DOĞUKAPI VE BTK DEĞERLENDİRMESİ

DOĞUKAPI VE BTK DEĞERLENDİRMESİ

ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM'DAN DOĞUKAPI VE BTK DEĞERLENDİRMESİ

ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM’DAN DOĞUKAPI VE BTK DEĞERLENDİRMESİ

BAKAN YILDIRIM, SINIRLARIN AÇILMASININ ERMENİSTAN’IN KARDEŞ AZERBAYCAN’LA OLAN DAĞLIK KARABAĞ SORUNUNU ÇÖZÜME KAVUŞTURMASIYLA MÜMKÜN OLABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ

BAKAN YILDIRIM, SINIRLARIN AÇILMASI DURUMUNDA HEM KARAYOLU HEM DE DEMİRYOLU BAĞLANTISININ BİRLİKTE AÇILABİLECEĞİNİ BELİRTTİ

ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM:

“ERMENİSTAN İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ DİPLOMATİK İLİŞKİLER, İYİ KOMŞULUK İLİŞKİLERİ BAŞLAYACAK. YALNIZ BUNUN BİR ŞARTI VAR. ERMENİSTAN’IN KARDEŞ AZERBAYCAN’LA OLAN DAĞLIK KARABAĞ SORUNU DA ÇÖZÜME KAVUŞACAK”

“TÜRKİYE’DE HAVACILIKTAKİ GELİŞMELER HAKİKATEN BÜTÜN TAHMİNLERİ ALT-ÜST EDEN BİR GELİŞMEDİR”

“GEÇMİŞTE 8.5 MİLYON İNSANIMIZ UÇARKEN BUGÜN İTİBARİYLE BU RAKAM 80 MİLYONA DAYANDI”

“KARS’IN VAZGEÇİLMEZ PROJESİ OLARAK DA KARS-TİFLİS-BAKÜ DEMİRYOLU PROJESİ SADECE KARS İÇİN DEĞİL TÜRKİYE İÇİN, AVRUPA İÇİN, UZAKDOĞU İÇİN, KAFKAS BÖLGESİ İÇİN TÜRKİ CUMHURİYETLER İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİP PROJEDİR”

  Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yapımı devam etmekte olan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesini yerinde incelemek için geldiği Kars’ta Doğukapı ve BTK konularında değerlendirmelerde bulundu. Sınırların açılmasının Ermenistan’ın kardeş Azerbaycan’la olan Dağlık Karabağ sorununu çözüme kavuşturmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

  Beraberindeki, AK Parti Kars Milletvekilleri Zeki Karabayır ve Mahmut Esat Güven’le birlikte özel uçakla Kars’a gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ı havaalanında Havaalanında Vali Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, AK Parti İl Başkanı Remzi Aras ve  partililer karşıladı.

  VIP’e geçen Bakan Yıldırım, havaalanında yapılan işler ve yapılacak olan terminal ile ilgili yetkililerden bilgi aldı. Burada havacılık anlamında Türkiye’deki gelişmelerden söz eden Bakan Yıldırım, “Geçmişte 8.5 milyon insanımız uçarken bugün itibariyle bu rakam 80 milyona dayandı. İnsanlarımızın tamamı uçtu. Binin içinde de iç hatların uçuşu 36 milyon. Yani 4 kattan fazla bir artış yaşadık. Dünyada ortalama yüzde 4, yüzde 5, en fazla yüzde 10 olduğunu düşünürsek Türkiye’deki havacılıktaki bu gelişme hakikaten bütün tahminleri alt-üst eden bir gelişmedir. Bu gelişmeler olunca doğal olarak tabii ki Kars’ta bundan nasibini almıştır. Kars’a bir yılda 2002’de gelen toplam yolcu sayısı 46 bin . 2008 yılı sonunda bu sayı 270 bine çıktı. Tabi bu durum olunca terminali de daha büyük bir kapasiteyle modern şekilde yapma ihtiyacı doğdu. Yaklaşık 50 milyon TL civarında bir harcamayla 36 bin metrekare terminalin ihalesini yaptık. Yakında da başlayacağız. Havacılık anlamında Kars’ta harcanan miktar 250 milyon TL’yi geçmiş durumda. Diğer bütün bakanlıkların yaptığı harcamalar ise 150-200 milyon TL’yi ancak bulur. Bu da Kars’a ne kadar önem verdiğimizi gösteriyor” dedi.

  Kars-Tiflis Şantiyesindeki gelişmelere de değinen Bakan Yıldırım, “Kars adeta bizim Kafkasya’yı, Uzakdoğu’yu Türkiye üzerinden Avrupa’ya, Dünyanın diğer kısımlarına bağlayan önemli bir kavşak noktasıdır. Kars’ın vazgeçilmez projesi olarak da Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi sadece Kars için değil Türkiye için, Avrupa için, Uzakdoğu için, Kafkas bölgesi için Türki Cumhuriyetler için hayati öneme sahip projedir. Bununda kavşak noktası, geçiş noktası Serhat şehrimiz Kars’tır. Bundan da büyük bir gurur duyuyorum” diye konuştu.

  Gazetecilerin “Doğukapı açılacak mı?. Doğukapı’dan Ermenistan’a eskiden sadece demiryolu bağlantısı vardı. Sınır açılırsa demiryolu ile birlikte karayolu bağlantısı da açılır mı? Şeklinde soru üzerine Bakan Yıldırım şunları söyledi:

  “Türkiye’nin son bir kaç yılda komşularıyla sıfır sorun politikası çerçevesinde Irak ile, Suriye, ile Rusya ile, İran ile stratejik işbirliği sürecini başlattık. Yıllardan beri Ermenistan ile biliyorsunuz Ermeni diyasporasının öncülük ettiği ülkemiz hakkında, sınırlarımız hakkında, milletimiz hakkında aslı astarı olmayan iddiaları içeren hususlar nedeniyle bir sorunumuz vardı. Türkiye büyük bir devlettir. Büyük gelenekleri olan bir ülke Osmanlı bakiyesi Türkiye Cumhuriyetinin ilelebet komşularıyla etrafıyla sorunlarla yaşaması düşünülemez. Onun için Ermenistan ile geçtiğimiz günlerde İsviçre’de bir protokol imzalandı. Protokol esas itibariyle 3 tane hususu içeriyor. Bunlardan bir tanesi bir kere Ermenistan Türkiye üzerindeki bu iddialarından vazgeçecek. Geçmişte olduğu söylenen tescille ilgili konuda ortak, bağımsız tarih komisyonu tarafından araştırılacak. Ve Ermenistan ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler, iyi komşuluk ilişkileri başlayacak. Yalnız bunun bir şartı var. Ermenistan’ın kardeş Azerbaycan’la olan Dağlık Karabağ sorunu da çözüme kavuşacak. Tüm bunlar bir arada yürüdüğü zaman tabii ki bu sürecin içerisinde hem demiryolu, hem karayolu kapılarının da açılması söz konusu”

  Bakan Yıldırım daha sonra Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin yürütüldüğü Arpaçay ilçesi sınırlarındaki şantiyeye geçti. Şathiyede incelemelerde bulunan Bakan Yıldırım’a burada Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürü Ahmet Aslan tarafından birifing verildi.

  DLH Genel Müdürü Ahmet Aslan, BTK ile ilgili şu bilgileri verdi:

  “Türkiye’nin Doğu’sunu Orta Asya’ya bağlayacak bu proje bu anlamda İpek Demiryolu’nu tamamlamak adına Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesini 2004’te başlattık. 2007’de mutabakat zaptı imzalandı. 2008 yılında da bu projenin temeli atıldı. 1 yıldır periyotta bir çok işlem yapıldı. Böylelikle İpek Demiryolunu hayata geçirmiş olacağız. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinin Türkiye kesimi 76 kilometre, Gürcistan kesimi de 29 kilometredir. Gürcistan’ın Ahılkelek’ten sonra yapacağı yeni demiryolunun devamında ise Ahılkeler ile Tiflis arasında yaklaşık 160 kilometrelikte bir rehabilitasyon projesi var. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi Londra’yı Orta Asya’ya bağlayacak demiryolunun eksik kalan halkası da tamamlanmış olacak”

  Bakan Yıldırım buradan ayrıldıktan sonra Kars Valiliğini ve Belediye Başkanlığını ziyaret etti ardından da Devlet Su İşleri (DSİ) Konferans Salonu’nda İl Danışma Kurulu Toplantısına katıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler