Dengeli ve düzenli beslenmenin önemi!

Dengeli ve düzenli beslenmenin önemi!

Kars Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ilkokul öğrencilerine dengeli ve düzenli beslenmenin önemi anlatıldı.

Dengeli ve düzenli beslenmenin önemi!

Kars Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ilkokul öğrencilerine dengeli ve düzenli beslenmenin önemi anlatıldı.

2014-2015 Eğitim-Öğretim yılının başlamasıyla birlikte, başta sabah kahvaltısı olmak üzere dengeli ve düzenli beslenmenin önemi düzenlenen seminerlerle ilkokul çağındaki miniklere anlatılıyor. Eğlenceli geçen seminerlerde öğrenciler hem beslenmenin önemini kolayca anlıyor hem de seminer anında meyve yemenin tadını çıkarıyorlar.

Atatürk İlkokulunda düzenlenen programda da Halk Sağlığı Diyetisyenlerinden Ceren Özkan ve Ceren Armut miniklere kahvaltının önemini anlattılar.

Kars İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birim Sorumlusu Dilber Arslan’ın sunumundan sonra İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Kan çocuklara kahvaltının önemini ve insan vücuduna sağladığı yararları anlattı.

Kan, “Bugün burada Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak öğrencilerimize dengeli ve düzenli beslenmenin önemini vurgulamak için toplanmış bulunmaktayız. Öncelikle eğitim öğretim yılının tün öğrencilerimize, velilerimize, eğitim camiasına hayırlı olmasını diliyorum. Dengeli beslenmeden kastımız çocukların bu yaşta dengeli beslenme ile karşılaşmaları, dengeli beslenme düzeninin alışkanlığını edinmeleridir. Çocukluk çağında metabolizma biraz daha hızlıdır. Metabolizmanın hızlılığına bağlı olarak ta kan şekeri zaman zaman değişiklikler gösterebiliyor. Özellikle uzun süren bir açlıktan sonra. Sabah kahvaltısıyla akşam yemeği arasında yaklaşık 12 saatlik bir zaman süreci vardır. Artı akşam yemeğinden sabaha kadar metabolizmada ciddi bir azalma görülüyor, ciddi bir yavaşlama görülüyor. Bu yavaşlamayla birlikte de kan şekeri düşüyor. Sabah kahvaltısında dengeli beslenmenin özellikle çocuklar üzerinde hem okul başarısını arttırıcı, derste ki zihinsel aktivitenin arttırılması hem de ileride ki hastalıklara özellikle kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmak amacıyla özellikle anne babalarımızdan istirham ediyorum.  Bu çocuklara lütfen okul çantası ve beslenme çantası hazırlarken bunu bir şekilde gözden geçirmeleri, düzenli beslenmenin önemini anlamaları, kavramaları ve çocuklarımızı daha sağlıklı yetiştirmeleri için bunu vurgulamak istiyorum.” dedi.

Program; Diyetisyenler Ceren Armut ve Ceren Özkan’ın yaptığı sunumla sona erdi.

DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENMENİN ÖNEMİ NEDİR?

 

Dengeli ve akılcı beslendiğiniz takdirde, beyniniz daha iyi, daha berrak çalışır, hafızanız güçlenir. Veriminiz, bağışıklığınız artar, hastalıklara karşı daha dirençli hale gelirsiniz, cildiniz sağlıklı olur. Kısaca daha kaliteli bir yaşam sürersiniz. Beslenme, yalnızca iştah duyduğunuz yiyecekleri yemeniz veya açlık hissini gidermeniz değildir. Açlık hissini bir parça simit veya şekerli bir içecekle de yatıştırabilirsiniz; fakat bu şekilde beslenmiş olmazsınız; ancak vücudunuzun besin ihtiyacını geçiştirmiş olursunuz. Bazı bilgisiz kişiler ise sabah sosisli yumurta, öğlen ızgara tavuk, akşam köfte yiyen birinin çok iyi beslendiğini düşünürler. Bu nedenle yedikleriniz, güçlü ve zinde olmanızı sağlayarak, yaşam kalitenizin artmasını da sağlayabilir; sağlığınızı olumsuz etkileyerek yaşam kalitenizin düşmesine de sebep olabilirr. Oysa bilimsel açıdan bakıldığında bu da sağlıklı bir beslenme şekli değildir. Dengeli beslenme, insanın büyümesi, gelişmesi, bir ömür boyu sağlıklı ve verimli yaşaması için ihtiyacı olan besinleri gereken miktarlarda yiyip içmesidir. Vücut için gerekli olan besin türlerinden herhangi biri alınmadığında, büyüme ve gelişmenin sekteye uğradığı ve çeşitli hastalıkların ortaya çıktığı, bilimsel araştırmalar sonucunda ortaya konan bir gerçektir. kha 

Önceki ve Sonraki Haberler