Digor daha temiz olacak!

Digor daha temiz olacak!

Kars'ın Digor İlçesi'ne alınan son model kameralı çöp toplama aracı ik hizmetine başladı. Digorlular, bu çöp aracıyla birlikte ilçenin daha temiz olmasını beklediklerini ifade ederken, BDP'li Belediye Başkanı da ilçe halkının bu isteğine cevap verecekleri

 

Belediye çalışanlarından Yakup Budak, “Digor ilçe olduğundan beri ilk defa kendi bütçesinden bir çöp arabası aldı. Daha öncede çevre bakanlığından hibe olarak yapmışlardı. Çöplerimiz artık dört dörtlük toplanıyor, şehir merkezimizin her tarafı pırıl pırıldır. Bu araç günde ortalama 3 saat çalışıyor. İlçenin bütün bölgelerini dolaşıyoruz. İşlerimizi bayağı rahatladı. Şuanda artık insan gücüyle yapılan hiçbir şey yok. Aldığımız aracın bütün sistemi otomatiktir. Eskiden akşama kadar bitmezdi işimiz 8 saat boyunca çalışıyorduk.” dedi.
 
Araç şoförü de, “1992’den beri Digor belediyesinde çalışmaktayım. 1992 tarihinde bir çöp arabası gelmişti. Ondan sonra bir daha çöp arabası alınmadı artık. Traktörle çöplerimizi hep toplardık. Böyle bir araca kavuşturduğu için Allah başkanımızdan razı olsun. Aracımız son sistem, aynı zamanda kameralıdır. Artık insan gücüne gerek yok. Bir düğmeye basarak çöplerimizi çok rahat topallayabiliyoruz.” diye konuştu.
 
Konuyla ilgili Serhat TV’den Bülent Ertaş’a açıklama yapan Digor Belediye Başkanı Muzaffer Kutay da, “Halkımızın hizmetine böyle bir aracı sunduğumuz için büyük bir mutluluk duyuyoruz. Digor Belediyesi kendi öz kaynakları ile araç filosunu genişletmeye devam ediyor. Biz 28 Kasım 2012 günü kendi öz kaynaklarımızdan biriktirdiğimiz 102 bin lirayı devlet malzeme ofisine ödedik. Bir çöp kamyonu ihtiyacımız vardı. Bunun için gönderdik bu parayı. Altmış günlük süre içerisinde aracımız bize geri teslim edildi.” şeklinde konuştu.
 
BİZ DAHA ÖNCE İNSAN GÜCÜYLE, TRAKTÖRLE ÇÖPLERİMİZİ TOPLUYORDUK
Başkan Kutay daha sonra şunları söyledi:
“Araç özellikle işçi sağlığı, iş güvenliği bakımından son model teknolojilerle donatılmış, geri görüş kamerası olan çok güzel bir araç. 7 metre çöp toplayabiliyor. Biz daha önce insan gücüyle, traktörle çöplerimizi topluyorduk. Sabahtan akşama kadar şehrin temizliği tam olarak yapılamıyordu. Bu çöp aracımızı getirdikten sonra özellikle onunla birlikte getirdiğimiz 800 ve 400 diye tabir ettiğimiz konteynırları da şehrin belirli noktalarına koyduk. Şuanda 2 saatte şehrin temizliğini bitirebiliyoruz. Bu hem zaman açısından hem de yakıt ekonomisi açısından bize büyük tasarruf sağlıyor. Yaklaşık biz 10- 12 ay Çevre Bakanlığına bize bir hibe çöp aracının verilmesini, ihtiyacımız olduğunu beyan eden taleplerimizi gönderdik. En son 374 tane araç dağıtıldı. Hatta yurt dışına gönderilen çöp araçları oldu. İlçemizde de Akyaka belediyesine, Arpaçay belediyesine, Selim belediyemize hibe çöp araçları verildi. Ancak tüm taleplerimize, ısrarlarımıza ve tüm takibimize rağmen bize verilmedi. Bu konudaki takdiri de Kars ve Digor halkına bırakıyorum. Mesela Selim belediyesinin gerçekten hibe çöp aracına ihtiyacı yoktu. Ekonomik durumu iyi olan bir belediyedir. Digor belediyesi kadar batakta olmayan bir belediyedir. Digor Belediyesinin suçu ne, Digor’a neden araç verilmiyor?
 
DAĞ GİBİ SORUNLARIMIZ BİRİKMİŞTİ
Biz 29 Mart 2009’da göreve geldiğimiz zaman arkadaşlarımızla yaptığımız bir toplantıda nasıl bir belediyecilik yapacağımızı, bu biriken sorunlarımızı nasıl çözeceğimizle ilgili bir zihin jimnastiği yaptık. Önümüze öncelikli olarak 3 tane plan koyduk. Digor 1953 yılında ilçe olmuştur. 1953 yılından 2009 yılan kadar yaklaşık 56 yıllık bir ilçeydi. Ancak dağ gibi sorunlarımız birikmişti. Örneğin hali hazırı olmayan, imar haritası ve kanalizasyonu olmayan bir ilçeydi. Planlarımızda öncelikle haritanın çıkarılması gerektiğini biliyorduk. Çünkü bu şehrin kayıt altın alınması demekti. 2009 yılının sonunda iller bankasıyla ortaklaşa olarak haritamızı çıkarttık ve Digor ilçemizi kayıt altına aldık. İkinci olarak kanalizasyon alt yapı çalışmalarımıza devam ettik. Projemiz iller bankası tarafından onaylandı. 2012 yılı içerisinde de temeli attık. Şuanda kanalizasyon çalışmalarımızın alt yapısının yüzde 40’ı tamamlandı.   12 Kasım 2013 günüde bir bütün olarak teslim edilecek. Onun dışında imar planımızın yapılması gerekiyordu. 1965 yılında kurulmuş bir imar planımız vardı. Şehir çok kötü bir durumdaydı. Bunun incelenmesi gerekiyordu. Öncelikli olarak bunun için başvuru yaptığımızda 12 ayrı kurumun görüşünün alınması gerekiyordu ve bu görüşlerin alınması çok uzun sürdü. Örneğin bir orman müdürlüğünün görüşünü almak için biz 6 ay uğraştık. Yani yazılarımız belli yerlere takılıyordu. Bu kurumun görüşlerini tamamladık. Jeolojik etüdünü yaptık ve şuanda ihale aşmasındadır. Son kez güncellenecek. Bunun dışında Digor’da yollarımız çok kötü durumdaydı. Özellikle mevcut olan yollar da çok bozuldu. Bunların yapılması gerekiyordu. Yaklaşık 15 bin metre kare taşımız hazır. Havaların ısınmasını bekliyoruz. Kazılan yerlerin de yapılması gerekiyordu. En kısa zamanda bu bozulan yolların tümünün tamirini yapacağız.
 
