Davutoğlu’na “Harakani Fütüvvet” Plaketi

Davutoğlu’na “Harakani Fütüvvet” Plaketi

HARAKANİ VAKFI BAŞKANI YAVUZ UZGUR, BAKAN DAVUTOĞLU'NA “HARAKANİ FÜTÜVVET” PLAKETİ VERDİ

Davutoğlu’na “Harakani Fütüvvet” Plaketi

-HARAKANİ VAKFI BAŞKANI YAVUZ UZGUR, BAKAN DAVUTOĞLU’NA “HARAKANİ FÜTÜVVET” PLAKETİ VERDİ

Maddi ve manevi fütuhatın 950. yılı kutlamaları nedeniyle Kars’a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Anadolu fethinin manevi sultanı ve mimarı Ebu’l Hasan Harakani hazretlerini ziyaret ettikten sonra, külliyesinde bulunan Evliya camiinde Cuma namazı kıldı. Namaz çıkışında da Harakani Vakfı Başkanı Yavuz Uzgur ve beraberindekilerle birlikte Evliye Camii Külliyesinde kurulan Fetih yemeğinin tertiplendiği çadıra geçti.

Fetih yemeği için külliyede toplanan 5 bin kişilik topluluğa hitap eden Bakan Davutoğlu şunları söyledi:

“Fetihler vardır bir şehri açar. Fetihler vardır bir toprağı vatan yapar. Fetihler vardır gönüllere girer, o gönüllerde yepyeni ufuklar açar. Kars’ın 1064 yılında fethi sadece Kars’ın fethi değildir. Anadolu’nun fethinin başlangıcıdır. Bir anahtardır Kars. Bizim için o anahtarın manevi sahibi Harakani Hazretleridir, Her şehrin Anadolu’da bir ulu ereni vardır. O şehre girdiğimizde edeple girmeliyiz ve orayı selamlamamız gerekir. Karslılar ne kadar şanslı ve mübarek insanlardır ki ve bu topraklar ne kadar bereketli topraklardır ki erenlerin en ulusunu, gönüller Fatihini, 950 yıl önce hatta buradan açtığı gönül fetihleriyle Ebu-l Hasan El Harakani’yi misafir etmiştir. Sizler her biriniz onun misafirisiniz. Bizler her birimiz onun huzurunda ona minnet borcumuzu asırlarca tekrar etsek ödeyemeyiz, bizler onun torunlarıyız. Bu dönemde yükselen Türkiye’nin yükselen şehirlerden biri de inşallah Kars olacaktır. Biz o fethi, gönüller fethini bütün dünyaya yaymayı, Harakani Hazretlerinin o mübarek mirasını dünyanın her bir köşesinde temsil etmeyi siyasetimizin esası biliyoruz.”

Fetih yemeğinden sonra Harakani Vakfı başkanı Yavuz Uzgur tarafından Bakan Davutoğlu’na “Harakani Fütüvvet” plaketi verildi. Konuyla ilgili Kafkas Haber Ajansı’nın sorularını cevaplayan Harakani Vakfı Başkanı Yavuz Uzgur şöyle konuştu:

“Harakani Hazretleri Anadolu’da büyük medeniyetimizin fütüvvet, civanmertlik, ahlak, anlayış ve yaşamını yayarak maddi ve manevi fütuhatın temellerini atmıştır, Uzgur fütüvveti kısaca şöyle açıkladı: Fütüvvet peygamberlerden kalma bir ahlak yoludur ki, Harakani Hazretleri şöyle demiştir. “Fütüvvet ehli cennete giden yolda değil, Allah(c.c.)’a giden yoldadır.” Fütüvvetin, fedakârlık, başkalarını kendi nefsine tercih etme ve cömertlik gibi birçok anlamları vardır. Fütüvvet ehline feta fityan derler, farsça da civanmert, civanmerdan derler. Bununla şu kasdedilir;  “Asil ve tam manasıyla insan” demektir. BU manada insan yetiştirme ve insanlığa hizmet etme anlayışı bizim medeniyetimizin anlayışıdır ki, Anadolu’nun hamurunu bu anlayış ve yaşayış tarzı yoğurmuştur. Birlik (vahdet), kardeşlik (uhuvvet), diğerkâmlık, iyiliği yayma, ahlakı güzelleştirme, kardeşlerini kendine tercih etme, sevgi ve muhabbetle mahlûkata nazar etme, adaletli olarak gönülleri birleştirme gibi üstün vasıflarla insanı donatmaktır fütüvvet. Bugün bu güzel sıfatlara dünden daha çok ihtiyacımız vardır ve biz millet olarak Harakani’lerin yolunu, izini takip etmeliyiz. Bunun aksi ise hüsrandır, nedamettir. Harakani’ler, Alparslanlar kendilerini nasıl bizim için feda ettilerse bizde bu mücadeleyi vererek kendimizi gelecek nesillerimize feda etmeliyiz. Bu fütüvvet yolunda yürüyenlere selam olsun. Maddi ve manevi fethi yapanların ruhları mukaddes olsun. Ne mutlu civanmertlerle beraber olanlara.” kha

Önceki ve Sonraki Haberler