Çocuklara Uyuşturucu Madde ile Çakmak ve Çakmak Gazı Satışının Yasaklanması

Çocuklara Uyuşturucu Madde ile Çakmak ve Çakmak Gazı Satışının Yasaklanması

“Çocuklara Uyuşturucu Madde ile Çakmak ve Çakmak Gazı Satışının Yasaklanmasına Dair Kars Valilik 2014/2 Sayılı Kararı”

Çocuklara Uyuşturucu Madde ile Çakmak ve Çakmak Gazı Satışının Yasaklanması

“Çocuklara Uyuşturucu Madde ile Çakmak ve Çakmak Gazı Satışının Yasaklanmasına Dair Kars Valilik 2014/2 Sayılı Kararı”

Amaç

Madde 1- Bu kararın amacı Kars ili sınırları içerisinde çocukların alışkanlık ve bağımlılık yapan, zihinsel ve bilinçsel faaliyetlerini, psişik davranışlarını değiştiren, psikolojik etki gösteren; doğal, sentetik veya kimyasal, çözücü ve yapıştırıcı nitelik taşıyan bali, tiner, derby, vernik gibi yapıştırıcı veya boya çözücü olarak kullanılan uçucu uyuşturucu kimyevi maddeler ile çakmak ve çakmak gazının zararlarından korunması, bu maddelere çocukların erişimin önlenmesi ve onların bu maddelerden uzak tutulması ile amacı dışında satışının engellenmesidir.

Kapsam

Madde 2- Bu karar, Kars İlinde çocuklara bali, tiner, derby, vernik gibi uçucu, ve uyuşturucu kimyevi madde ile çakmak ve çakmak gazı satışının yasaklanması hususlarını kapsamaktadır.

Hukuki Dayanak

Madde 3 – Bu Karar;

1- 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 41. maddesi ,

2-5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C ve 66.maddesi,

3- 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesi,

4- 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun 4. maddesi,

5-5898 sayılı Uçucu Maddelerin Zaralarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Kanun,

6-05.08.2010 tarih ve 27663 sayılı Resmi gazetede yayınlanan Uçucu Maddelerin Zaralarından İnsan Sağlığının Korunması Hakkında yönetmelik,

Hükümlerine dayanmaktadır.

İlde Huzur ve Güvenliğin Sağlanması

Madde 4-5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11. Maddesinin (A) bendinde “Vali, il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır. Bu maksatla Devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder. Bu teşkilat amir ve memurların Vali tarafından verilen emirleri derhal yerine getirmekle yükümlüdür.

(C) bendinde “ İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu güvenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi Valinin ödev ve görevlerindedir.

Bunları sağlamak için Vali gerekli karar ve tedbirleri alır. Bu hususta alınan ve ilan olunan karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66. madde hükmü uygulanır.”

Hükümleri yer almıştır.

Genel Esaslar

Madde 4 –Bu kapsamda;

a)         Çocuklara bali, tiner derby, vernik gibi yapıştırıcı ve boya çözücü olarak kullanılan uçucu uyuşturucu kimyevi maddeler ile çakmak ve çakmak gazı satışı yapılamaz.

b)         Çocuklara satışı yapıldığı tespit edilen bali, tiner derby, vernik gibi yapıştırıcı ve boya çözücü olarak kullanılan uçucu uyuşturucu kimyevi maddeler ile çakmak ve çakmak gazı ürünleri gerekli işlemler yapıldıktan sonra velisi, vasisi, kanuni temsilcisine teslim edilir.

Cezai Hükümler

Madde 5 – 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. Maddesi gereğince alınan bu karara uymayanlar hakkında 5442 İl İdaresi Kanunu’nun 66.maddesine istinaden, fiil ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde 5236 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesi uyarınca yasal işlem yapılacaktır.

Yürürlük

Madde 6 – Bu karar yayım tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 7 – Bu kararı Kars Valiliği yürütür.

Önceki ve Sonraki Haberler