Dolunay Derneği liseli gençlere ilk yardımı anlattı

Dolunay Derneği liseli gençlere ilk yardımı anlattı

Panelde öğrencilere sunum yapan Murat Şanlı İlk Yardımın temel esasları hakkında kapsamlı bilgi verdi.

Dolunay Derneği liseli gençlere ilk yardımı anlattı

Kars Valiliği koordinasyonluğunda yürütülmekte olan Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen SODES tarafından finanse edilen Dolunay Derneği’nin “Arkadaşım Olur musun” projesi, bilgilendirme ve bilinçlendirme toplantıları kapsamında yer alan İlk Yardım ve Temel Uygulamaları isimli panel, Kars Cumhuriyet Anadolu Lisesi Konferans salonunda gerçekleştirildi.

Panel çerçevesinde Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği panele konuşmacı olarak USÇAD ( Ulusal Sağlık Çalışanları Derneği ) Eski Genel Başkanı Murat Şanlı katıldı. Dolunay Derneği Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, Dernek Üyesi engelli gençlerin yanı sıra ulusal ve yerel basın temsilcileri de hazır bulundu.

Panelde öğrencilere sunum yapan Şanlı İlk Yardımın temel esasları hakkında kapsamlı bilgi verdi. Şanlı tarafından yapılan sunumda ilk yardım konusunda doğru bildiğimiz yanlışlar teması üzerinden gidilerek İlk Yardım konusunda yapılması gerekenleri görsellerle desteklediği slâytla katılımcılara aktarıldı.

Şanlı sunumda kısaca şunları söyledi;

Kars Valiliğinin koordinatörlüğünde ve SODES kapsamında Dolunay Derneği tarafından tertiplenen bilgilendirme ve bilinçlendirme projeleri içerisinde yer alan İlk Yardım ve Temel Esasları hakkında sizleri bilgilendirmek amacıyla bir araya gelmiş bulunmaktayız. Amacımız her sağlık birey bir engelli adayıdır söyleminden yola çıkarak bilinçsizce yapılan ilk yardımlar neticesinde kalıcı sakatlıklara neden olan doğru bildiğimiz yanlışları hafızalarınızdan silerek iyi bir ilk yardımcı nasıl olunur sizlere bunu anlatmak.sevgili öğrenciler öncelikle ilk yardım nedir kimler tarafında yapılır ve ilk yardım uygularken nelere dikkat edilmelidir kısaca bundan bahsedelim.

İLKYARDIM NEDİR?

Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın, mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.

ACİL TEDAVİ NEDİR?

Acil tedavi ünitelerinde, hasta/yaralılara doktor ve sağlık personeli tarafından yapılan tıbbi müdahalelerdir.

İLKYARDIM VE ACİL TEDAVİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Acil tedavi bu konuda ehliyetli kişilerce gerekli donanımla yapılan müdahale olmasına karşın, ilkyardım bu konuda eğitim almış herkesin olayın olduğu yerde bulabildiği malzemeleri kullanarak yaptığı hayat kurtarıcı müdahaledir.

İLKYARDIMCI KİMDİR?

İlkyardım tanımında belirtilen amaç doğrultusunda hasta veya yaralıya tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç gereçlerle, ilaçsız uygulamaları yapan eğitim almış kişi ya da kişilerdir.

İLKYARDIMIN ÖNCELİKLİ AMAÇLARI NELERDİR?

-           Hayati tehlikenin ortadan kaldırılması,

-           Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesinin sağlanması,

-           Hasta/yaralının durumunun kötüleşmesinin önlenmesi,

-           İyileşmenin kolaylaştırılması.

İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI NELERDİR?

İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma (KBK) olarak ifade edilir.

Koruma:

Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsar. En önemli işlem ola yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.

Bildirme:

Olay / kaza mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde telefon veya diğer kişiler aracılığı ile gerekli yardım kuruluşlarına bildirilmelidir. Türkiye'de ilkyardım gerektiren her durumda telefon iletişimleri, 112 acil telefon numarası üzerinden gerçekleştirilir.

112’nin aranması sırasında nelere dikkat edilmelidir?

-           Sakin olunmalı ya da sakin olan bir kişinin araması sağlanmalı,

-           112 merkezi tarafından sorulan sorulara net bir şekilde cevap verilmeli,

-           Kesin yer ve adres bilgileri verilirken, olayın olduğu yere yakın bir caddenin ya da çok bilinen bir yerin adı verilmeli,

-           Kimin, hangi numaradan aradığı bildirilmeli,

-           Hasta/yaralı(lar)ın adı ve olayın tanımı yapılmalı,

-           Hasta/yaralı sayısı ve durumu bildirilmeli,

-           Eğer herhangi bir ilkyardım uygulaması yapıldıysa nasıl bir yardım verildiği belirtilmeli,

-           112 hattında bilgi alan kişi, gerekli olan tüm bilgileri aldığını söyleyinceye kadar telefon kapatılmamalıdır.

Kurtarma (Müdahale):

Olay yerinde hasta / yaralılara müdahale hızlı ancak sakin bir şekilde yapılmalıdır.

İlkyardımcının müdahale ile ilgili öncelikli yapması gerekenler nelerdir?

-           Hasta / yaralıların durumu değerlendirilir (ABC) ve öncelikli müdahale edilecekler belirlenir,

-           Hasta/yaralının korku ve endişeleri giderilir,-

-           Hasta/yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişiler organize edilir,

-           Hasta/yaralının durumunun ağırlaşmasını önlemek için kendi kişisel olanakları ile gerekli müdahalelerde bulunulur,

-           Kırıklara yerinde müdahale edilir,

-           Hasta/yaralı sıcak tutulur,

-           Hasta/yaralının yarasını görmesine izin verilmez,

-           Hasta/yaralıyı hareket ettirmeden müdahale yapılır,

-           Hasta/yaralının en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanır (112) (Ancak, ağır hasta/yaralı bir kişi hayati tehlikede olmadığı sürece asla yerinden kıpırdatılmamalıdır).

İLKYARDIMCININ ÖZELLİKLERİ NASIL OLMALIDIR?

Olay yeri genellikle insanların telaşlı ve heyecanlı oldukları ortamlardır. Bu durumda ilkyardımcı sakin ve kararlı bir şekilde olayın sorumluluğunu alarak gerekli müdahaleleri doğru olarak yapmalıdır. Bunun için bir

İLKYARDIMCIDA OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER:

-           İnsan vücudu ile ilgili temel bilgilere sahip olmalı,

-           Önce kendi can güvenliğini korumalı,

-           Sakin, kendine güvenli ve pratik olmalı,

-           Eldeki olanakları değerlendirebilmeli,

-           Olayı anında ve doğru olarak haber vermeli (112’yi aramak),

-           Çevredeki kişileri organize edebilmeli ve onlardan yararlanabilmeli,

-           İyi bir iletişim becerisine sahip olmalıdır.

Şanlı ilk yardım ve temel kavramlarıyla ilgili yapmış olduğu kapsamlı sunumun ardından katılımcılara Trafik kazaları, boğulmalar, kırıklar, soğuk ve sıcak yanıklar kimyasal madde yanıklarında ilk yardımcının uyması gereken kurallar hakkında da bilgi verdi.

Sunumun ardından soru cevap kısmı yapıldı öğrencilerin merak ettiği konulardaki sorularını yanıtlayan şanlı daha sonra sözü paneli düzenleyen Dolunay Derneği Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocağa devretti. Panelin amacıyla ilgili görüşlerini katılımcılarla paylaşan ocak şunları söyledi:

“Bu gün burada bir amaç doğrultusunda birlikteyiz Biz engelliler toplumun bir parçasıyız içinizden biriyiz ve biz varız. Birçok kimse görmezden gelse de bizler bu toplumun gerçeğiyiz. Dolayısıyla sizler normal hayatınıza devam ederken bizlerin varlığını görmezden gelmeyin dernek olarak kapımız her bireye açık dilediğiniz zaman derneğimizi ziyaret edebilir toplum yararına yürüttüğümüz birçok projede yer alabilirsiniz. Bu okuldan mezun olan birçok arkadaşımız derneğimizin vermiş olduğu özel dersler neticesinde bu gün toplumda saygın yerlere gelmişlerdir. Sizlerde bu bütünün parçası olun gelin el ele verelim birlikte başaralım.” dedi.

Panel sonrası panelist ve katılımcılar tarafından hatıra fotoğrafı çekilerek panele son verildi. kha

Önceki ve Sonraki Haberler