ÇODOMİK başarıyla tamamlandı

ÇODOMİK başarıyla tamamlandı

Kars Milli Eğitim Müdürlüğü, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) destekli Çocuklarımız Dedelerinin Oyunlarıyla Miraslarına Kavuşuyor” (ÇODOMİK) projesi kapsamında düzenlenen Çocuk Oyunları Şenliği tamamlandı.

3 gün süren şenliklerde ilk, orta ve lise öğrencileri yaşıtlarına göre belirlenen oyunlarda kıyasıya yarıştılar. Her kategoride ilk üçe giren öğrencilere ödülleri Kapalıspor salonunda düzenlenen törenle dağıtıldı. Ödül törenine Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış da katıldı.

Kars Şehir Stadındaki şenlikte çok eskiden halk arasında oynanan Yedi Taş, Yedi Kule, Tombik, Yağ Satarım Bal Satarım, Mendil Kapmaca, Kozayı Kur Gel Beni Vur, Dokuz Taş gibi oyunlarda öğrenciler yarıştı. İl merkezi 7 ilçeden yarışmaya katılan öğrenciler, öğretmenlerinin gözetiminde derece alabilmek için büyük çaba harcadılar. 3 gün süren yarışmaların sonunda Kapalıspor Salonunda ödül töreni düzenlendi. Milli Eğitim Müdürü Yıldırı Alkış düzenlenen törende dereceye giren öğrencilere ödüllerini dağıttı.

YARIŞMALAR 8 KATEGORİDE YAPILDI

ÇODOMİK Koordinatörü Ali Kasım Bulut yarışmalarla ilgili Kafkas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Projemizin adı ‘ÇODOMİK’ yani Çocuklarımız Dedelerinin Oyunlarıyla Miraslarına Kavuşuyor projesi. Serhat Kalkınma Ajansı’nın kurumsal kapasitenin geliştirilmesi kapsamında desteklediği, finanse ettiği Kars Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yürüttüğü bir proje. Projemizin amacı unutmaya yüz tutmuş çocuk oyunlarını gün yüzüne çıkarmak ve kültürel bir aktivite olarak çocuklarımıza yeniden kazandırmak. 10 formatör öğretmenle beraber 6 ay boyunca Kars’ın toplamda 153 köyünü ziyaret ettik. Bu köyleri ziyaret ederken şunlara dikkat ettik. Farklı farklı alanlardan köyleri ziyaret ettik. Kültürü yakın olan köylerden birini seçip oraya gittik. Ve yaklaşık 500 vatandaşımızla görüşme yaptık. Oynadıkları oyunlardan bahsetmelerini istedik. Anlattılar biz de not aldık. Derledik ve sonuçta 270’e yakın oyun ismi öğrendik. Üzerinde yaptığımız çalışmalar sonucu bunlardan 85 farklı oyun çıkardık. Yani Kars’ta Kars civarında oynanan 85 farklı oyun. Bu oyunlardan 8 tanesini burada şenlik düzenleyerek oynattık. Turnuvasını yaptık. Çocuklarımızı ödüllendirdik.” dedi.

ÇODOMİK OYUNLARIYLA İLGİLİ KİTAP BASTIRILACAK

Toplamda 650 öğrencinin yarışmalara katıldığını da belirten Bulut, “Çok güzel bir etkinlik oldu. İnşallah Türkiye’nin diğer illerine de yayılır ve çıkaracağımız kitap Karslı vatandaşlarımızın hepsine ulaşır. Toplamda 153 köye ulaştık. Ve etkinliklere bütün köylerden dahil olmak üzere yaklaşık 650 öğrencimiz katıldı. 3 gün sürdü. İlkokulda mendil kapmaca, dokuz taş, yağ satarım bal satarım oyunlarını oynattık. Ortaokul ve liselerde 6 tane farklı oyun oynattık. Bunlar dokuz taş, yedi kule, kozayı kur gel beni vur, çoban kalesi, tren yarışı, zincir koparma gibi oyunlarda yarıştılar. Bu üç gün boyunca farklı hediyeler dağıttık. Öğlen hep birlikte yemek yedik. Çok güzel bir etkinlik oldu. Arkadaşlarıma, bu projeye katkıda bulunan herkese Serhat Kalkınma Ajansı’na teşekkür ediyorum. Sizlere de ilginizden dolayı teşekkür ediyoruz. Bundan sonra bir kitap çıkaracağız. 85 tane oyunumuzun olduğu bir kitap. Derleniyor şuan, basım aşamasına geçmek üzereyiz. Bu oyunlarımızı anlatacağımız kitaptan 5 bin tane basılacak. Kars’ın bütün okullarına birer nüsha göndereceğiz. Bütün sivil toplum kuruluşları aracılığıyla Karslıların Türkiye’de yaşadıkları her yere bu kitabın ulaşmasını sağlayacağız. Bütün il milli eğitim müdürlüklerine göndereceğiz. Özellikle Kars’taki öğretmenlerimizden serbest etkinlik ya da Beden Eğitimi derslerinde bu oyunların oynatılmasını isteyeceğiz. Böylece kültür aktarımını da gerçekleştirmiş olacağız.” diye konuştu.

OKULLARDA YAYGINLAŞTIRILACAK

Bulut ayrıca, “Zaten oyunlarımızın asıl özelliği çok fazla bir materyal gerektirmemesi. Bizim atalarımız, dedelerimiz, babalarımız bu oyunları çok basit materyallerle oynamışlar ki, öğretmenlerimizin aslında ekstra bir zahmette bulunmalarına gerek bile yok. Sokaktaki 6 tane taşı birleştirerek bile ortaya muazzam bir oyun çıkıyor. Sokakta, taşla, tahtayla ya da duvarla oynayabilecekleri çok fazla oyun var.”

KÖYDE OYNANAN OYUNLAR DERLENDİ

Formatörlerden Fahrettin Yaşar Turan da, “Projede birçok köy gezdik. Köyde oynanan oyunları derledik. Kars’ta oyun sonunda verilen cezalar vardır. Kars’ın tabiriyle dalabilmece veya kemerle dövme gibi cezalar vardır. Biz bunları çocuklara uyarladık, yumuşattık, puan olayına, galibiyet olayına döktük. Dolayısıyla okulda güvenle oynatılabilecek oyunlar haline getirdik. Mendil kapmacada yumuşak bir puan sistemi vardı. Yakalayan oyuncu 1 puan alıyor. 12 öğrenciyle 3 tur oynattık. 2 turu kazanan takım galibiyet aldı. Biz zaten velilerden veli izin belgesi, sağlık raporu aldık. Öğrencilerimizin güvenliği her şeyden önemli. Sağlık ekiplerimiz de beklediler.” şeklinde konuştu.

Öğrenci Muhammet Yıldırım, “Farklı oyunlar oynadık, yedi taş, mendil kapmaca, kozayı kur gel beni vur gibi oyunlar oynadık. Halit Paşa İlköğretim okulu olarak 3 kupa aldık. Çok eğlendik, bu projeyi yapan herkese çok teşekkür ederim.”

Öğrenci Azercan Çalışan, “Halit Paşa İlköğretim okulunda okuyorum. Bu turnuvada çok eğlendim. Çodomik projesi devam ederse daha da eğleneceğimi düşünüyorum. 4 kategoride oynadım. Bunlar kozayı kur gel beni vur, tren, yedi taş, dokuz taş. En çok yedi taşı beğendim. Arkadaşlarımla birinci olduk. Kozayı kur gel beni vur oyununda herhangi bir kutu koyuyoruz. Sırayla onu vurmaya çalışıyoruz, bir ebemiz var ve vuran ebeyle birlikte koşmaya başlıyor.”

Önceki ve Sonraki Haberler