SORUNLAR ERKEN ÇÖZÜLECEK!

Sistem sayesinde sorunların çözümünün daha erken ve direkt yetkili mercilere odaklı işleyeceğini de belirten Günay Özdemir “Kars’ta aslında bu bizim normalde bütün kamu kurum ve kuruluşlarının kanuni yönetmeliklerle belirlenmiş görevleri var. Bu görevleri yazıdan ziyade internet üzerinden bütün kurumlara sıkıntıları aktarmak ve hızlı bir şekilde bu problemleri çözümünü sağlamalıyız. Artık günümüz gerçekten teknoloji çağı. Gerçekten bu teknolojiyi kullanabilirsek biz problemleri çok daha hızlı çözüp çok daha hızlı sonuç elde etme imkânımız var. Bu sistemle de onu amaçladık. Daha önce geçen yıl bu işin yazıyla yapılması ile bir çalışma yaptık. Eğer kâğıt üzerinde yazıyla yapıldığı zaman sistemin işlenmesi, sistemin bilgisayarında ki problemin çözülmesi o kadar uzuyordu ki, yani bir problemi belki bir ayda ilgili kurumlar ulaştığımızda tekrar ger dönmesi mümkün gözükmüyordu. Sisteme kimin gireceği belli değil, sistemin nasıl olacağı belli değil. Öyle olunca özellikle bilgisayar üzerinden ve web tabanlı bir şekilde bir iletişim sistemini kurarak kesinlikle problemlerin hızlı bir şekilde ilgili kuruma ulaşması, ilgili kurumunda hızlı bir şekilde bu problemi çözerek ilgililerine tekrar geri dönmesini sağlamaktı amacımız. Zaten bütün kurumların aslında kanunlarla yönetmeliklerle belirlenen görevleri vardır. Herhangi bir problem tespit edildiğinde ilgili kuruma bu şekilde geldiğinde bu problemin hızlı bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Bizde bunu Kars’ta çocuklarımız üzerinden özellikle yaptık. Eğer biz çocuklarımızın bu problemi çözersek geleceğimizin sıkıntılarını gidermiş olacağımıza inanıyoruz. Eğer sıkıntılı bir çocukluluk, sıkıntılı bir gençlik dönemi yaşayan herkes ileride sıkıntılı problemli sistem, problemli bir hayat, problemli bir ortam, problemli bit toplum oluşur. Onun için amacımız kesinlikle toplumumuzda ki bu huzuru sağlamaktı. Bu proje ile de başta öğretmenlerimiz şuanda temel işi götüren kesim. Onun dışında aslında bu projeyi biz sağlıkla aile hekimliğiyle özellikle, diyanetle, muhtarlarımızla ve sivil toplum örgütlerini de bu işin içine alarak çok daha geniş bir kesime ulaştırmayı amaçlıyoruz.” dedi.

TÜM KURUMLAR BU İŞE SAHİP ÇIKTI!

‘Şimdi problem sadece öğretmenler tarafından değil aslında aile hekimleri tarafından şuanda ailelerdeki ve toplumda ki problemler tespit edilebiliniyor.’ diyen Özdemir, “Biz bunu da ikinci aşama olarak bu sistem içerisine dâhil etmeyi düşünüyoruz. İmamlarımızı da bu sistem içerisine alınmasını özelikle zaman içerisinde düşünüyoruz. Çünkü toplumun tüm kesiminden alırsak toplumda ki problemleri çok daha hızlı bir şekilde çözeceğimize inanıyoruz. Bütün kurumlarımız şuanda eğitim çalışmalarında ve diğer katkılarını yaptılar. Bu tür kurumlar bu işe sahip çıktı. Milli eğitimde ki arkadaşlarımız bu projeyi geldiğimizden itibaren iki yıldır gece gündüz beraber çalışıyoruz. Bizi de yalnız bırakmamdılar sağ olsunlar. Aslında çok azla da değiller. İki üç kişi ile bu işi götürüyorlar. Ben onlara da özellikle teşekkür etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKMAK ASLİ GÖREVİMİZDİR”

Vali Özdemir, konuşmasına şu şekilde devam etti;
“Onun dışında öğretmenlerimizden formatörler, kurumlarımızdan formatörler ilk başlarken zaten bütün öğretmenlerimizi kurumumuzun bütün kesimlerini bilhassa kamuyu bu işe dâhil ettik. Ve bütün arkadaşlarımız da aslında böyle bir çalışmayı hevesle beklediklerini gördüm. O dönem öğretmen arkadaşlarımla da birkaç defa toplantılara katıldım. Formatörlerin eğitimine katıldım. Orada ki arkadaşlarımdan edindiğim intiba şuydu. Toplumda bu şekilde kalıcı ve toplumun tamamını kapsayıcı, kurumsallaşan ve devlet olarak ta toplum olarak ta bu şekilde bir problemin çözümünde taraf olmayı bekliyorlarmış. Eğer biz bu problemleri çözemezsek kesinlikle bu çocuklarımızı bu gençlerimizi belli kesimler, art niyetli insanlar ve farklı düşüncelere sahip insanlar farklı şekilde kullanabiliyor. Bizim amacımız özellikle gençlerimizi bu tür olumsuzluklardan korumak. Çünkü devlet olarak da aslında kamu olarak da bizim temel görevlerimizden birisi budur. Ve sivil toplum örgütlerini de biz bu işin içine aldığımızda ben inanıyorum ki toplumun tamamını biz bu işin içerisine almış olacağız. Sivil toplum örgütleri alınırken de tabi belli çalışmalar yapılır. Ama o biraz daha üçüncü örgüt aşamalarında. Ama şuan anda problemlerin iletilmesi ve problemlerin çözülmesi ile ilgili kurumlarımız gerçekten üzerlerine görevleri de ciddi bir şekilde yerin getiriyorlar. Düşünün bir köy okulumuzda ki bir vatandaşımızın, çocuğumuzun, ailenin problemi İşkur’a ulaştığı zaman İşkur iki gün içerisinde o kişiye bir şekilde dönüyor. Veya sağlıkla bir problem olduğunda anında oraya ulaşabiliyor.”

“ÖĞRETMENLERİMİZ ARTIK NE YAPACAKLARINI BİLECEKLER”

Vali Özdemir, Kars’taki öğretmen portföyünün genellikle yeni atanmış olmaları dolayısıyla bu sistemin sağlayacağı faydalara ilişkin ise şu ifadeleri kullandı; “Öğretmenlerimiz özellikle bir problem olduğu zaman nereye ulaşacağını, kime gideceğini, nasıl yapacağını çokta fazla bilmiyorlar. Buraya gelen öğretmenlerimiz yeni öğretmenlerimizdir. Ama şuanda şuna inanıyorlar. Eğer girdiğimiz zaman sisteme kesinlikle ilgili kuruma iletilecek. Onun için ilgili kurum bu problemi çözdü diye geri bildirim gelecek. Bütün ille ilgili de çözülmeyen problemler olduğu zaman da il valisi olarak ben bunu anında bilgisayar üzerinden göreceğim. Bakacağım şu köyde günde bir girilmiş. Ama o problem çözülmediyse şu problem neden çözülmedi, onunla ilgili sıkıntı nedir? Onları da anında takip edebilme durumumuz var. Çünkü kurumlarımız her türlü problemi çözemeyebiliyorlar. Kurumlarımız bazen herhangi bir geldiğinde çözemediklerinde üste problem götürmek her zaman sıkıntıdır. Bir müdür her gün geldiği zaman sen neden bu kadar problem getiriyorsun diyoruz. Onun için altta ki çalışan memurlarımızdan diğer çalışma arkadaşlarımızın hepsi de yukarıya problem götürdüklerinde sevimsiz olduklarını düşünüyorlar. Biz bunu da şekilde aşmış olacağız. Onun için bu şekilde kurumsal bir sistemle bu işi yaptığımız zaman aslında hiç kimse kimsenin belki yüzünü görmeden teknolojiden de faydalanarak kızsak ta yüzümüzü görmeyecek.”

Programa Kars Valisi Günay Özdemir, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erdinç Dolu, İl Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Aydın Acay, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Gürsel Polat, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, kurum ve daire amirleri ve öğretmenler katıldı.

kha

Önceki ve Sonraki Haberler