PARKIMLA NEFES ALAYIM
SODES’le birlikte gerçekleştirdiğimiz bir projemiz var. Bu projede ‘’parkımla nefes alayım’’ projesidir. Orada anneler spor yaparken çocukların gönül rahatlığı içerisinde çocuk oyun grubunda oynamasını sağlamayı planlıyoruz. Bununda ölçümü yapıldı, tabelaları dikildi. En kısa zamanda bununda çalışmalarına başlayacağız. Şimdi Digor’umuzun bir kültür merkezine ihtiyacı var. Digor belki 30 yıl öncesinde bir şehirdi ve şehir yaşamı vardı. İçinde sinema salonlarının olduğu, tiyatro oyunlarının sergilendiği bir şehirken bir köy yörüğüne dönüştü. Ve biz Digor’umuzu tekrar o şehir kimliğine kavuşturmak istiyoruz. Bunun içinde bir kültür merkezi projesi gerçekleştirdik. Projemizin içerisinde tiyatro okulu, müzik okulu, resim atölyesi ve kütüphanenin olduğu; 64 metre kareden oluşan bir galerisinin olduğu, ikinci katını gelen misafirlerimizi yatılı olarak ağırlayabileceğimiz bir otel kısmının olduğu ve en üst katında da çok amaçlı sinema ve tiyatro salonu aynı zamanda konferans salonu olarak kullanabileceğimiz bir binamız var. Bunun ihalesini de biz 11 Mart günü yaptık. Şuanda ihalenin kesinleşmesi, sözleşmelerin yapılması, yer tesliminden sonra da en kısa zamanda onun temelini de atacağız. Birde biz ilk göreve geldiğimizde çok tehlikeli olan Kars yolumuz vardı. Kayalık bir bölgeydi. Alttaki evler için çok ciddi sıkıntılar yaratıyordu, kayaların düşme tehlikesi vardı ve kayaların her biri 30–40–50 ton ağırlığında ki kayalardı.   Bu yol iki aracın yan yana geçmesinin çok zor olduğu bir yerdi. Şimdi yaklaşık olarak bazı bölgelerinin 40–50 metre genişlediği 3–4 aracın yan yana geçebildiği çok güzel bir yol haline geldi. Bu projeler içerisinde bizi en çok mutlu eden de bu yoldur. Ve o geniş yerlerde oturma grupları koyup ağaçlandırarak mini bir park havsı vereceğimiz yerler mevcuttur. Dağ tarafına da 170 metrelik bir ihate duvarı çektik. Oradan gelecek olan toprak ve kaya parçalarını engellemek adına.             Onun dışında bizim her yıl kültürel anlamda halkın kaynaşmasını, birliğini, dayanışmasını, kardeşleşmesini sağlayacak yayla şenliklerimiz yapılıyor. İlk dönem 2009 yılında da Dağpınar Beldesiyle birlikte yaptık. Bu yıl 5.sini gerçekleştireceğiz. Her yıl Temmuz ayında gerçekleştirdiğimiz yayla şenliklerimiz var.
 
SORUNLAR BİR İR ÇÖZÜLÜYOR
Digor’un sorunlarını biz bir bir çözmeye devam ediyoruz. Önümüzde daha bir yılık sezonumuz var. Bu bir yıl içerisinde kalan eksikliklerimizi de tamamlayacağız. Özellikle alt yapıdan kaynaklanan bozulan yolların tamiri son hızla tamamlanacak. Seçim dönüşümüzde gerekleştiremediğimiz iki tane projemiz var. Bunlardan bir tanesi ambülâns almaktı. Çünkü özellikle Digor’da ki hastaların Kars ve Erzurum yolunda nasıl acı çektiklerini, insanların nasıl kıvrandığının bilincindeydik. Bunda dolayı da bir ambülâns projemiz vardı ancak ambülâns aldığımızda doktor ve hemşire çalıştırma yükümlülüğümüz vardır. Birde kadın emeğini değerlendirme kooperatifi projemiz vardı. Bunu gerçekleştiremedik. Ama sanırım bu yıl içerisinde kadın emeği değerlendirme kooperatifimizi gerçekleştireceğiz. Sadece ambülânsa söz vermiştik. Halkımızdan bu anlamda da özür diliyorum. Yasal engellerden kaynaklı olarak biz ambülâns alamayacağız. Onun dışında ki tüm seçim vaatlerimizi gerçekleştirdik. Onun mutluluğunu yaşıyoruz.
(BA-BA-S) GAZİ KARS / DİĞOR (KHA)

Önceki ve Sonraki Haberler