Doktor Zakir Lazoğlu: Kalp ve Damar Hastalıkları Ölümlerin Birinci Sırasında

Doktor Zakir Lazoğlu: Kalp ve Damar Hastalıkları Ölümlerin Birinci Sırasında

Kars Harakani Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Zakir Lazoğlu, “11-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası” nedeniyle Kars Manşet'e açıklama yaptı.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Kalp ve damar hastalıkları; tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de, ölümlerin birinci sırasını oluşturduğunu söyleyen Kars Harakani Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Zakir Lazoğlu, "Dünyada eğitim ve gelir düzeyindeki yükselme, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, bulaşıcı hastalıkların kontrolü gibi etkenler beklenen yaşam süresinin artmasına neden olmuştur. Yaşam süresinin uzaması istenen bir şey olmakla birlikte, paralelinde bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların görülme sıklığında artış meydana getirmiştir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından; tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite yoksunluğu gibi başlıca risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin en az %80'inin önlenebileceğini belirtilmiş ve bu amaçla “11-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası” kutlanmaya başlanmıştır." dedi.

Karslılara önerilerde bulunan Doktor Lazoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:

1. Hareket edin

Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır.

Fiziksel aktivite mutlaka egzersiz yapmayı gerektirmez! Örneğin bahçeyle uğraşırken, yemek pişirirken ya da evi temizlerken çocuğunuzdan yardım etmesini isteyebilirsiniz!
Gerçekçi hedefler koyun. Aktivite düzeyini yavaş yavaş arttırın, zorlamayın. İlk günden maraton koşusuna çıkmayı denemeyin.
Yakınınızdaki fiziksel aktivite olanaklarını araştırın. Kentinizde uygulamaya konmuş olması olası aktivite programları, yoğun iş temponuzda size yardımcı olabilir.

2. Kalp sağlığına iyi gelen besinler tüketin

Meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı olur.

Sevdiğiniz gıdalardan vazgeçmeniz zor olabilir. Şekerli gıdaları birden kesmektense, mesela çikolata ya da şekerleme yerine çeşitli meyveleri tercih edebilirsiniz.
Sağlıklı gıdaları çocuklar için ilginç hale getirin. Rengarenk gıdaları seçin ve yemek pişirirken bunları kullanın.
Tuz tüketimini günde beş gramla (bir tatlı kaşığı) sınırlandırın.
Porsiyonlarınızı gözden geçirin; daha küçük tabaklar kullanın; tükettiğiniz meyve ve sebze porsiyonlarının et ya da karbonhidratlı gıdalardan daha fazla olmasını sağlayın.

3. Tütün ve tütün ürünlerinden uzak durun

Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmak, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır.

Evinizde sigara içilmesini yasaklamanız, ailenizin geleceği açısından çok önemlidir.
Çocuklarınıza sigara kullanmanın tehlikelerini anlatın, sigaraya başlamamaları için onlara yardımcı olun.
Eğer sigarayı bırakmakta zorlanıyorsanız, tavsiyeler almak üzere hekime başvurun. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olabilecek destek hizmetlerinden faydalanın.

4. Kan değerlerinizi ve kilonuzu öğrenin

Dünyanın neresinde olursanız olun sizin için önerilerimizi uygulamanız halinde hem kendinizin hem de ailenizin kalp hastalığı ve inme yükünü hafifletebilirsiniz. Ancak düzenli sağlık kontrollerinden geçmek en az bu adımlar kadar önemlidir.

Hekime başvurun; kan basıncı, kolesterol ve glukoz düzeylerinizi, kilonuzu ve vücut kütle indeksinizi (VKİ) ölçtürün.
Toplam kalp damar hastalığı riskinizi öğrendikten sonra, kalp sağlığınızı iyileştirmek yönünde daha elle tutulur bir plan yapabilirsiniz. Bu planı evde kolayca görebileceğiniz bir yere koyun! Eğer tedavi almanız gerekiyorsa doktorunuz bu konuda da size tavsiyelerde bulunacaktır."

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler