Çapan, tekel deposunu prestijli bir otel yapacak

Çapan, tekel deposunu prestijli bir otel yapacak

Esenyurt Kurucu Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, Atatürk’ün 6 Ekim 1924’te Kars’a geldiğinde toplantı yaptığı tekel binasını yıkarak turistik otel yapacak.

Çapan, projesi Mimar Ali İhsan Alınak tarafından çizilen binanın yıkılarak tarihi İsmet Paşa İlköğretim Okulu ile aynı tarihi dokuya uygun olarak yapılacağını açıkladı.

Kars Kalesi eteklerinde tarihi doku içerinde bulunan metruk binanın yıkılarak yeniden yapılacağını ve bölgenin tarihi geçmişine de ışık tutacağını belirten Çapan, binanın çok prestijli bir bina olacağına dikkat çekti.

Binanın tamamlandığında Kars’ın eski ve orijinal mimari dokusuna yolculuk yapılmış olunacağını da belirten Gürbüz Çapan; “Baba ocağını tüttürmek için Eski Türk Ocağı olarak bilinen Atatürk Caddesi üzerinde Kars Kalesine yakın yerdeki tekel binasını satın aldık ve yıkıp yeniden yapacağız. Bilindiği gibi Atatürk, 6 Ekim 1924’te Kars’a geldiğinde daha önce yıkılan bu binanın yerindeki bina da toplantı yapmıştır. Daha sonra bu bina yıkılmış ve yerine mevcut bu kötü binayı yapmışlar. Şu anda atıl durumda olan bina bir zamanlar tekel deposu olarak kullanıldı. Daha önce satın aldık ve Mimar Ali İhsan Alınak bir proje çizdi. Bu binayı hemen arka caddede bulunan tarihi İsmet Paşa İlköğretim Okulu gibi yeninden yapacağız. Binanın cephesi bu okul gibi 50 santimetre kalınlığında yöreye uygun bazalt taşla tarihi dokuya uygun güzel prestijli bir bina olacak. Bu bina ile Kars’a bir seviye koymuş olacağız. Kaleyi de görüyor ve tarihi mekânda tarihi dokuya uygun bir otel olacak. Tarihi bir önemi olan binayı tarihi dokuya uygun olarak yeniden yapıp Kars turizmine kazandırarak, mimari dokusuna da yolculuk yapmış olacağız. Herkes ‘iyi ki bu bina burada yapıldı’ diye çok memnun olacak ve bir model olacak. Otel ve altında da 500 metre kare büyüklüğünde bir konferans salonu da yapacağız. Çünkü Kars’ta büyük bir konferans salonu yok. Belediyeye verebiliriz. Kim istiyorsa ona vereceğiz ve Kars için kamu yararına kullanılacak.” Dedi.

Eski Türkocağı Binası

Öte yandan Araştırmacı - Yazar ve Fotoğraf Sanatçısı Yıldırım Öztürkkan’dan elde edinilen bilgilere göre; bir zamanlar tekel deposu olarak da kullanılan tarihi bina, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 6 Ekim 1924’te Kars’a geldiğinde toplantı yaptığı bina olarak kayıtlarda yer alıyor.

Öztürkkan tarafından 1928 yılına ait bir fotoğrafıyla birlikte edinilen bilgilere göre; Türk Ocağı binası Turan Oteli olarak kullanılmış olduğu gibi o zaman Türk Ocağı olarak ta hizmet vermiş. Türk Ocağı Reisi Gümrü’lü Kara Lakaplı Hamid Ersözoğlu Bey’dir. İki katlı bina, şimdiki Gazi Ahmet Muhtar Paşa Caddesindeki Resul Yıldızın binasına benzemekte imiş. Binanın giriş katı o zamanki Osmanlıca adı İnhisar İdaresi yani Gümrük Muhafaza Müdürlüğü olarak kullanılmıştır. Bu binanın Gümrük ve Tekel Bakanlığı bünyesinde olmasından dolayı 1960- 1965 yılları arasında sökülüp şimdiki tekel deposu binası olarak yapmışlardır. Uzun yıllar tekel deposu olarak kullanılan bina Tekel kapatıldıktan sonra o günden bu zamana kadar kaderine terk edilmiştir.

Hali hazırda Esenyurt Kurucu Belediye Başkanı hemşerimiz Gürbüz Çapan tarafından satın alınan binanın, Mimar Ali İhsan Alınak tarafından aslına uygun olarak restore edilerek, Kars’a ve Gürbüz Çapan’ın adına yakışır bir şekilde kültür turizmine kazandırılması Karslılar tarafından memnuniyetle karşılanacak.

capan,-tekel-deposunu-prestijli-bir-otel-yapacak.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler