DASK Deprem Sigortasının Önemi

DASK Deprem Sigortasının Önemi

Kars İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Oktay Aygan, Depremin ilk koşulunun sağlam bina yapmaktan geçtiğini belirterek DASK deprem sigortasının önemiyle ilgili açıklama yaptı.

Aygan, “Depremin ilk koşulu sağlam bina yapmaktan geçiyor. Binalarımızı sağlam yapacağız ki binalarımız olası depremlerde yıkılmasın ve zarar görmesin, canlar kaybolmasın, insanlar üzülmesin. Tabiî ki Marmara depreminde öyle oldu; çok bina yıkıldı, deprem ölçeğine göre çok bina yıkıldı. Böyle olunca da deprem zararlarının bire bir devlet eliyle giderilmesi çok uzun zaman aldı. Bu anlamda da DASK deprem sigortası fonunun çok büyük bir katkısı var. Yeni yapılan binalarda artık zorunlu oldu, deprem sigortası onun için bunun devam ettirilmesinden vatandaşlarımız fayda görecektir.” dedi.

Türkiye’de yaşanan depremlerin ilk değil, son da olmayacağının ilinmesini isteyen Aygan daha sonra şunları söyledi:

“Türkiye’de yaşanan depremler ilk değil sonda olmayacak. Bundan sonra belki daha büyük depremler yaşayacağız. Ama buradaki amacımız; depremde yıkılmayacak sağlam bina yapmamız lazım. Eğer ki depremde binamız yıkılacaksa dahi bunun bir fon tarafından yapılmasını sağlayabileceğimiz bir güvence altına almamız lazım. Bu nedenle DASK çok önemli. Afişte de gördüğünüz gibi bu yıl yine doğal afet sigorta fonunun tüm illerde teşvik amaçlı İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri aracılığıyla vatandaşların bilinçlendirilmesini istiyor. El broşürleri veya trafiğin yoğun olduğu yerlere bu afişleri asacağız. Bunun sonucunda da ildeki konut oranına göre en fazla sigorta yapan 3 ilin afet müdürlüklerine malzeme yardımı yapılacak. Biz de bu anlamda Türkiye’nin birincisi olmak istiyoruz. Bu nedenle tüm vatandaşlarımızı Doğal Afet Fonuna giderek binalarını sigorta yaptırmalarını arzu ediyoruz. İlimiz ikinci bölge depreme haiz bir bölgedir. Fakat bu Türkiye’nin deprem haritaları yeniden çıkarılıyor, yeniden deprem analiz ve risk analizleri çıkarılıyor. Yeniden bir sınıflandırma yapılıyor çünkü eski verilere dayalı bilgiler hani yüzde 100 güvensiz değil, yüzde 90 güvenli bilgilerde yüzde 10’da olsa güncellenmesi lazım.”

kha

Önceki ve Sonraki Haberler