Digor'da Bulunan Müren Kilisesi Tehlikede!

Digor'da Bulunan Müren Kilisesi Tehlikede!

Dünya Anıtlar Vakfı, Türkiye- Ermenistan sınırında, Kars'a 42 kilometre uzaklıktaki Digor İlçesi'ne bağlı Karabağ Köyü'nde bulunan Mren Kilisesi'nin güney cephesinin çöktüğünü, zorunlu sağlamlaştırma ve iyileştirme önlemleri alınmaması durumunda, bütünüyl

Digor'da Bulunan Müren Kilisesi Tehlikede!

Dünya Anıtlar Vakfı, Türkiye- Ermenistan sınırında, Kars'a 42 kilometre uzaklıktaki Digor İlçesi'ne bağlı Karabağ Köyü'nde bulunan Müren Kilisesi'nin güney cephesinin çöktüğünü, zorunlu sağlamlaştırma ve iyileştirme önlemleri alınmaması durumunda, bütünüyle göçme tehlikesi altında bulunduğunu açıkladı.

Dünya Anıtlar Vakfı (World Monuments Fund-WVF), 2014 yılında 'En çok korunmaya muhtaç tarihi eserler ve sit alanları' listesini New York'ta açıkladı. Korunması Gereken Dünya Mirası listesinde, Türkiye'den Kars'taki Mren Ermeni Kilisesi de yer aldı. Dünyanın 5 kıtasında, 61 ülkeden 41 anıt yada sit alanının yer aldığı listede, Müren Kilisesi'nin, M.S. 7'nci Yüzyıl sonlarında, Bizans ve Pers savaşları sırasında inşa edildiği ve yüzyıllar boyunca atıl durumda olduğu belirtildi. Türkiye- Ermenistan sınırında, Kars'a 42 kilometre uzaklıktaki Digor İlçesi'ne bağlı Karabağ Köyü'nde bulunan Mren Kilisesi'nin Güney cephesinin çöktüğü, zorunlu sağlamlaştırma ve iyileştirme önlemleri alınmaması durumunda, bütünüyle göçme tehlikesi bulunduğu vurgulandı.

M.S. 7'nci Yüzyıl sonlarında inşa edilen Mren Kilisesi Ani Ören yeri ile çağdaş olup, kesme dikdörtgen tüf taşından yapıldı. Bu bölgede ilk kilise olarak yapının 3 giriş kapısı bulunuyor. İç ve dış cephe duvarlarında kesme tüf taşı üzerine oyma tekniğiyle yapılmış çeşitli haç motifleri bulunuyor. Kilisenin çatı kısmından başlayarak yarım kubbe şeklinde bir üçken kubbesi bulunuyor. Uğradığı tahribata karşın günümüze kadar ayakta kalabilmeyi başaran kilisenin 8 penceresi bulunuyor.

WVF'nin bu yılki listesinde, 41 ülkeden korunma altına alınması gereken 67 yapı ve bölgeye yer verildi. Yeniden sular altında kalan Venedik listedeki yerini korumayı sürdürürken Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle tahrip olmakla yüz yüze kalan tüm tarihi doku toplu olarak listede yer aldı. Kolombiya'da San Jorge sel havzası, Makedonya'da Poloshko Manastırı, Mali'deki kültürel miras alanı, Meksika'nın Monterrey kentindeki Fundidora Parkı ve Mısır'ın başkenti Kahire'deki Bayt el Rezzaz Sarayı, Londra'daki battersea Enerji İstasyonu, ABD'nin Pennsylvania eyaletindeki George Nakashima Ağaç İşleme Kompleksi da bu yıl listeye giren yapı ve bölgeler arasında yer aldı.

Önceki ve Sonraki Haberler