Doğum Borçlanması

Doğum Borçlanması

Kars Manşet Yazarı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Güven Akbaba'nın “Doğum Borçlanması” adlı yazısı:

Bilindiği gibi Sosyal Sigortalar Kanunu sigortalılara Sosyal Güvenlik açısından belli süreleri borçlanma hakkı vermekte ve bu süreler borçlanıldığında daha erken emekli olma imkanı sağlanmaktadır. İşte bu süreler içerisinde kadınlar için en önemli olanı “Doğum Borçlanması”dır. 

6552 Sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 11.09.2014 tarihinden önce sadece SSK kapsamında çalışan kadın sigortalılar doğum borçlanması yapabiliyorken, 6552 sayılı torba kanunun yürürlüğe girmesiyle nihayet bu eşitsizlik ortadan kaldırılmış ve doğum borçlanması hakkı Bağ-Kur kapsamında ve Emekli Sandığı kapsamında çalışan kadın sigortalılara da verilmişti. 

Kadınlar mevcut yasada 2 çocuk için en fazla 1440 gün doğum borçlanması yapabilirken yeni çıkan torba yasa ile 3 çocuk için 2160 gün doğum borçlanması hakkı tanınmıştır. Kadınların bu yasadan yararlanması için sigorta başlangıçlarının(sigorta sicil numarası) doğumdan önce mutlaka olması gerekir. İki çocuğu var olan bir kadının çocukları arasındaki doğum süresi 2 yıl olup bu süre içinde çocukların yaşaması gerekir ve bu iki yıl içerisinde sigorta primi ödemiş olmamalıdır. Bir de bu yasadan doğum yapıp da sigorta başlangıç tarihi doğumdan sonra olan (sigorta sicil numarası) sigortalı veya bağkurlu kadınlar var. Yâda doğumdan önce sigortalı olup da (sigorta tescil numarası) çocuğu olmayan kadınlar var sosyal güvenlik kurumunun bunları göz ardı etmesi bence hayal kırıklığından başka bir şey değildir. 

Yapılacak olan en yakın sosyal sigortalar kanununda kadınlara yapılan bu çifte standarttın durdurulması ve herkese eşit hakların sağlanacağına inancım sonsuz olup bu kanunun tekrardan incelenip tüm kadınlara sigorta başlangıçlarının doğumdan önce veya sonrasına bakılmaksızın herkesin bu kanundan yararlanacağına inancım sonsuzdur.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler