ÇATAK Projesi Sarıkamış’ta

ÇATAK Projesi Sarıkamış’ta

Başlatılan Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) Programı kapsamında Kars Sarıkamış İlçesi Kalebaş Köyünde taş toplama etkinliği gerçekleştirildi.

ÇATAK Projesi Sarıkamış’ta

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla başlatılan Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) Programı kapsamında Kars Sarıkamış İlçesi Kalebaş Köyünde taş toplama etkinliği gerçekleştirildi.

Bu kapsamda projenin sonucu görmek amacıyla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Çatak Projesi etkinliğine, Vali Yardımcısı Musa Evin, Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Milletvekili Ahmet Arslan, Sarıkamış Kaymakamı Muhammed Gürbüz, Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy, Şube Müdürleri, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri ve çok sayıda üretici katıldı.

Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, “İnsan sağlığının ve doğanın toprak, hava ve suyun korunmasının önemli olduğunu hassas bölgelerde uygulanmak üzere hazırlanmış olan ÇATAK Programı ile aşırı taşlılıktan verim alınamayan tarlalardan yüzlerce ton taş toplanarak ıslah edilen tarım arazileri ile çiftçilerimizin birim alanda alacağı verimi artacaktır.” dedi.

Milletvekili Ahmet Arslan da yaptığı konuşmada arazilerin çok taşlı olması nedeniyle ekim yapamayıp, mağduriyetlerini dile getiren çiftçilerin bu şikayetlerinin ÇATAK ile ortadan kalkacağını, verilecek destek ile tarlalardaki taşların temizlenip, ekonomiye kazandırılacağını anlattı.

Etkinlikte konuşan Dr. Hüseyin Düzgün ise, “İlimiz için İl Proje Uygulama Komisyonu tarafından uygun görülen alanlarda kategorileri gerçekleştirenlere dekar başına yılda bir defa olmak üzere üç yıl süre ile 60- 135 TL destekleme yapılacaktır. Bu manada 2.kategoride olan ilimizin arazilerinin yoğun taşla kaplı alanların temizlenmesi hem ilimiz tarımına taştan temiz araziler hem de çiftçimize dekara iki yıl 60 TL destek verilecektir. ÇATAK Projesi ile hassas alanlarda doğal yapının korunması amacıyla, tarımsal üretim yapan üreticilerin kayıtlı ve kontrollü üretim yapmaları ve çevreye zarar veren üretim modellerinden vazgeçmeleri sağlamaktadır. İlimiz için Yapılan değerlendirmeler sonucunda 2014 yılında hassas alan olarak dekar bazında büyüklükleri ve kullanım şekli dikkate alınarak belirlenen 2 ilçemizde yürütülmektedir. ÇATAK projesi kapsamında ilimize 5.000 da alan tahsis edilmiştir. Sarıkamış İlçemize 3.000 da Digor İlçemize 2.000 da alan tahsis edilmiştir. Digor İlçesinde Varlı, Dolaylı ve Hasancan Köyü; Sarıkamış İlçesinde Odalar ve Kalebaş Köyleri 2014 yılında proje kapsamına alınmıştır. Hassas alan olarak belirlenen bu bölgelerde ikinci kategori desteklemesinden, taş toplama desteklemesi için belirlenen tarihlerde başvurular alınmıştır Başvuruların değerlendirilmesi neticesinde projeden faydalanmak isteyen çiftçiler ile hibe sözleşmesi imzalanmış olup, arazi kontrolleri yapılmaktadır.” dedi.

Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök de, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma ( ÇATAK ) Programına Sarıkamış  da dahil edilmiş olup bu kapsamda, taşlı tarlaların tarıma kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapılıp tarlalardan taşların toplanmasının destekleneceğini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından, arazide makine ile taş toplama işlemi gerçekleştirildi. İkramların ardından program sonlandırıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler