Digor Elbirliği ile Köye Dönüştürülüyor

Digor Elbirliği ile Köye Dönüştürülüyor

Kars'ın Digor İlçesi'nde Adliye ve Tarım Kredi Kooperatifin 'kapasiteleri yetersiz' gerekçesiyle kapatılmasına STK'lar ve vatandaşlar tepki gösterdi.

 

Kars’ın Digor İlçesi Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cemal Bölgi, ilçe halkının, esnafının ve çiftçisinin yapılan düzenlemelerle mağdur edilerek Digor’un bir köye dönüştürülmeğe çalışıldığını söyledi.

 

Uzun yıllardan beri yol çilesi yaşayan ve şoför esnafının bozuk yollar nedeniyle perişan olduğunu belirten Bölgi, bu kez de ilçede bulunan adliye ve Tarım Kredi Kooperatifinin kapatılmasının gündemde olması nedeniyle Digor’un adeta ilçe değil de bir köye dönüştürülmek istendiğini iddia etti.

 

Bu durum adeta Digor’u köye dönüştürme çabalarından odluğuna dikkat çeken Bölgi,” İlçemizde adliye kalkacak olursa köylü artık Karsa gidip gelecek bu köylü için de maddi ve manevi külfet getirecek. İlçe halkının tek geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık uğraşına sekte vuracak. Hem de ilçede bulunan esnafın iflasına sebep olacaktır. Buradaki esnafın tek geçim kaynağı köylüdür. Köylü olmaz ise bu esnaf akşam evine nerden ekmek götürecek. ”diye yakındı.

 

DİGOR GÖÇ VERECEK!

 

Bu durumun ilçeden göçü önemli derecede arttıracağını da vurgulayan Bölgi, bölgeden büyük şehirlere göçü önlemek için çareler aranırken, yetkililerin Digor’dan göç olsun diye uğraş verdiklerinden ve Digor’un ilçe olmanın verdiği imkanlar geri alınarak buradaki halkı göçe teşvik etmelerinden de yakındı.

 

KAN DAVALI AİLELER BÜYÜK SIKINTI YAŞAYACAK!

 

Digor’da sayısız kan davası olduğu için kan davalı köylülerin adliyenin kapatılması durumunda önemli sorunlar yaşanacağını da vurgulayan Bölgi, daha sonra sıkıntılarını şu şekilde dile getirdi.

 

“Digor’da birçok aile kan davalıdır. Kaldı ki bunların mahkemeler için Kars’a gidip gelmelerinde daha büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Bu durumda yaşanacak olumsuzlukların, dökülecek kanların vebali bu kararı uygulayanların boynunda olacaktır. İlçe esnafımızı mağdur etmeye, esnafın ekmeği ile oynamaya, işsiz bırakmaya kimsenin hakkı yoktur. 

 

 

TARIM KREDİ KOOPERATİFİ KAPATILIRSA KÖYLÜ TEFECİNİN ELİNE DÜŞER!

 

Kaldı ki bu sıkıntılar yetmezmiş gibi ilçemizde çiftçinin tutunacak dalı olan Tarım Kredi Kooperatifi de kapatılıyor. Bu nedenle açıkça köylü tefecilerin eline düşürülerek neyi var neyi elinden alınmasının kapısı aralanıyor. Tek geçim kaynağı Tarım ve hayvancılık olan bir ilçede Tarım Kredi Kooperatifinin kapısına kilit vurulması köylüyü, çiftçiyi açlığa mahkum etmeye çalışmaktır. Kooperatif kapandıktan sonra yarın öbür gün Ziraat Bankası da, peşine Gıda Tarım Hayvancılık ilçe Müdürlüğü ve diğer kurumlarda kapatılacak. Böylece Digor artık bir köy olacak.

 

BU VEBAL, İL YÖNETİCİLERİ ÖDER!

 

Bu vebal altında kalanlar yalnızca bu kararı uygulayanlar değil, ilimizin yetkilileri ve Milletvekillerimizdir. İlimiz Milletvekilleri ve değerli yetkilileri bu soruna derhal el atmalı bu sorunu, bu sıkıntıyı çözüme kavuşturmalıdırlar. Yoksa Digor halkına göçten başka şans kalmayacaktır. Bu bizim çığlığımız haykırışımızdır. Biz sivil toplum örgütleri olarak Esnaf Odası, İlçe Muhtarlar Derneği, Ziraat Odası olarak ilçemizde tek bir kurumun, kuruluşun kapısına kilit vurulmasına razı değiliz. Biz esnafımızın, köylümüzün zor şartlar altında yaşamasına razı değiliz. Biz göç etmeye razı değiliz. İlimiz Milletvekilleri, İlimiz ve ilçemiz yöneticileri bu sorunu çözmeli, bizlere rahat bir nefes aldırmalıdırlar.”

 

Tacettin DURMUŞ / karsmanset.com

Önceki ve Sonraki Haberler